Menu
Vermeer rekent op thuisvoordeel

Vermeer rekent op thuisvoordeel

Ajax krijgt zaterdag tegen FC Twente de kans zich te revancheren voor de nederlaag die het vorig jaar leed in het duel om de Johan Cruijff Schaal. Toen maakte Luuk de Jong al na acht minuten de enige treffer van de wedstrijd. De wedstrijd zat toen ingeklemd tussen de belangrijke voorrondeduels van de UEFA Champions League. Dit jaar komt de wedstrijd om de Cruijff Schaal een stuk beter gelegen, zo vindt ook doelman Kenneth Vermeer.

Het duel om de Johan Cruijff Schaal kwam vorig seizoen behoorlijk ongelegen voor de ploeg van toenmalig trainer Martin Jol. Vooral omdat het treffen plaatshad tussen de twee belangrijke wedstrijden tegen PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League. Daarnaast verscheen Ajax met de WK-gangers Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Demy de Zeeuw en Suarez aan de aftrap. Zij waren amper drie weken eerder nog actief geweest op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika.

Dit seizoen zijn de rollen echter omgedraaid. Bijna alle Ajacieden hebben minstens vier weken vakantie achter de rug en zijn als kampioen al verzekerd van een plaats in de groepsfase van de lucratieve Champions League. Twente daarentegen probeert zich rondom de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen het Roemeense FC Vaslui te plaatsen voor de play-offs van de CL.

Vermeer: ,,Tuurlijk, als Maarten vertrekt moet ik er gewoon staan." Vermeer: ,,Tuurlijk, als Maarten vertrekt moet ik er gewoon staan."

Ook Kenneth Vermeer heeft genoten van zijn vrije tijd. De 25-jarige doelman raakte vorig seizoen in de voorbereiding zwaar geblesseerd aan zijn achillespees, maar moest in de slotfase van het seizoen in allerijl aan de bak vanwege de duimkwetsuur van Stekelenburg. ,,Daarom had ik na het seizoen toch het gevoel dat ik veel kracht heb verslonden. Vooral vanwege het zware revalidatieproces en het feit dat ik er gelijk weer moest staan toen ik net weer fit was.” Vermeer kweet zich echter goed van zijn taak en werd met Ajax kampioen na een zinderende laatste wedstrijd tegen FC Twente. Bij een mogelijk vertrek van Maarten Stekelenburg is Vermeer zijn beoogde opvolger. ,,Tuurlijk, als Maarten vertrekt moet ik er gewoon staan”, verklaart de sluitpost. ,,Iedereen wil spelen dus ik ook.”

Dat Ajax na de verloren bekerfinale en gewonnen kampioenswedstrijd opnieuw op de Tukkers stuit vindt Vermeer niet meer dan een leuke bijkomstigheid. ,,Dat is nu het verleden en telt niet meer.” Over het belang van de Johan Cruijff Schaal is hij duidelijk. ,,Het is weer een prijs en als prof wil je elke prijs winnen die je kunt winnen. Bovendien spelen we thuis in de ArenA. Dat is in ons voordeel.”

Met de komst van trainer Co Adriaanse naar de Enschedese formatie verwacht Vermeer met name een aantrekkelijk duel. ,,Als je naar de teams kijkt die Adriaanse heeft getraind, zie je dat hij zijn ploegen altijd goed verzorgd laat voetballen. Aan de andere kant heeft Twente de laatste jaren al bewezen dat ze aardig kunnen voetballen, dus het zal een mooie wedstrijd worden.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst