Menu

Verdwalen in Het Ajax Boek

Het eerste exemplaar van Het Ajax Boek is zondagmiddag in de Beurs van Berlage in Amsterdam door voorzitter John Jaakke overhandigd aan Ajax-icoon Piet Keizer. De voorzitter gaf ten overstaan van een redelijk gevulde zaal in het historische pand toe 'te zijn verdwaald' in het boek.

Verdwalen kan bij sommige mensen misschien negatieve associaties oproepen, maar die bedoelde Jaakke totaal niet. Hij was niet op een manier verdwaald geraakt waarbij hij de uitgang niet wist te vinden, hij was op een heerlijke manier verdwaald geraakt en wilde de uitgang van het boek niet vinden. Hij zal niet de enige zijn, want het schitterende boekje dat zondagmiddag door uitgeverij Waanders ten doop werd gehouden, is uitermate geschikt om bij weg te dromen.

Niet alleen bij de foto's zelf, zo zei Piet Keizer bij de in ontvangstname van het eerste exemplaar, maar ook 'bij de beelden waar geen foto's van zijn'; de beelden die in zijn geheugen een prominente plaats hebben ingenomen.

Piet Keizer was niet de enige oud-Ajacied die op deze middag was afgekomen. Zoals Jaakke het treffend zei: ,,Ik zie een deel van het boek in levende lijve in de zaal zitten." De voorzitter was nog meer opgevallen. ,,Het verleden en heden komen naar elkaar toe in Het Ajax Boek. Zo staat er een foto in het boekje (bladzijde 180) waarbij Huub Stevens zich over Marco van Basten buigt op exact dezelfde manier als waarop Mark van Bommel vorige week over Rafael van der Vaart gebogen stond."

Na het officiële gedeelte gingen de fotografen Louis van de Vuurst en George Verberne uitgebreider in op de ethiek en de meesterschap van hun vak. ,,De regels zijn nu anders", weet Verberne, nu de zwartwit foto bijna is verdwenen. ,,Het tijdperk is anders. Door de reclame in een stadion wordt je perspectief anders dan vroeger. Toen kon je een beeld nog wijd maken. Nu moet je door met een grotere lens te werken, de speler veel meer close-up nemen."

Na afloop van de presentatie konden vele kopstukken van Lucky Ajax nog aan de bak, want op de beursvloer waren de voetballers van toen gewild om hun handtekening. Vele krabbels verdwenen in de boeken van de liefhebbers, de Ajax-fans.

Wil je zelf het Ajax-boek op de plank hebben staan, bestel dan Het Ajax Boek direct on line!
Klik hier