Menu
Vermeer helpt Ajax aan finaleplaats

Vermeer helpt Ajax aan finaleplaats

Ajax heeft zich donderdagavond voor de bekerfinale geplaatst. Op bezoek in Alkmaar was Ajax met 0-1 te sterk voor bekerhouder AZ. Lasse Schöne maakte vlak na rust de winnende treffer. Kenneth Vermeer was met een gestopte penalty en een aantal schitterende reddingen de held van de avond.

Ajax en AZ eindigden het duel allebei met tien man na rode kaarten voor Veltman en Johansson. De winst op AZ betekende voor Frank de Boer zijn honderdste zege als Ajax-coach. Op zondag 20 april kan hij in de finale tegen PEC Zwolle voor het eerst als coach de beker winnen.

Daley Blind was er na afloop als een speer bij om Kenneth Vermeer om zijn hals te vliegen. De doelman had met een aantal fraaie reddingen een groot aandeel in de zege van Ajax. Vlak voor het feestende uitvak was hij de held van de avond. Ga maar na: een gestopte strafschop en een aantal uitstekende reddingen zorgden ervoor dat het doelpunt van Schöne genoeg was voor een finaleticket. Dankzij de zege op AZ wacht Ajax op Eerste Paasdag een ontmoeting met PEC in De Kuip. Voor de 24ste keer maakt 18-voudig bekerwinnaar Ajax zijn opwachting in de bekerfinale.

Ajax viert feest na het laatste fluitsignaal. Ajax viert feest na het laatste fluitsignaal.

Ajax en AZ troffen elkaar alweer voor het vierde jaar op rij in de KNVB Beker. Net als vorig seizoen stonden de Noord-Hollandse clubs opnieuw in de halve finale tegenover elkaar. Een jaar geleden was AZ met 0-3 te sterk in de ArenA waardoor Ajax destijds de bekerfinale miste. Nu was het andersom. De ontmoeting in Alkmaar was donderdag bovendien de vierde editie van een duel tussen Ajax en AZ dit seizoen. Na de gewonnen wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en beide competitieduels vormde de halve eindstrijd in de beker het slotstuk.

Bij Ajax stond Kenneth Vermeer onder de lat. De reservedoelman van Ajax was op tijd hersteld van liesklachten om als Ajax’ vaste doelman in het bekertoernooi aan de aftrap te verschijnen. De herstelde Nicolai Boilesen maakte eveneens zijn opwachting in Alkmaar. Ook voor Lesly de Sa was een basisplaats ingeruimd door Frank de Boer.

Na twee teleurstellende optredens in de competitie tegen Cambuur (1-1) en NAC Breda (0-0) was Ajax er veel aan gelegen om tegen AZ het goede gevoel weer terug te krijgen. Zeker ook met het oog op de topper tegen FC Twente die aanstaande zonder in de ArenA op het programma staat. In tegenstelling tot AZ (dat de afgelopen week nog in de Eredivisie en UEFA Europa League in actie kwam) had Ajax vanwege de nucleaire top in Den Haag ruimschoots de tijd om zich op het treffen in Alkmaar voor te bereiden. Dankzij het verplaatste uitduel met RKC had Ajax tien dagen de tijd om fris aan de start te verschijnen.

In het eerste halfuur kregen Lasse Schöne en Daley Blind namens Ajax de beste kansen. Schöne schoot de bal met een fraaie knal over het doel, terwijl Blind er oog in oog met AZ-keeper Esteban niet in slaagde de bal langs de doelman schieten.

Daar waar De Boer een jagend AZ had verwacht, was er aanvankelijk helemaal niets aan de hand. Tot de 33ste minuut. Na een overtreding van Joël Veltman op Viktor Elm legde scheidsrechter Van Boekel de bal op de stip. De bijbehorende gele kaart voor Veltman had grote gevolgen aangezien hij een minuut eerder ook een gele kaart had gekregen. De verdediger moest derhalve met rood van het veld. Tot geluk van Ajax redde Vermeer de penalty van Aron Jóhannsson op knappe wijze waardoor Ajax niet op achterstand kwam. Het was alweer voor de zevende keer op rij (wedstrijden van Jong Ajax in de Jupiler League niet meegerekend) dat penaltykiller Vermeer een strafschop keerde.

Om het wegvallen van Veltman op te vangen maakte Stefano Denswil na rust zijn opwachting ten faveure van Nicolai Boilesen. Koud in het veld kon hij nauwelijks drie minuten later delen in de feestvreugde na het doelpunt van Lasse Schöne. De Deen schoot een vrije trap met veel gevoel in het doel, waardoor Ajax op voorsprong kwam. Het doelpunt van Schöne betekende een geweldige opsteker voor Ajax. Zeker ook omdat AZ ook met tien man verder moest na de overtreding van rechtsback Mattias Johansson (tweede gele kaart) op De Sa voorafgaand aan de vrije trap. Zo was het al snel weer tien tegen tien. De Boer: ,,Toch had ik daarna lange tijd het gevoel dat AZ met een man meer speelde. Eigenlijk hebben we na die rode kaart veel te weinig gedaan met tien tegen tien. Want eigenlijk is dat hetzelfde als elf tegen elf. Gelukkig hadden we vandaag een fantastische doelman in de persoon van Kenneth Vermeer. Hij heeft twee bijna honderd procent doelpunten uit het doel gehouden. Qua resultaat ben ik uiteraard tevreden. Ik ben heel blij dat we de finale hebben gehaald, want dat was het doel vanavond. De uitvoering had alleen beter gekund in de tweede helft.”

De treffer van Schöne bleek dus uiteindelijk de winnende te zijn. AZ was in de 70ste minuut nog twee keer dicht bij een treffer, maar zowel invaller Gudmundsson (uitstekende redding Vermeer) als Reijnen (kopbal net naast) slaagden er niet in te scoren. In de extra tijd waagde Gudelj nog een poging uit een vrije trap, maar ook hier was uitblinker Vermeer heer en meester waardoor Ajax zich voor het eerst sinds 2011 weer voor de bekerfinale plaatste.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Mooi beeld: Jasper Cillessen viert het feest mee met Kenneth Vermeer. Mooi beeld: Jasper Cillessen viert het feest mee met Kenneth Vermeer.
Vermeer speelde een zeer sterke wedstrijd. Vermeer speelde een zeer sterke wedstrijd.
Lasse Schöne zette Ajax met een schitterende vrije trap op 0-1. Lasse Schöne zette Ajax met een schitterende vrije trap op 0-1.
Voor Frank de Boer betekende het zijn 100ste zege als coach van Ajax 1. Voor Frank de Boer betekende het zijn 100ste zege als coach van Ajax 1.
Joël Veltman werd met rood van het veld gestuurd. Joël Veltman werd met rood van het veld gestuurd.
Daley Blind kreeg in de eerste helft de beste kans, maar Esteban redde van dichtbij knap. Daley Blind kreeg in de eerste helft de beste kans, maar Esteban redde van dichtbij knap.
Ricardo van Rhijn kreeg al vroeg geel en kon weinig risico's meer nemen in verdedigend opzicht. Ricardo van Rhijn kreeg al vroeg geel en kon weinig risico's meer nemen in verdedigend opzicht.
Voor beide ploegen was het een uitputtend duel. Voor beide ploegen was het een uitputtend duel.
Nicolai Boilesen maakte zijn rentree. Hij speelde alleen de eerste helft. Nicolai Boilesen maakte zijn rentree. Hij speelde alleen de eerste helft.