Menu
Verdubbeling aantal Deense Ajax-fans

Verdubbeling aantal Deense Ajax-fans

Niet alleen op het veld, maar ook op de tribunes in de ArenA zijn steeds meer Denen te vinden. Dit seizoen hebben al ruim twee keer zoveel Denen via de webshop van Ajaxtravel kaarten besteld voor een thuiswedstrijd van Ajax. Na Ajax - PEC Zwolle staat de teller dit seizoen op bijna 500 Deense fans. Dat is nog exclusief het grote aantal groepsboekingen.

Tussen de 51.651 toeschouwers bevond zich afgelopen zondag tijdens Ajax - PEC opnieuw een grote groep Denen. Onder leiding van voormalig topscheidsrechter Kim Milton Nielsen zag het twintigkoppige gezelschap vier van de zes landgenoten bij Ajax in actie komen. Het bezoek van de Denen past in de trend dat er steeds meer inwoners van Denemarken een wedstrijd van Ajax in Amsterdam bezoeken, zo blijkt uit cijfers van reispartner Oad Reizen.

Voor de 52-jarige Nielsen was het niet de eerste keer dat hij de ArenA bezocht. Tien jaar geleden was hij er actief als scheidsrechter bij de oefeninterland Nederland - Argentinië. Daarnaast stond hij in de jaren negentig drie keer op het wedstrijdformulier bij een officiële wedstrijd van Ajax. In alle gevallen betrof het hier een uitduel. Nielsen floot Genoa - Ajax (1992), Juventus - Ajax (1997) en Dinamo Zagreb - Ajax (1999).

Voormalig Deens topscheidsrechter Kim Milton Nielsen was afgelopen zondag bij Ajax - PEC Zwolle aanwezig. Voormalig Deens topscheidsrechter Kim Milton Nielsen was afgelopen zondag bij Ajax - PEC Zwolle aanwezig.

Nielsen weet hoe populair Ajax momenteel in Denemarken is. De lange traditie van Ajax en Deense spelers kwam dit seizoen tot een hoogtepunt nu er liefst zes Denen in de A-selectie zitten. Van het rijtje Christian Eriksen, Christian Poulsen, Nicolai Boilesen, Lasse Schöne, Viktor Fischer en Lucas Andersen is Eriksen volgens Nielsen de populairste Ajacied in zijn geboorteland. ,,Hij was toch de eerste van de nieuwe generatie Denen bij Ajax. Ook de populariteit van Schöne is enorm toegenomen in Denemarken sinds hij bij Ajax speelt.”

De inwoner van Kopenhagen was onder de indruk van de verbouwde Amsterdam ArenA. ,,Ik ben als scheidsrechter in heel wat stadions op de wereld geweest. Als ik het met de mooiste voetbaltempels vergelijk, hoort de ArenA daar toch zeker wel bij. Het is ook niet voor niets dat hier in mei de finale van de UEFA Europa League wordt gespeeld.”

Het Ajax iMagazine stond vorig jaar geheel in het teken van Ajax & Denemarken. Bekijk het gratis interactieve magazine van Ajax via onderstaande link of door op de cover te klikken.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Ajax iMagazine - special Danish Dynamite

Vorig seizoen stond het Ajax iMagazine geheel in het teken van Ajax & Denemarken. Vorig seizoen stond het Ajax iMagazine geheel in het teken van Ajax & Denemarken.
Christian Eriksen is de populairste Ajacied in Denemarken. Christian Eriksen is de populairste Ajacied in Denemarken.
De groep Deense fans onder leiding van Kim Milton Nielsen bij de ArenA. De groep Deense fans onder leiding van Kim Milton Nielsen bij de ArenA.
Naast Christian Eriksen is ook Lasse Schöne bijzonder populair in zijn geboorteland. Naast Christian Eriksen is ook Lasse Schöne bijzonder populair in zijn geboorteland.
Christian Poulsen is met afstand de oudste Deen bij Ajax. Christian Poulsen is met afstand de oudste Deen bij Ajax.