Menu

Verliezend Ajax van ondergeschikt belang op gala-avond

In een koud, winderig en nat Volendam was Ajax hoofdgast tijdens het voetbalgala van de stichting Volendam United. Centraal stond het onder de aandacht brengen van de gevolgen van de nieuwjaarsbrand in 2001. Ajax speelde in een wedstrijd van twee maal dertig minuten tegen Volendam en verloor met 2-0. Tijdens de rust speelden oud-Ajacieden tegen oud-Volendammers in een straatvoetbalwedstrijdje tegen elkaar. Dit duel won Ajax wel, zij het met hulp van scheidsrechter Bobby Haarms.

Volendam United is een stichting die wordt geleid door getroffenen van de nieuwjaarsbrand en die tot doel heeft om de jeugd via sport-, spel- en muziekactiviteiten vertrouwd te maken met de gevolgen van de ramp. De organisatie had alles in het werk gesteld er een groot spektakel van te maken. Helaas werkten de weersomstandigheden niet mee, waardoor er waarschijnlijk minder mensen dan gehoopt op de tribunes plaatsnamen. Toch was het publiek enthousiast.

Het gala begon met straatvoetbalwedstrijdjes tussen de kampioenen van Amsterdam en Volendam. René Froger zorgde voor spektakel na het straatvoetbal, toen het veld werd klaargemaakt voor de hoofdwedstrijd: Volendam - Ajax. In de Amsterdamse formatie stond Wesley Sneijder wederom linksback en mocht Mido het als linksbuiten proberen. Naast de Egyptenaar stond Zlatan in de spits. Opvallende naam op de resevebank was die van Robert Zwinkels. De keeper van Jong Ajax was, omdat Joey Didulica ontbrak, wissel voor Bogdan Lobont.

Hoewel Ajax verreweg het meeste balbezit had, liet de landskampioen geen hoogstaand voetbal zien. Het enige vermeldenswaardige moment was een schitterende omhaal van Zlatan, perfect uitgevoerd, maar de plaatselijke keeper weerhield de bal met een duik van het raken van het net. Volendam was feller en agressiever en dat vertaalde zich in een doelpunt van Faria. De sliding van Wesley Sneijder was niet goed, waardoor de Volendamse aanvaller makkelijk de bal kon oppikken en slechts nog Lobont tussen zichzelf en het doel vond. Faria wist zich wel raad met de situatie en hoewel de Roemeense keeper goed uit zijn doel was gekomen, schoot de Volendammer de bal hard in de verre hoek. Ronald Koeman zei hierover na afloop: ,,Ik heb tegen Wesley gezegd dat je zo´n sliding naar achteren nooit mag maken. Tenzij je 100% zeker weet dat jij de bal verovert. Maar goed, ik heb hem linksachter gezet opdat hij beter wordt en beter leert verdedigen." Een ´sensatie´ hing in de lucht.

Na een halfuur spelen floot scheidsrechter Bossen voor de rust. Op het veld werden vliegensvlug de lijnen weer neergelegd volgens de afmetingen van het straatvoetbal. Daarna volgde het eigenlijke hoogtepunt van de avond. Oud-Ajacieden Frank Rijkaard, Brian Roy, Marco van Basten, Stanley Menzo, Johnny van ´t Schip, Wim Kieft en Danny Blind namen het in een veertien minuten durend duel op tegen Volendam-corifeën Wim Jonk, Keje Molenaar, Tom Sier, Johan Steur, Gerrie en Arnold Muhren en Jaap Schilder. De wedstrijd werd voorzien van commenaar door Raoul Heertje voor de Amsterdammers en Cees de Wit namens Volendam.

Het keurkorps van weleer liet zien nog steeds gedreven te zijn, misschien wel meer dan de ´jonge´ Ajacieden in hun eerste helft lieten zien. Af en toe was iets te zien van het talent dat de spelers vroeger kenmerkte. Van Basten heeft nog steeds een prachtige passeerbeweging in huis, Rijkaard het overzicht en de kalmte achterin, Blind venijnige steekpassjes en Roy en Van´t Schip een fluwelen techiek. Kieft probeerde als vanouds koppend te scoren, maar het lukte hem vanavond niet. Maar het verklaarde wel waarom soms een roep om een van de oudgedienden klonk vanaf de tribune tijdens de tweede helft van Ajax 1.

Weer was het Volendam dat als eerste wist te scoren. Maar Ajax kwam snel langszij, met dank aan scheidsrechter Bobby Haarms. Regel was namelijk dat bij de derde corner een penalty mocht worden genomen. En Haarms mat bij de eerstvolgende corner vanaf het doel elf even grote passen af, waarna Rijkaard de penalty verzilverde. UIteindelijk stond na een dik kwartier een 3-3 score op het bord. Omdat een uit-doelpunt dubbel telt, had Ajax dus gewonnen. ,,En nu gaan we weer kijken naar de pupillen", zei Heertje toen de andere Ajacieden weer het veld opkwamen.

In de tweede helft hadden Sneijder, Maxwell en Van der Meyde plaats gemaakt voor Wamberto, Van Damme en Witschge. Het bracht geen verandering in het spelbeeld. Ajax speelde ongeconcentreerd en slordig, was niet scherp en stond Volendam een tweede doelpunt toe. Koeman was na afloop niet tevreden. ,,Verliezen is altijd pijnlijk, ook al is het tijdens zo´n avond als dit. Als je Ajax bent, word je geacht te winnen. Je moet dus altijd geconcentreerd spelen en dat deden we niet. Je kon zien dat een aantal spelers nog niet op het vereiste niveau is. Misschien opent dit verlies de ogen van het team, beseffen ze dat het voor zondag echt anders moet."

Koeman stond in eerste instantie op de lijst om in de rust mee te doen met de oud-Ajacieden. ,,Ik vond het belangrijker mijn team toe te spreken in de kleedkamer dan zelf te spelen", lichtte hij zijn afwezigheid toe. Maar de trainer verloor niet uit het oog waar het deze avond bovenal om te doen was. ,,Dit evenement moet elk jaar plaatsvinden. Wat hier twee jaar geleden is gebeurd, is verschrikkelijk. Mensen hebben er nog steeds last van en hebben het er moeilijk mee. Maar ik hoop wel dat Ajax het de volgende keer anders invult", benadukte hij nogmaals het ondermaatse spel van zijn ploeg.

Heertje, die inmiddels op de tribune nog de microfoon in handen had, probeerde de Ajax-aanhang toch met een goed gevoel naar huis te laten gaan: ,,Wat staat het Ajax toch goed, dat oranje shirt met die zwarte broek!"