Menu
Vermeer solide fundament onder knappe zege Jong Oranje op jeugd-EK

Vermeer solide fundament onder knappe zege Jong Oranje op jeugd-EK

Een kopbal van oud-Ajacied Daniël de Ridder bezorgde Jong Oranje maandagavond een plek in de halve finales van het jeugd-EK in Portugal. De invaller deed wat hem, volgens De Ridder zelf, voor het laatst lukte in de C-, of zelfs B-junioren: scoren met het hoofd. De Italianen werden er de dupe van. Donderdag vervolgt Jong Oranje het toernooi. Tegenstander is dan Frankrijk.

Jong Oranje verscheen in Aveiro met drie Ajacieden aan de aftrap: Urby Emanuelson, Klaas Jan Huntelaar en Kenneth Vermeer. De ‘Amsterdammers’ vervulden elk een eigen, bijzondere rol in het spektakelstuk tegen de Italianen; een wedstrijd die gewonnen moest worden. De eerder in het toernooi geleden nederlaag tegen Oekraïne en het gelijkspel tegen de Denen had Jong Oranje in een uiterst lastig parket gebracht.

Emanuelson legde als linksback een ongebreidelde aanvalslust aan de dag. Net als zijn collega op de rechterflank, Dwight Tiendalli, stoomde ook Emanuelson vele keren mee naar voren. Voorzetten van de linkspoot stichtten volop gevaar voor het doel van Jong Italië-doelman Curci. Toch hadden de mannen van De Haan de hele wedstrijd door moeite om werkelijk grote kansen te creëren Daarvoor verdedigden de Azzurri te straf en te strak. Spits Huntelaar kreeg nauwelijks een voet aan de grond. De goaltjesdief moest zich tevreden stellen met trek- en sleurwerk. Een beloning voor de getoonde werklust in de vorm van een treffer bleef uit.

Doelman Vermeer kreeg daarentegen wel volop mogelijkheden om zich te onderscheiden. De talentvolle goalie greep alle kansen en mogelijkheden met beide handen aan. Op de beslissende momenten was het Vermeer die zijn ploeg op de been hield. Ondanks het prima keeperswerk van Vermeer werd de situatie voor Jong Oranje na de doelpuntloze eerste helft almaar nijpender. Niet scoren betekende simpelweg uitgeschakeld worden.

Uiteindelijk bevrijdde uitgerekend Vermeer zijn ploeg onder de almaar toenemende Italiaanse druk. Halverwege het tweede bedrijf stuurde de Ajacied met een verre uittrap Romeo Castelen de diepte in. De Feyenoorder leverde de voorzet op De Ridder, die de bal luttele tellen later achter Curci kopte. Eerlijk is eerlijk: de Italiaanse doelman zat er niet bepaald lekker bij op de inzet van De Ridder. Jong Oranje kon er niet mee zitten. Door twee minuten na te zijn ingebracht direct te scoren, ontpopte de oud-Ajacied zich als gouden wissel.

Met de treffer kantelde ook het beeld van de wedstrijd 180 graden. Waren het eerder de Italianen die met veel tijdrekkerij aanstuurden op een gelijkspel, nu had de formatie van coach Claudio Gentile (in 1982 wereldkampioen met het ‘grote’ Italië) opeens haast. Kopballen van Foggia en Montolivo kwamen niet voorbij Vermeer. De Ajacied legde daarmee het fundament onder een knappe overwinning, waarmee Jong Oranje een plek veroverde in de halve finales.

,,Kenneth heeft er een aantal mooie ballen uitgehaald’’, keek ook De Haan opgelucht en tevreden terug. Lachend: ,,Dat uitgerekend een anti-kopper als De Ridder de bal zo inkopt is toch wel bijzonder. Ook al hadden we moeite om onze spits te bereiken, we bleven de diepte zoeken en stonden positioneel goed. De halve finale moesten we ook halen. Alles wat nu komt is alleen maar extra.’’

Jeugd-EK, Aveiro Portugal

Jong Oranje – Jong Italië 1-0 (0-0).
73. De Ridder 1-0.

Opstelling Jong Oranje:
Vermeer; Tiendalli, Vlaar, Luirink, Emanuelson (59. Braafheid); De Zeeuw, Schaars (71. De Ridder), Aissati; Hofs (91. Zomer), Huntelaar en Castelen.


Foto: PRO SHOTS / RICHIARDI