Menu
Vermeer groeit naar steeds hoger niveau

Vermeer groeit naar steeds hoger niveau

Kenneth Vermeer vierde vorige week tegen Roda JC een bescheiden jubileum. De 26-jarige doelman stond voor de 75ste keer onder de lat tijdens een competitieduel van Ajax. In aanloop naar Ajax – PSV spreekt Vermeer over zijn groei en het verschil tussen duels in de Eredivisie en Champions League.

De topper tegen PSV is qua belang en niveau deels te vergelijken met een wedstrijd in de UEFA Champions League. De belangen zijn groot, zeker gezien de zes punten achterstand die Ajax op PSV heeft. Bij een overwinning slinkt dat aantal tot drie punten, bij een nederlaag groeit het gat naar negen punten. Vermeer: ,,We moeten sowieso vertrouwen in eigen kunnen hebben, los van hoe we het bijvoorbeeld gedaan hebben in die twee wedstrijden tegen Manchester City. We hebben gewoon een heel goede ploeg, die in staat is om het iedere tegenstander lastig te maken. Of dat nu Dortmund of PSV thuis is of straks Real Madrid uit.”

Vermeer heeft het naar zijn zin bij Ajax. Niet voor niets tekende hij begin april een nieuw contract, dat hem tot de zomer van 2015 aan Ajax bindt. De doelman met Surinaamse roots voelt zich er thuis, bij zijn club en in de stad waar hij is geboren en getogen. Hij leerde Amsterdam in de loop der jaren heel goed kennen. ,,Ik heb op verschillende plekken gewoond. De eerste drie jaar in Zuidoost, daarna verhuisden we naar Geuzenveld in Amsterdam-West, en later naar Osdorp. Toen ik op mezelf ging wonen, ben ik in Amsterdam-Oost terechtgekomen.”

Vermeer: ,,Natuurlijk is het een verschil of je onder kunstlicht in het Etihad Stadium speelt of op zondagmiddag in Zwolle. Maar daar moet je als topvoetballer mee om kunnen gaan, lijkt mij." Vermeer: ,,Natuurlijk is het een verschil of je onder kunstlicht in het Etihad Stadium speelt of op zondagmiddag in Zwolle. Maar daar moet je als topvoetballer mee om kunnen gaan, lijkt mij."

Nu is hij al weer geruime tijd eerste keus in het eerste elftal, sinds Maarten Stekelenburg in de zomer van 2011 naar AS Roma vertrok. En het onvermijdelijke gevolg van de vele wedstrijden die Vermeer inmiddels achter zijn naam heeft: hij groeit verder, heel geleidelijk, naar een steeds hoger niveau, voortbouwend op zijn eigen ervaringen. ,,In dat opzicht maakt het niet uit of je in de UEFA Champions League speelt of in de Nederlandse competitie; je moet er altijd staan en leveren wat er van je gevraagd wordt. Natuurlijk, vooral in de Europese wedstrijden wil het nog weleens voorkomen dat je als keeper meer te doen krijgt dan je gewend bent, als we als ploeg onder druk komen te staan van een gerenommeerde tegenstander. Maar in de Eredivisie komt het juist weer meer aan op geconcentreerd blijven, ook als je hele fases van de wedstrijd niets te doen krijgt. Het is anders, maar van allebei kun je leren en beter worden.”

Begin vorige maand werd Vermeer bovendien voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal, weer een nieuwe stap in zijn gestage ontwikkeling. Tijdens de WK-kwalificatieduels met Andorra en Roemenië keek hij samen met collega-doelman Michel Vorm vanuit de dug-out toe hoe eerste keus Stekelenburg beide opdrachten tot een goed einde bracht, maar de Ajacied spreekt niettemin van een prachtige én leerzame periode. ,,Ik heb toen natuurlijk een tijdje met die jongens mogen trainen en dan merk je dat de lat toch weer ietsje hoger ligt dan je gewend bent. Van Maarten wist ik natuurlijk al uit eigen ervaring hoe goed hij is. Ik heb hem echt hoog zitten. Voor mij is hij een van de beste keepers ter wereld. Wie ik verder goed vind?” Na enig nadenken: ,,Joe Hart, van Manchester City en het Engelse team. Dat is echt iemand die beslissende ballen tegenhoudt en zo punten pakt voor zijn ploeg. Het was mooi om twee keer tegenover hem te staan in de UEFA Champions League.”

De Europese beslommeringen zijn voor Vermeer geen excuus of verklaring voor de aanzienlijke achterstand die Ajax in de vaderlandse competitie heeft opgelopen. Het puntenverlies, vooral veroorzaakt door het grote aantal remises, noopt de ploeg van trainer Frank de Boer wederom tot een inhaalrace, zoals de laatste jaren gebruikelijk. ,,Natuurlijk is het een verschil of je onder kunstlicht in het Etihad Stadium speelt of op zondagmiddag in Zwolle. Maar daar moet je als topvoetballer mee om kunnen gaan, lijkt mij. Ik heb ook niet het idee dat het daaraan heeft gelegen. We hebben ook punten verspeeld in wedstrijden waarin we gewoon goed voetbalden. Het is nu zaak om een paar keer achter elkaar te winnen en zo de druk op de teams boven ons op te voeren.” Te beginnen tegen PSV.

Tekst: Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst