Menu
Vermeer geniet van Seedorf-show

Vermeer geniet van Seedorf-show

Kenneth Vermeer heeft vrijdagavond zijn laatste wedstrijd van het kampioensjaar gekeept. De doelman van Ajax was met de Suriprofs met 3-0 te sterk voor FC Groningen. Clarence Seedorf (36) was de grote blikvanger en uitblinker in het stadion van Sparta Rotterdam. Met twee goals had de ex-Ajacied een groot aandeel in de oefenzege.

‘Hé, dat flik je niet weer!’, schalt het bij de eerste overtreding op Clarence Seedorf door Het Kasteel. De Surinaamse omroeper leeft fanatiek mee en begeleidt kansen, overtredingen en blessures met grappen en grollen. Het geeft mooi de sfeer weer die er deze avond bij de wedstrijd tussen de Suriprofs en FC Groningen heerst. Een oefenwedstrijd in zijn lichtste vorm, waarbij ook randzaken en aandacht voor het goede doel een grote rol spelen. En de aanwezigheid Seedorf uiteraard.

De 87-voudig international en viervoudig Champions League-winnaar is de grote publiekstrekker bij de jaarlijkse benefietwedstrijd voor goede doelen in Suriname. Zijn aanwezigheid heeft de nodige pers richting het Surinaamse feest bij Sparta getrokken. Als de beide elftallen voor de aftrap op de foto gaan, verdringen de fotografen zich rondom het team van Seedorf. Het elftal van FC Groningen staat ook in de houding, maar geen enkele fotograaf vereeuwigt het team met onder meer ex-Ajacied Hyun Jun Suk in de gelederen. De teammanager redt de Groningse eer door met zijn telefoon alsnog een foto te knippen.

Clarence Seedorf zou na zijn actieve loopbaan best iets voor Ajax willen betekenen. Clarence Seedorf zou na zijn actieve loopbaan best iets voor Ajax willen betekenen.

Naast keeper Kenneth Vermeer en ex-Ajacied Seedorf zijn er dit jaar bij de Suriprofs nog een aantal spelers en stafleden met een Ajax-verleden. Suriprofs-voorzitter Stanley Menzo, gelegenheidscoach Dean Gorré en ook Milano Koenders, Darl Douglas, Rydell Poepon en Florian Jozefzoon droegen ooit (als jeugdspeler) het shirt van Ajax. Vermeer maakt deze avond zijn debuut voor de Suriprofs. ,,Ik ben er wel een paar keer bij geweest, maar vanavond heb ik voor eerst minuten gemaakt. En ik moet zeggen: het is me goed bevallen. De hele avond beleven we veel plezier als Surinamers onder elkaar. Behalve tijdens de wedstrijd, dan zijn we even serieus”, zegt Vermeer, die in de 62 minuten die hij in actie komt de nul houdt.

Voor de keeper van Ajax betekent de benefietwedstrijd voor Suriname zijn laatste optreden in het kampioensjaar. ,,Voor mij gaat de vakantie nu lekker beginnen. Zoals bijna ieder jaar ga ik ook nu weer naar Suriname toe. Ik ben er weliswaar niet geboren, maar via mijn ouders heb ik natuurlijk een sterke band met het land ontwikkeld”, aldus de Ajax-goalie die het een eer vond om met Seedorf samen te spelen. ,,Dat was toch wel heel speciaal. Samen met zo’n grote speler in één team maak je niet vaak mee. Alleen daar al om is deze avond voor herhaling vatbaar.”

Man-of-the-match Seedorf, die met twee goals een groot aandeel in de zege had, heeft ook een sterke binding met het land waar hij op 1 april 1976 geboren werd. Naast zijn medewerking aan allerlei projecten en zijn eigen stadion helpt hij zijn geboorteland ook met zijn optreden bij de Suriprofs. ,,In de 11 jaar dat dit initiatief bestaat heb ik gelukkig niet vaak mee kunnen doen. De meeste keren had ik met mijn club nog Europese verplichtingen, maar nu was dat een keer niet zo”, aldus de man die AC Milan na tien seizoenen gaat verlaten. Waar zijn toekomst ligt, houdt Seedorf nog even open. ,,Binnen zeven tot tien dagen hoop ik meer duidelijkheid te kunnen geven. Het is meer spannend dan moeilijk, want ik heb gelukkig nog genoeg keuzes waar ik heen zou kunnen gaan.”

Seedorf zou na zijn actieve loopbaan best nog iets voor Ajax willen betekenen. ,,Ik ben bij Ajax opgegroeid, heb er mijn debuut gemaakt en mijn eerste successen behaald. Dat blijft altijd speciaal. De deur staat daarom altijd open voor Ajax. Als ik in de toekomst iets voor de club zou kunnen betekenen, sta ik daar zeker voor open. Maar eerst wil ik voorlopig nog een paar jaar blijven voetballen. Ik ben de laatste van mijn generatie die nog speelt en dat wil ik graag nog even zo houden. Ze zeggen allemaal tegen me: ga door tot je erbij neervalt. Zo lang ik me fit voel en de passie heb, zal ik blijven voetballen. Daarna zie ik wel. Of ik net als Frank de Boer trainer word? Niet per se; alle opties staan open.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Pro Shots