Menu
Vermaelen nog vraagteken

Vermaelen nog vraagteken

Als het EK zondagavond van start gaat, is het maar de vraag of Thomas Vermaelen aan de aftrap van de eerste wedstrijd verschijnt. De Belgische Ajacied kampt met een kneuzing net boven de achillespees van zijn rechtervoet. Morgen wordt besloten of hij zal spelen.

Vermaelen werd afgelopen woensdag in de A-interland tussen België en Finland hard geraakt door een tegenstander. Een dag later meldde hij zich wel gewoon bij de beloftenploeg. ,,Er is niets kapot. We gaan morgen voordat we in Groningen tegen Portugal spelen, nog licht trainen. Dan wordt er gekeken of ik kan spelen. Ik hoop het wel, want ik kijk er erg naar uit. Als ik kan spelen, is er geen risico. Ik kan voluit gaan. Ik denk dat we tegen Portugal een mooie wedstrijd spelen."

Een voorbereiding op het EK heeft Vermaelen nauwelijks gehad. De maandag nadat hij zich met Ajax had geplaatst voor de voorronde van de Champions League meldde hij zich bij de Belgische A-ploeg. Met de Rode Duivels speelde hij interlands tegen Portugal (1-2 nederlaag) en Finland (2-0 nederlaag). ,,Dus van een echte voorbereiding op het EK kan je niet spreken. Ook toen ik mij donderdag bij dit team voegde, is het door een blessure ook nog niet echt gelukt om ingespeeld te raken. Nou is dat met interlandvoetbal altijd wel moeilijk, maar bij de A-ploeg ken je de spelers toch wat beter.”

Voor dit EK zat Vermaelen nooit bij een kwalificatiewedstrijd, want hij zit alweer anderhalf jaar bij de A-ploeg. ,,De laatste keer dat ik met dit team speelde, was de barragewedstrijd voor het EK onder 21 van vorig jaar in Portugal.”

Nu het met de Rode Duivels niet goed gaat, zijn de ogen van heel België gericht op de talentvolle groep waarvan Vermaelen deze weken deel uitmaakt. ,,Natuurlijk is er druk, maar daar maak ik geen probleem van. Dat ben ik bij Ajax wel gewend. Het is aan ons om te laten dat er inderdaad toekomst zit in het Belgische voetbal. Dat geeft druk, maar of dat een rol zal spelen weet ik niet.”

Welke rol zal hij zelf spelen in het team? ,,Omdat ik in de A-ploeg speel, wordt er wel wat van mij verwacht.” Over welke rol België op het EK zal kunnen spelen, tast Vermaelen nog een beetje in het duister. ,,We moeten ons niet in een underdogpositie laten zetten. We hebben het EK gehaald en we verdienden dat ook. We moeten de ambitie hebben om eerste te worden in onze poule, maar het zullen moeilijke wedstrijden worden. Israël heeft een heel goede spits, Portugal heeft een goed elftal en ik vind het heel leuk om tegen Nederland te voetballen.”