Menu

Vermeer: 'Het doel is de ArenA'

Kenneth Vermeer trainde al wel vaker mee met het eerste elftal. De keeper van Jong Ajax werd donderdag weer opgeroepen om mee te doen met de selectie. Tijdens de grote partij verdedigde de 18-jarige tweedejaars A-junior weer met verve zijn doel. Naast de Amsterdam ArenA droomde hij al even weg van het grote werk.

De 18-jarige Vermeer is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax en tekende eind juni van dit jaar zijn eerste contract bij de club. Zoals zoveel spelers bij Ajax ging het de laatste jaren ook met de carrière van de keeper snel. Hij behaalde vorig seizoen met de A1 het landskampioenschap in de Shell Junioren Eredivisie. In de competitie speelde hij afgelopen seizoen 25 wedstrijden. In juni 2003 werd hij als keeper van Ajax A1 verkozen tot Ajax Jeugdspeler van het jaar. ,,Eigenlijk ben ik maar een tweedejaars A-junior. Dus dat ik hier af en toe mee mag doen, is natuurlijk fantastisch", vertelt Vermeer na afloop van de training.

Zijn kordate optreden bij de partij van de niet-hesjes verraadt dat Vermeer niet voor niks een contract kreeg. Maar aan het niveau moet hij nog wel degelijk wennen. ,,De spelers bij het eerste zien eerder waar de ruimte in een doel ligt. Ze schieten niet harder, maar wel sneller. Hierdoor moet je als keeper ook veel sneller reageren en daarom is dit niveau veel hoger."

De keeperstijl van Vermeer heeft op het eerste gezicht wel wat weg van Ajax-stagiair Stanley Menzo. Ook de keeper van Jong Ajax reageert katachtig op de schoten op doel en voetbalt daarnaast in de opbouw heel makkelijk met zijn teamgenoten mee. Met Menzo heeft hij nog niet uitgebreid kunnen praten over het keepersvak. ,,Nee, misschien komt dat later nog. Ik leer nu heel veel van Hans Vonk en Wil Coort. Ik kijk bijvoorbeeld goed naar hoe Vonk de spelers neerzet bij corners en hoe hij coacht. Daar leer ik enorm veel van en ooit wil ik het ook in die ArenA daar laten zien. Dat is het doel."