Menu
Vermeer keert terug onder de lat

Vermeer keert terug onder de lat

Aan de vooravond van een ongetwijfeld heet avondje NAC heeft Ajax een ontspannen laatste training afgewerkt. Op de Toekomst kon trainer Frank de Boer de laatste hand leggen aan zijn basisformatie.

De grote vraag: wie staat er zaterdagavond rechtsback aangezien Ricardo van Rhijn is geschorst? Een kanshebber is Ruben Ligeon, rechtsachter bij Jong Ajax. Een andere optie is om centrumverdediger Toby Alderweireld naar rechts te schuiven en Joël Veltman op diens plek in de defensie te positioneren. Voor welke optie de coach kiest, wilde hij nog niet naar buiten brengen. ,,Jullie zien het morgen’’, zei De Boer tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De coach heeft geen twijfels over de invulling van de positie onder de lat. Wie daar staat, is duidelijk: Kenneth Vermeer. Tijdens zijn schorsing mag zijn invaller Jasper Cillessen sterk hebben gekeept, in het Rat Verlegh Stadion staat Vermeer als vanouds weer op zijn plek. Zo heeft De Boer de hiërarchie bepaald en daar houdt hij aan vast. Ondanks zijn spel heeft Cillessen het hem niet moeilijk gemaakt. ,,Jasper heeft de pech dat hij een keeper voor zich heeft die zich dit seizoen uitstekend heeft ontwikkeld’’, gaf hij te kennen.


Kenneth Vermeer is weer beschikbaar. Kenneth Vermeer is weer beschikbaar.

Tijdens de laatste training werkte Vermeer onder meer aan zijn uittrap. Keeperstrainer Carlo l’Ami schoot hem de bal in de handen, waarna de sluitpost het leer met een noodvaart in de hoeken van het speelveld joeg. Richting het gebied waar zaterdag vermoedelijk Viktor Fischer en Lasse Schöne met smart wachten op een knappe uittrap. Tenzij er wordt gekozen voor een gedegen opbouw.

De andere spelers deden ondertussen een positiespel, waarbij de verdedigende ploeg het soms zwaar te verduren had. De bal bleef maar rondgaan, zonder dat er een verdedigende voet tussen kon komen. Aansluitend volgde een scherp partijspel, waarin De Boer zijn tactiek in de praktijk liet brengen. Het was tevens het moment dat het hek bij het trainingsveld op slot ging. Zaterdagavond zullen de gevolgen zichtbaar zijn van wat zich toen heeft afgespeeld. Oftewel: dan wordt duidelijk wie er gaat beginnen als rechtsback.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Van Rhijn balt zijn vuist. Hij ontbreekt zaterdagavond wegens een schorsing. Van Rhijn balt zijn vuist. Hij ontbreekt zaterdagavond wegens een schorsing.
Joël Veltman is één van de kandidaten voor de basis. Joël Veltman is één van de kandidaten voor de basis.
De training was deels open voor de pers. De training was deels open voor de pers.
Christian Eriksen focust zich op de bal. Christian Eriksen focust zich op de bal.
Aanvoerder Siem de Jong moet zijn team zaterdag naar de zege leiden in Breda. Aanvoerder Siem de Jong moet zijn team zaterdag naar de zege leiden in Breda.