Menu

Verhouding tussen Ajax en PSV blijft gelijk

De verhoudingen tussen Ajax en PSV blijven na de topper van zondagmiddag gelijk. Tomas Galasek, na enkele weken op de bank gezeten te hebben weer basisspeler, schoot met een mooie trap Ajax in de eerste helft naar 1-0. PSV kwam echter terug en via Amsterdammer Andre Ooijer werd de stand 1-1. In de tweede helft veranderde daar, ondanks de tomeloze energie van PSV, niets aan. Ajax zal daar meer verheugd over zijn dan de Eindhovenaren.

De opstelling van Ajax was weinig verrassend. Die van PSV riep echter meer vraagtekens op. Geen Kezman, geen Rommedahl, maar wel Ramzi en Bruggink. Na de uitschakeling in de UEFA-Cup zullen de Eindhovenaren waarschijnlijk ook geen genoegen nemen met een gelijkspel en zullen vol op de aanval spelen. Kon Ajax die aanvalsdrang beteugelen?

Jan van Halst neemt de dekking van Vennegoor of Hesselink zeer serieus op

PSV trapte om klokslag een uur af en Ajax moest gelijk in de verdediging. Die eerste test werd door Bergdølmo gewonnen, die een inworp verdiende met zijn actie. Mark van Bommel was binnen een minuut in het strafschopgebied bij Fred Grim waar Jan van Halst het duel met de middenvelder van PSV won. Van Bommel ging neer, maar Temmink zag er volkomen terecht geen strafschop in. De Ajacieden hadden in de eerste minuten veel overtredingen nodig om het offensief gestarte PSV te stoppen.

In de vijfde minuut veranderde O'Brien een inzet van Van Bommel van richting waardoor Grim naar de bal moest zweven en dat keurig deed. Na de vele overtredingen kreeg Bergdølmo de eerste gele kaart. Voor de Noor had dat geen directe consequenties, want hij stond op twee.

Na een kwartier spelen had Ajax nog geen knappe aanval richting het domein van Ronald Waterreus opgezet. De PSV-doelman moest een keer een terugspeelbal verwerken, voor de rest kon hij van afstand toekijken hoe zijn medespelers op de helft van Ajax acteerden.

Toch kon de keeper in de zestiende minuut een vreemde terugkopbal van de Amsterdammer Andre Ooijer niet meer voor de lijn keren. Ajax kreeg een corner en in de kluts was Jan van Halst het dichtst bij de bal en de doellijn, maar PSV kwam eruit. Niet voor lang, want de tweede corner voor Ajax was kort daarop een feit. Ook toen werd het hoofd van de lange mannen niet gevonden.

Tomas Galasek is blij met zijn eerste doelpunt van het seizoen

In de 24e minuut verschalkte Andy van der Meyde eindelijk Jan Heintze, maar werd gestuit door Gakhokidze. Galasek ving de bal op, had de tijd om aan te leggen en met zijn linkerbeen schoot hij onhoudbaar en prachtig binnen, 0-1.

In de 28e minuut schoot Bouma uit de startblokken, was Bergdølmo te snel af, maar gaf blind voor. Chivu nam geen risico en schoot de bal corner. Ajax kon daarna opruimen.

De volgende kans kwam na ruim een half uur voor Ajax. Wamberto zette voor vanaf links, richting drie Ajacieden. Mido loste het echter niet goed genoeg op, waardoor Waterreus de bal voor Maxwell kon oprapen.


Trabelsi was de volgende Ajacied die op de bon geslingerd werd. De Tunesiër bracht in de 35e minuut Gakhokidze uit balans, kreeg met een gele kaart - zijn vierde dus een schorsing - en vrije trap tegen een te zware straf. De vrije trap die volgde was lang, maar de lange Vennegoor of Hesselink won het duel van Bergdølmo, bracht de bal voor en Ooijer tikte de bal binnen, 1-1.

De kans om de voorsprong weer te nemen, kreeg Ajax in de 40e minuut, maar Wamberto zette te simpel voor waarna Waterreus de bal uit de lucht plukte. Aan de andere kant kreeg ook PSV een mogelijkheid. Rommedahl, in het veld gekomen voor Ramzi, zette vanaf rechts voor en gelukkig voor Ajax was de bal te hard voor de inlopende PSV'ers.

Cristian Chivu voelde zich in de 44e minuut een ware vrijetrappen-specialist toen hij zich over de vrije trap op ongeveer 24 meter ontfermde. De Roemeen probeerde het in ene, maar daar schrok eigenlijk niemand van. Zijn inzet ging over. Daardoor bleef het 1-1 bij rust.

In de tweede helft koos trainer Ronald Koeman voor een opvallende wissel. Maxwell verliet het veld en Zlatan kwam binnen de lijnen, waardoor de Zweed naast Mido in de spits ging spelen. Veel risico van Koeman, want Ajax stond nu overal een op een.

De eerste doelpoging was voor PSV. Arnold Bruggink, in tien wedstrijden tegen Ajax al vijf keer succesvol, schoot vanuit de tweede lijn net over het doel. PSV had, net als het eerste kwartier van de wedstrijd, het initiatief wat zich uitte in kansen. Gakhokidze schoot in de 51e minuut op doel, maar Grim redde met een hand.

Ajax moest onder het juk zien uit te komen, want PSV drong nadrukkelijk aan. Ajax liet, door de nieuwe verdeling over het veld, veel ruimte in alle linies liggen en Zlatan kwam in de eerste tien minuten na rust nauwelijks aan aanvallen toe.

In de 59e minuut kreeg Ajax wat lucht en een corner op de koop toe. De bal belandde voor de voeten van de vrijstaande Bergdølmo, maar de Noor schoot hoog over.

Net als in de eerste helft duurde het offensief van PSV een kwartier. Toen kreeg Ajax weer mogelijkheden tot opbouwen en greep PSV veelvuldig naar de overtreding als redmiddel. Tot kansen leidde dat aanvankelijk niet, want Ajax was slordig in de passing.

Bergdølmo moest met een liesblessure in de 68e minuut van het veld. Yakubu was zijn vervanger en de Ghanees ging met Chivu in het centrum van de verdediging spelen.

Ajax kwam er na zeventig minuten toch een aantal keren aardig uit, maar Zlatan en Van der Meyde konden de niet eenvoudige kansen niet verzilveren.

Nog tien minuten stonden er op de klok toen Heintze en Wamberto het veld verlieten. Bij PSV viel Lucius in, bij Ajax kwam Ikedia binnen de lijnen. Zou Ajax het voor elkaar krijgen om het vermoeid ogende PSV op de knieën te krijgen.

De grootste kans was echter voor de thuisploeg via Vennegoor of Hesselink, maar die schoot over. Trabelsi besloot zeven minuten voor tijd een solo met een doelpoging. Die zeilde echter ruim naast.


Het eerste gevaarlijk moment van Zlatan brak in de 86e minuut aan. De Zweed goochelde wat op rechts, trok naar binnen en schoot met links in handen van Waterreus.

Andy van der Meyde probeerde het in de voorlaatste minuut nog. Hij trok naar binnen om de bal voor zijn rechtervoet te krijgen en haalde uit. Waterreus liet zich niet verrassen.

Superspannend was de slotfase en terwijl Mido een zeer been had, meldden Zlatan en Ikedia zich voorin. Toch lieten de aanvallers PSV er met de bal vandoor gaan. Vroeg storen van Van der Meyde voorkwam de opbouw. Ingooien hoefde niet meer. Temmink floot af en de handen bij de Ajacieden gingen in de lucht. De mannen waren tevreden.