Menu
Verlies op eigen veld

Verlies op eigen veld

De Zaterdagamateurs hebben zich een slechte dienst bewezen door op eigen veld te verliezen van Capelle. De Ajacieden verloren met 1-2 van de ploeg uit Zuid-Holland.

Ajax nam voorzichtig het initiatief en Capelle keek de kat even uit de boom. Het kreeg er in de 12e minuut bijna de rekening voor gepresenteerd, want de vrije trap van Sergio Cameron werd ternauwernood over getikt door doelman van der Ploeg.

Ajax, dat koortsachtig zocht naar openingen, kreeg vier minuten later andermaal een grote kans toen Ogür Kaya net te laat bij een voorzet was in kansrijke positie. Het gaf eens te meer aan dat Ajax goed aan het duel begonnen was en dat Capelle zijn afwachtende houding bijna moest bekopen met een achterstand. Na een prima eerste kwart van de wedstrijd was het na 23 minuten spelen voor de eerste maal de beurt aan Capelle dat via Gertjan Rothman een waarschuwing gaf. Doelman Danny Been pareerde het afstandsschot. Het geduldig spelende Capelle wilde in Amsterdam de punten pakken. Het loerde op zijn mogelijkheden die in de 29e minuut zich voordeed. Het was Wilmer Kousemaker die de bal uit een vrije trap klaarlegde voor Gertjan Rothman. Hij deed met een prachtige curve de bal in het net belanden, 0-1.

Ajax was zichtbaar uit het lood geslagen en vijf minuten later was het andermaal uit een dood spelmoment dat de Zuid-Hollanders toesloegen. Ditmaal was het Rothman die de bal voorgaf waaruit Bob Vermunt op de paal kopte, waarna de rebound voor Jaïr Balrak was die simpel binnen schoof, 0-2. Ajax wist zich maar moeilijk te herpakken en ondanks de noeste ijver bleef Ajax voor rust steken in een hoop goede bedoelingen maar waren echte kansen nihil.

Na rust, toen Mimoun Eloisghiri mocht invallen, kwam er wel wat meer schwung in de ploeg en zocht Ajax toch weer de aanval. Dat resulteerde pas in de 62e minuut in een kans toen Karim Bridji net naast schoot. Het leek wel of Capelle deze kans van Ajax nodig had om zelf ook weer eens aanvallende acties te ondernemen. Het was echter meteen dreigend, want in de 66e minuut ontsnapte Ajax toen de bal op de paal belandde.

Ajax kreeg in het vervolg van de tweede helft nog wel wat mogelijkheden via o.a. Yuri Rose, maar het was opnieuw te pover. De inzet was hartverwarmend maar in aanvallend opzicht had Ajax te weinig stootkracht. Capelle moest af en toe alert zijn maar kwam nooit echt serieus in gevaar. Zo kon de nummer drie van de ranglijst rustig, op geheel eigen wijze, het duel professioneel uitspelen en spartelde Ajax af en toe nog wat tegen.

Pas in de 88e minuut kwam er zowaar weer enige vorm van opwinding toen Mimoun Eloisghiri doelman van der Ploeg iets te ver voor zijn doel zag staan en met een heerlijk, bekeken boogbal werd het nog 1-2.

Een slotoffensief van Ajax kwam er niet echt al hadden de Amsterdammers op basis van inzet en goede wil misschien wel een puntje verdiend.

Fotografie: Rob van Vliet