Menu
Verbluffende apotheose in mei 2011

Verbluffende apotheose in mei 2011

Het betaald voetbal in Nederland bestaat dit seizoen zestig jaar. In deze serie belichten we wekelijks een Ajax-onderwerp dat bij dit jubileum aansluit. In aflevering 5 wordt de verovering van de felbegeerde dertigste landstitel en bijbehorende derde ster gereconstrueerd.

Het is zondagmiddag 15 mei 2011 16.22 uur als scheidsrechter Pieter Vink in de Amsterdam ArenA op zijn fluitje blaast. Wat volgt is een orkaan van geluid in een stadion dat uit zijn voegen lijkt te barsten. Ajax heeft even daarvoor de dertigste landstitel uit de clubgeschiedenis veiliggesteld door in een rechtstreeks duel FC Twente te elimineren: 3-1. De fans hadden al iets eerder een voorschot genomen op de derde ster, want na de beslissende 3-1 van Siem de Jong leek er geen vuiltje meer aan de lucht en was er op de tribunes alleen nog plaats voor dolle vreugde.

Amper twee uur eerder zag de wereld er nog heel anders uit voor beide clubs. Titelverdediger FC Twente betrad als koploper en met een punt meer dan de Amsterdammers het speelveld van de ArenA. Een gelijkspel volstond dus voor de bezoekers uit Enschede, terwijl heel Ajax met zijn supportersschare snakte naar het eerste kampioenschap sinds 2004.

Al snel lijkt het weer mis te gaan als Bryan Ruiz binnen een minuut opduikt voor Kenneth Vermeer. Iedereen die Ajax een warm toedraagt, slaakt vervolgens een zucht van verlichting als de Costa Ricaan de bal niet voorbij Vermeer krijgt. Tegelijkertijd is dat het startsein voor het elftal van trainer Frank de Boer om, in samenwerking met de fans, aan de Twentenaren duidelijk te maken dat er vandaag niks te halen valt op Amsterdamse bodem.

Halverwege de eerste helft ontploft het stadion voor het eerst als De Jong een voorzet van Gregory van der Wiel uitermate beheerst afrondt: 1-0. Twee minuten na rust kopt Denny Landzaat een assist van opnieuw Van der Wiel ongelukkig voorbij zijn eigen keeper: 2-0. De vreugde is maar van korte duur, want Theo Janssen zorgt een minuut later voor de aansluitingstreffer: 2-1. Vanaf dat moment neemt de ondraaglijke spanning toe, zowel op het veld als op de tribunes. Uiteindelijk maakt De Jong aan alle onzekerheid een einde en barst het feest los.

Met een beschadigde kampioensschaal, als gevolg van een slippertje van Maarten Stekelenburg op het dak van de spelersbus, arriveren de Ajacieden enkele uren later op een uitzinnig Museumplein. Het feestgedruis wordt hier voortgezet.

Siem de Jong zal tot in lengte van dagen worden herinnerd aan de derde ster. Siem de Jong zal tot in lengte van dagen worden herinnerd aan de derde ster.

Tegelijkertijd zijn alle voetbalanalytici het er over eens dat de aanstelling van De Boer doorslaggevend is geweest voor de landstitel. Die maakt op 12 december 2010 in het uitduel bij Vitesse zijn debuut als interim-trainer in de Eredivisie, nadat hij een paar dagen eerder in het UEFA Champions League-treffen met AC Milan voor het eerst als eindverantwoordelijk man van Ajax op de bank had plaatsgenomen. Na een 0-2-zege in Milaan stapt de opvolger van Martin Jol in Arnhem van het veld met een 0-1-overwinning na een vroege treffer van Christian Eriksen.
Een week later wil De Boer in eigen huis het jaar waardig afsluiten tegen Feyenoord. Zware sneeuwval gooit echter roet in het eten en de Klassieker wordt afgelast. Hierdoor beëindigt Ajax de eerste seizoenshelft op de vierde plaats met 35 punten uit achttien wedstrijden, zes punten achter koploper PSV dat weliswaar een duel meer heeft gespeeld.

Tijdens de winterstop wordt De Boer definitief benoemd tot trainer van Ajax. Onder zijn leiding wint Ajax daarna de inhaalwedstrijd tegen Feyenoord dankzij treffers van Toby Alderweireld en Miralem Sulejmani. Een paar dagen later gaat Ajax kansloos onderuit bij FC Utrecht: 3-0. Tevens worden bij Roda JC en PSV nog punten verspeeld en verliest de club Luis Suarez aan Liverpool. In de 28ste speelronde reizen de Amsterdammers af naar ADO Den Haag.

Als Ajax daar geheel onnodig met 3-2 verliest, lijkt het kampioenschap verder weg dan ooit. ,,Ook na 2-2 had ik nog steeds het idee dat zij er doorheen zaten en dat wij alsnog de beloning zouden krijgen, maar uiteindelijk kregen we dus het deksel op de neus. Het blijft zeer teleurstellend allemaal omdat je hier eventueel het kampioenschap mee vergooit. En dat allemaal door fouten die niet mogen op dit niveau’’, zijn na afloop de veelzeggende woorden van een zwaar teleurgestelde De Boer.

Uiteindelijk blijkt een eindsprint van zes gewonnen wedstrijden op rij alsnog te machtig voor de concurrentie. Al moet gezegd worden dat Ajax in de uitwedstrijden bij NEC en sc Heerenveen (1-2-zeges) over geluk niet te klagen heeft. Hét moment van het seizoen blijft echter de 3-1 van De Jong op de slotdag tegen FC Twente. De laatst overgebleven tegenstrever van Ajax was daarmee definitief knock-out.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst