Menu
Vermaelen: verdediger in hart en nieren

Vermaelen: verdediger in hart en nieren

Thomas Vermaelen is verdediger in hart en nieren. Elk weekend bijt de 22-jarige Ajacied zich vol overgave vast in de nummer negen van de tegenstander. Vermaelens kijkt met bewondering naar zijn ‘voorbeeld’ Fabio Cannavaro van Real Madrid.

Thomas Vermaelen geconcentreerd in actie in de Europese ontmoeting met Slavia Praag. Thomas Vermaelen geconcentreerd in actie in de Europese ontmoeting met Slavia Praag.

,,Voor mij is het mooi om naar zo’n speler te kijken omdat ik daar toch veel van kan leren’’, vertelt Vermaelen. ,,Als je soms ziet hoe belangrijk Italiaanse spelers het vinden om hun man uit schakelen.. En hoe hard ze daarin zijn.”

Of Vermaelen ooit het niveau van zijn voorbeeld haalt, zal in de toekomst moeten blijken. ,,Daar streef ik wel naar. Ik vind alleen wel dat als ik naar de top wil er nog veel moet veranderen’’, klinkt de Belg kritisch. ,,Ik probeer er wel naar toe te groeien en ook die stap te maken, maar het kan nog allemaal beter. Ik train om fysiek ook wat sterker te worden. Ik ben nog maar 22, dus ik kan nog altijd groeien. Ik weet dat er nog marge inzit.”

Ondanks de waardering voor zijn Italiaanse vakgenoten heeft Vermaelen weinig op met de Serie A. ,,Italië heeft een goeie competitie, maar het trekt me niet zo. Als je die stadions ziet met zo’n atletiekbaan er omheen. Dat vind ik helemaal niets. Als je de sfeer vergelijkt met Engeland, vind ik deze in Engeland toch mooier denk ik.”

De centrale verdediger stond al eens in de belangstelling van Tottenham Hotspur, maar verkoos toen een langer verblijf in Amsterdam. “Ik denk dat het niet verstandig was om er op in te gaan. Ik heb er eigenlijk nooit over hoeven nadenken. Ik was toen 20, 21 jaar. Je moet jezelf wel een beetje kennen en niet zomaar op dingen ingaan die misschien iets te hoog gegrepen zijn. Bovendien viel er met Ajax niet over te praten.”

Toch sluit Vermaelen, die onlangs zijn contract verlengde tot medio 2012, een vertrek in de toekomst niet uit. ,,Je weet nooit wat er op je afkomt natuurlijk. Ik kijk ook naar de stappen die John Heitinga en Wesley Sneijder hebben gemaakt. Ik volg Wesley’s verrichtingen wel in het buitenland”, zegt hij over zijn voormalige ploeggenoot, die nu furore maakt bij Real Madrid.