Menu
Vermaelen en de ‘stomp’ van de keepers

Vermaelen en de ‘stomp’ van de keepers

Thomas Vermaelen zette donderdag zijn eerste stapjes in lange tijd op het trainingsveld naast de ArenA. Rond het middaguur, toen alleen de keepers nog buiten waren, begon de Belgische verdediger aan een looptraining.

Dennis Gentenaar is blij zijn ploegmaat weer op het veld te zien. Dennis Gentenaar is blij zijn ploegmaat weer op het veld te zien.

De voetballers van Ajax waren net naar binnen toen Vermaelen samen met fysiotherapeut Pim van Dord het trainingsveld opstapte. Op het door de rijp enigszins wit geworden veld werkte de international aan zijn conditie. Het is lang geleden dat Vermaelen naast de ArenA trainde. Hij scheurde eind september in de uitwedstrijd tegen AZ een band van zijn linkerenkel. Bij de Belg werd meteen een schroef van ongeveer zeven centimeter geplaatst die zijn scheenbeen en zijn kuitbeen bij elkaar hield, waardoor de gescheurde band kon herstellen. Die schroef werd half november verwijderd.

Erik Heijblok stompt de bal over het doel. Erik Heijblok stompt de bal over het doel.

De enige vier Ajacieden die nog iets meekregen van de looptraining van Vermaelen waren Maarten Stekelenburg, Dennis Gentenaar, Erik Heijblok en Carlo l’Ami. Het viertal bleef net iets langer dan de rest van de selectie op het veld staan. L’Ami schotelde zijn drie doelmannen een gevarieerde training voor. Hij had dit keer speciale aandacht voor ‘de stomp’. De keepers kregen de bal hoog aangegooid van achter het doel en moesten met twee vuisten de bal zo ver mogelijk zien weg te stompen. ,,Normaal gesproken moet een keeper natuurlijk proberen de bal te klemmen”, legde de trainer uit na afloop. ,,Maar er zijn situaties waarin je wel moet stompen. Vaak gebeurt dat bij een corner als de keeper veel mensen voor zich heeft bij de eerste paal. Hij heeft dan te weinig ruimte om de bal te vangen en moet als het ware over de spelers heen reiken om de bal weg te krijgen. Dat kan hij het beste doen door met twee handen te stompen. Eén hand is te weinig; dat doe je alleen als je de bal wilt verlengen.”

De fitte veldspelers van Ajax hielden zich donderdag met name bezig met positiespelletjes en partijtjes zonder doelmannen. Gregory van der Wiel deed nog niet mee met de groepstraining. Hij hield het net als Vermaelen op een looptraining.

Ajax traint donderdagmiddag niet. De training werd eerder deze week van het programma gehaald.