Menu

Verdedigender Ajax tegen Lyon

Trainer Ronald Koeman gaf tijdens de persconferentie aan dat Ajax tegen Olympique Lyonnais voor een verdedigender concept zal kiezen dan hij in de Nederlandse competitie gewend is. ,,We zullen wat minder risico nemen, want Olympique Lyonnais is een gevaarlijke tegenstander."

Uiteraard liet Koeman niet het achterste van zijn tong zien op de persconferentie. Hij wilde niet zijn hele opstelling en strijdwijze prijsgeven. ,,We zullen iets verdedigender gaan spelen dan tegen FC Zwolle. We zullen minder risico nemen dan we gebruikelijk gewend zijn in de competitie, zonder dat we angstig gaan spelen. Dat heeft met de kracht van de tegenstander te maken. Maar ik ga niemand wijzer maken over hoe wij Olympique Lyonnais gaan aanpakken. We gaan in ieder geval wel aanvallen."

Drie keer heeft de technische staf van Ajax de tegenstander aan het werk gezien en kan zich zodoende een goed beeld vormen van de kracht van de Fransen. ,,Lyon speelt vanuit een gesloten verdediging en kan erg snel omschakelen naar hun twee snelle spitsen. Wij zullen tot het einde van de wedstrijd honderd procent geconcentreerd moeten blijven, want op dit niveau wordt elke fout afgestraft. Maar er liggen voor ons wel mogelijkheden."

Een antwoord op die twee spitsen is volgens de oefenmeester op meerdere manieren te geven. ,,We zullen wel een man extra op de twee spitsen zetten. Dat kan een back zijn, maar dat kunnen evengoed twee mandekkers en een laatste man zijn. We zullen in ieder geval niet een-tegen-een staan."

Voor dit jonge Ajax is het spelen van Champions League als een eerste sprong in het diepe; spannend en onbekend. ,,Het is voor mij nieuw en voor de groep nieuw. Ik ben benieuwd hoe we met zulke tegenstanders omgaan. We hebben het al een beetje in het Amsterdam Tournament kunnen zien, maar nu is het ernst. Er is extra druk, hoge verwachtingen en het podium is een stapje hoger. Daarom kan ik niet voor de volle honderd procent zeggen dat we er klaar voor zijn."

Ook niet omdat Ajax tot op heden niet wist te overtuigen in de competitiewedstrijden. ,,We hebben nog niet het niveau van de voorbereiding gehaald. Maar het spelen van de Champions League is iets waar iedereen naar uikijkt. Dat merk je aan de groep. Er is nu wel die extra beleving die ik miste in de voorbereiding van de wedstrijd tegen Groningen."

Daar heeft de situatie rond Mido niets aan veranderd. ,,Het is wel van invloed geweest'', aldus Koeman. ,,Want als er een uit de band springt, dan balen ze daarvan. Maar nu heeft het geen invloed meer. Dat mag niet en ik geloof ook niet dat het nog zo is."

De trainer gelooft wel in Litmanen. ,,Ik verwacht dat hij net zo speelt als zaterdag tegen Zwolle. Natuurlijk is hij nog geen honderd procent. Dat kan ook niet, omdat hij pas twee wedstrijden had gespeeld voor hij hier kwam. Maar hij liet zaterdag zien dat hij al heel belangrijk is in zijn rol. Het zal ook steeds beter gaan. Jari is toe aan zo'n wedstrijd. Ik hoop wel dat hij nu meer in de richting gaat van de 90 minuten dan tegen Zwolle, maar dat zal hij zelf aangeven."

De trainer heeft Pasanen bij de groep gehaald en Wamberto heeft de plaats van Boukhari ingenomen bij de 19-man tellende selectie voor de eerste wedstrijd in de Champions League.