Menu

Verliezend Ajax juichend naar tweede ronde

Het laatste halfuur waren de ruim vijftigduizend toeschouwers niet meer met Ajax-Inter bezig. Het stond 0-2 voor Internazionale en de Amsterdammers waren volledig afhankelijk van het verloop van de wedstrijd in Trondheim tussen Rosenborg en Lyon. Daar kwamen de Fransen zeven minuten voor tijd op 1-1. Maar toen Ajax nog bezig was en Rafael van der Vaart de 1-2 binnenschoot, sprong Tonnie Bruins Slot in de armen van Ronald Koeman. Rosenborg had Ajax geholpen. De vrienden van aanvoerder André Bergdølmo hadden hun belofte aan hun oud-ploeggenoot gehouden. Ajax bereikte met Noorse steun de volgende ronde van de Champions League.

Toch leek de thuisploeg het aanvankelijk prima te redden op eigen kracht. Ajax ontregelde het spel van de Italianen vanaf de aftrap, kreeg veel ruimte met name op de flanken en creëerde een aantal kleine mogelijkheden. Tot de achtste minuut. Toen openden de Amsterdammers na een prachtige voorzet de score. Mido kopte goed in, Toldo stootte de bal nog voor de voeten van Rafael van der Vaart die, nadat de bal de paal had geraakt, binnenschoot.

De vreugde was echter van korte duur. De grensrechter blunderde opzichtig door zijn vlag omhoog te steken en zo scheidsrechter Urs Meier over te halen om de treffer niet toe te kennen. ,,Die afgekeurde treffer was verder niet van invloed op de eerste helft, maar wel op de wedstrijd. Het is schandalig. Het was geen buitenspel, op geen vijf meter. Daardoor kregen we niet de verdiende voorsprong, want we waren beter”, vond Ajax-coach Ronald Koeman.

Zijn collega Cuper had het doelpunt niet gezien. ,,Maar ook als we een snelle achterstand hadden opgelopen, hadden we die wel ingehaald”, was zijn overtuigende stelling.

De voorsprong kwam er dus niet. Toch bleven de gastheren het merendeel van het balbezit houden. ,,Ajax veroverde steeds de bal dicht bij ons strafschopgebied”, had Inter-coach Cuper geconstateerd. ,,De aanvallen van ons waren zonder overtuiging. Ik was zeer onder de indruk van Ajax. Ze zijn sterk aan de bal, ook al missen ze sterren als Chivu, Litmanen en Zlatan.”

Toch stond het na acht minuten in de tweede helft 0-2 voor Internazionale. ,,Dat is de kwaliteit van Inter”, wist Koeman al langer dan vanavond. ,,Ze hebben genoeg aan een momentje. Dat gebeurde uit ook en daar waren we bang voor. Nu was het in twee minuten door twee fantastische goals weer het geval. Dat had te maken met de ervaring die Nigel de Jong mist. Dat had niets met kwaliteit te maken, maar alles met ervaring. Daarom is het zo belangrijk dat we verder zijn in de Champions League, want alleen van dit soort wedstrijden zal hij leren en beter worden.”

Ajax had de mazzel dat Rosenborg gelijkspeelde en gaat zo met slechts acht punten door naar de volgende ronde, die wederom uit zes wedstrijden bestaat. ,,Ik vind wel dat we in een aantal wedstrijden te weinig hebben gekregen. We hebben niet het aantal punten dat we verdienden. Maar dit is voor de club fantastisch, ook financieel en ook voor het Nederlandse voetbal”, aldus Koeman.

Dat deze ploeg het voor elkaar heeft gebokst is des te knapper omdat Koeman in geen enkele wedstrijd zijn ideale elftal heeft kunnen opstellen. Ontbraken vandaag Chivu, Litmanen en Zlatan, in eerdere wedstrijden kon hij de Fin ook niet opstellen, ontbrak Rafael van der Vaart, was Van Damme nog een wedstrijd geschorst en verder heeft John O’Brien alleen in de eerste wedstrijd gespeeld.

Maar er zijn spelers opgestaan, spelers van wie (nog) niet werd verwacht dat ze zo zouden spelen als ze hebben gedaan. Spelers als Van Damme, De Jong en ook Steven Pienaar. De behendige nummer 10 verliet deze avond geblesseerd het veld, maar liet een beresterke indruk achter. Ajax groeit en met die wetenschap is het bereiken van de volgende ronde heel belangrijk. Vrijdagmiddag is de loting.