Menu

Verlies Ajax komt uit op 19 miljoen

Ajax heeft in het seizoen 1999-2000 een verlies geleden van 19 miljoen gulden. Dat is inclusief de cijfers drie buitenlandse ondernemingen (Ashanti Goldfields Sporting Club in Ghana, Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en Germinal Beerschot Antwerpen in Belgie), die dit jaar voor het eerst in de jaarcijfers van AFC Ajax NV zijn opgenomen. Het verlies wordt met name toegeschreven aan het ontbreken van voldoende inkomsten uit spelerstransfers. In het seizoen '98/'99 kwam Ajax uit op een positief resultaat van 13 miljoen.

Maandagochtend presenteerde financieel directeur Jeroen Slop de jaarcijfers. Algemeen directeur Arie van Eijden was vanwege droeve familie-omstandigheden verhinderd en Michael van Praag verbleef in het buitenland. Daarom was Arie van Os als penningmeester aangeschoven. De cijfers kwamen twee weken later dan gepland en dat had te maken met het feit dat voor het eerst de buitenlandse deelnemingen waren opgenomen. 'Dat was een moeizaam proces dat veel tijd en aandacht nodig had,' was de verklaring van Jeroen Slop.

Over het individuele resultaat van de deelnemingen deed de financieel directeur geen uitspraken. Wel staat in het jaarverslag te lezen dat geen van de ondernemingen een positief resultaat opleverde. Maar Ajax verwachtte dat ook niet. Het is zelfs zo dat door de aanloopkosten en de benodigde tijd waarin de Ajax-filosofie kan worden doorgezet de eerste jaren niet zouden leiden tot een positief resultaat.

'Het aangaan van deelnemingen is niet voor de korte termijn', verklaarde Slop nader. 'Het opleveren van spelers moet gestalte krijgen. In de toekomst moeten daar spelers uit voortkomen die deel uit maken van het eerste elftal bij Ajax Amsterdam. De deelnemingen passen prima bij de Ajax-filosofie, omdat zij jeugd opleiden. Dat is de eerste stap. De tweede stap is dat je er in de toekomst misschien geld voor kan krijgen.'

Verlies Ajax komt uit op 19 miljoen

Weinig geld uit transfers

Geen verwachting volgend jaar te geven

Geen transfer uit financieel belang

Van Os niet blij met verlies

Slop: 'Ajax verkoopt geen spelers omdat ze nu veel geld opleveren'

Persbericht Jaarcijfers met bijlagen