Menu
Vermeer: 'In één woord fantastisch!'

Vermeer: 'In één woord fantastisch!'

Net als teamgenoot Urby Emanuelson zal de goede stemming van Kenneth Vermeer niet snel verdwijnen. De keeper hielp dankzij een sterk optreden in de finale van het EK onder 21 jaar, zijn Jong Oranje aan de eerste gouden medaille voor een 'jeugdteam' in de geschiedenis. ,,Het was in een woord fantastisch", geniet de doelman na.

Tot zijn eigen verrassing keepte Vermeer alle wedstrijden in Portugal. ,,Ik ben lang uit de roulatie geweest vanwege een blessure", vertelt Vermeer eenmaal terug in Amsterdam. ,,Ik las voor het toernooi op internet dat ik in aanmerking zou komen voor de positie van eerste keeper als ik fit zou zijn. Ik deed er natuurlijk al alles aan om fit te worden, maar toen ik dat las, zette ik helemaal alles op alles. En gelukkig was ik precies op tijd hersteld."

Emanuelson gaf het al aan, en iedereen die de verrichtingen van het jonge Oranje heeft gevolgd, zal niet ontkennen dat het team van bondscoach Foppe de Haan enorm is gegroeid gedurende het toernooi. Voor Vermeer was het niet anders. ,,Als je de eerste en de laatste wedstrijd met elkaar vergelijkt, zie je een groot verschil. Toen we begonnen aan het toernooi zag je dat we niet goed ingespeeld waren, er klopte nog niet heel veel van. Ik was ook wisselvallig in de eerste wedtsrijd tegen Oekraïne. Dat veranderde gedurende het EK. De verdediging voor mij werd steeds beter en dat hielp mij als keeper ook. "

Pas na de gewonnen wedstrijd tegen Italië, het derde en laatste pouleduel, geloofde Vermeer in de winstkansen van Oranje. ,,Iedereen dacht toen: nu kunnen we kampioen worden." In de halve finales wachtte Frankrijk, een team dat getipt werd als favoriet voor de eindstrijd. ,,Eigenlijk was dat ook de sterkste tegenstander", herinnert Vermeer zich. ,,We kwamen met 2-0 voor, dat was knap." Helaas voor de Nederlanders wisten de Fransen vlak na rust te scoren en verder in de tweede helft nog eens, zodat er verlengd moest worden. Vermeer hoopte vurig dat het niet zou aankomen op een penaltyreeks. Tijdens het WK onder twintig jaar vorig jaar in eigen land, strandde Oranje, ook met Vermeer in het doel, in de halve finales tegen Nigeria. Die wedstrijd moest beslist worden door strafschoppen. Vermeer deed het uitstekend, maar kon niet voorkomen dat de Afrikanen doorgingen naar de finale. Met die herinnering nog vers in het geheugen hield Vermeer tegen Frankrijk zijn oog gericht op de tijd. ,,IK bleef maar naar die klok kijken. 'Niet wéér penalties', dacht ik steeds. Gelukkig scoorde Hofs in de verlenging. Ik ben hem zeer dankbaar!"

Over de finale maakte de keeper zich niet zoveel zorgen. ,,We kwamen al vrij vroeg op een 1-0 voorsprong. We hadden wat geluk dat een bal van hun twee keer op de paal kwam. Bij rust stonden we met 2-0 voor. Vervolgens was het belangrijk de eerste minuten na rust goed door te komen, zodat Oekraïne net als Frankrijk niet snel kon scoren. We bleven goed spelen." De bescheiden Vermeer vergeet daar bijna de rol die hij zelf had tijdens de finale. ,,Ik had aardig wat te doen hè? En ik heb een paar goede reddingen verricht ja, dat klopt. Ondanks die ballen op de paal van de tegenstander had ik het gevoel dat zij niet meer konden scoren. Dat ik daadwerkelijk de nul heb gehouden is lekker, dat is altijd belangrijk voor een keeper."

Vermeer gaat er nu een paar dagen tussenuit, daarna ziet hij nog wel wat hij gaat doen. Hij zal nog zeker even nagenieten van zijn gouden medaille. ,,De beker was niet zo fraai, ook een beetje klein vond ik. Maar de medaille is mooi. Het is nog nooit voorgekomen in Nederland dat een ander team dan het A-elftal goud won. Dat wij die medaille hebben, daar ben ik heel trots op. Hij staat nu nog tussen de andere prijzen thuis, ik ga er rustig een mooi plekje voor bedenken."

Ook aan Vermeer werd gevraagd of hij als kampioen nog een advies heeft voor het Oranje dat in Duitsland het WK speelt. ,,Slecht beginnen, goed eindigen!", vertelt de doelman lachend. Al beseft hij dat dat makkelijker is gezegd dan gedaan. ,,Ze moeten eerst de poule overleven en dat zal al niet makkeijk zijn." Het geheim van Jong Oranje kan hij wel verklappen, misschien dat Heitinga en consorten daar hun voordeel mee kunnen doen: ,,Vriendschap was de kracht van ons team", zegt Vermeer met overtuiging. ,,En we waren op het juiste moment scherp natuurlijk..."