Menu
Vermeer: routinier bij Ajax

Vermeer: routinier bij Ajax

Ajax is bezig aan een uiterst grillig seizoen. De 30-voudig kampioen bezet momenteel de zesde plaats in de Eredivisie, wat vooral is te wijten aan de vele blessuregevallen in de selectie. Daardoor kon het gebeuren dat de 26-jarige Kenneth Vermeer twee weken geleden in het verloren thuisduel met FC Utrecht (0-2) de oudste speler was van de thuisploeg. Weliswaar na het uitvallen van Theo Janssen, maar het was in elk geval illustratief voor de huidige staat van de landskampioen.

,,Dan zie je inderdaad pas hoe jong ons team is”, beaamt de doelman die met hoge verwachtingen aan het seizoen begon. ,,Als je naar onze prestaties kijkt, had ik ons als team vooraf hoger ingeschat. En als ik naar mezelf kijk ben ik met de ene wedstrijd ook meer tevreden dan met de andere”, aldus Vermeer die afgelopen zaterdag tegen NAC Breda voor de vijfde keer in deze jaargang de nul hield.

Doordat Vermeer zijn plaats onder de lat met hand en tand verdedigt moet Jasper Cillessen zich vooralsnog tevreden stellen met een plaats op de reservebank, de bekerwedstrijden en een enkel optreden in Jong Ajax. Achter deze twee vaste doelmannen van het eerste elftal wordt het volgend seizoen dringen voor de plaats van derde keeper, want zoals eerder bekend werd vertrekt Jeroen Verhoeven komende zomer naar elders. Mede daarom legde Ajax vorige week de doelmannen Chiel Kramer (20) en Peter Leeuwenburgh vast tot respectievelijk 2013 en 2015.

Vermeer: ,,Acht punten achterstand is niet verschrikkelijk veel." Vermeer: ,,Acht punten achterstand is niet verschrikkelijk veel."

,,Met Chiel heb ik een aantal keren getraind bij het eerste elftal en Jong Ajax en Peter heb ik pas een keer meegemaakt, dus van hem weet ik niet super veel”, laat Vermeer zijn licht schijnen over Kramer en Leeuwenburgh. ,,Het zijn in elk geval talenten, want anders krijg je geen contract bij Ajax. Zelf kreeg ik rond mijn 17e, 18e jaar mijn eerste contract aangeboden. Ik kan me dus wel in hun situatie verplaatsen.”

Ondanks de slechte start na de winterstop is het gat tussen Ajax en de koppositie beperkt gebleven tot acht punten. ,,En dat is niet verschrikkelijk veel”, merkt Vermeer op. ,,We moeten nu gewoon van wedstrijd tot wedstrijd leven. We kunnen namelijk wel na iedere wedstrijd over het kampioenschap praten, maar we moeten nu eerst het gat zien te dichten door zelf te blijven winnen en te hopen dat de concurrentie punten laat liggen.”

Te beginnen met de thuiswedstrijd van zondag tegen NEC. ,,Een voetballende ploeg, helemaal onder deze trainer (Alex Pastoor, red.)”, stelt Vermeer. ,,Ze gaan meestal uit van eigen kracht en hebben een paar aardige spelers. Toch is het niet de bedoeling dat wij veel punten laten liggen in thuiswedstrijden. Als NEC naar ons toekomt moeten wij gewoon winnen, zoals we eigenlijk alles in de ArenA behoren te winnen.”

Ajax - NEC begint zondag om 14:30 uur in de Amsterdam ArenA. Voor het duel geldt vrije verkoop.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Coen Heil