Menu
Vermeer verwacht open wedstrijd

Vermeer verwacht open wedstrijd

Voor Kenneth Vermeer is het seizoen 2013-2014 een bewogen jaar. De 28-jarige doelman begon deze jaargang als basisspeler, maar raakte na negen wedstrijden zijn plaats onder de lat kwijt aan Jasper Cillessen. In de KNVB Beker blonk hij uit tegen Feyenoord en AZ, waardoor hij aanstaande zondag in de Kuip tegen PEC Zwolle een nieuwe prijs aan zijn palmares kan toevoegen.

Vermeer verwacht een open finale: ,,Het gaat natuurlijk over één wedstrijd, PEC Zwolle wil deze wedstrijd ook heel graag winnen. Ik denk dat wij de bovenliggende partij zullen zijn, maar als je naar de afgelopen twee competitiewedstrijden kijkt, heeft Zwolle niet veel voor ons ondergedaan. PEC wilde in deze wedstrijden ook gewoon voetballen, ik denk dat het een wedstrijd is die twee kanten op kan gaan.”

De vorige bekerfinale die Ajax speelde werd in 2011 met 3-2 verloren van FC Twente. Ook toen stond Kenneth Vermeer onder de lat: ,,Helaas hebben we die wedstrijd destijds verloren, maar ook toen wilden we ‘m heel graag winnen. Nu hebben we weer een nieuwe kans, natuurlijk spelen we elke finale om te winnen.”

Vermeer stopte bijna de helft van alle strafschoppen die tegen hem werden genomen. De laatste zeven penalty’s leverden zelfs helemaal geen doelpunt op voor de tegenstander. In de halve finale van het bekertoernooi tegen AZ was Vermeer uitblinker: vlak voor rust stopte hij een penalty van Aron Johansson. Toch hoopt Vermeer niet op een glansrol in een eventuele strafschoppenserie: ,,Zeker niet, we willen die finale gewoon binnen 90 minuten winnen. Dat is een stuk beter dan wanneer we nog penalty’s moeten gaan nemen.”

,,Al is mijn inbreng iets minder dan de seizoenen hiervoor, toch voelt dit ook zeker als mijn titel." ,,Al is mijn inbreng iets minder dan de seizoenen hiervoor, toch voelt dit ook zeker als mijn titel."

Behalve de fraaie statistiek omtrent het stoppen van strafschoppen staat Vermeer aan de vooravond van de finale van het seizoen voor nóg een unicum. Hij kan samen met Daley Blind, Nicolai Boilesen en Siem de Jong de eerste speler in de geschiedenis worden die vier keer op rij kampioen wordt met Ajax. Ondanks dat Vermeer aanmerkelijk minder wedstrijden keepte dan in de voorgaande twee seizoenen, voelt het aanstaande kampioenschap toch ook zeker als zijn titel: ,,Ik heb toch aardig wat wedstrijden in het eerste gespeeld, verloren maar ook gewonnen. Ook al is mijn inbreng iets minder dan de seizoenen hiervoor, toch voelt dit ook zeker als mijn titel.”

Ajax heeft in het uitduel met Heracles Almelo op 27 april nog één punt nodig om de 33e landstitel binnen te halen. Indien dat lukt is de kans groot dat Vermeer in het laatste thuisduel met NEC het Amsterdamse doel mag verdedigen. Trainer Frank de Boer heeft dit nog niet met Vermeer besproken, maar de reservekeeper hoopt hier natuurlijk wel op: ,,We hebben het hier nog niet over gehad, maar de afgelopen jaren mocht de tweede keeper telkens keepen wanneer de titel al was binnengehaald.”
En als dat zo is, dan heeft het seizoen misschien nog meer voor hem in petto. Bondscoach Louis van Gaal noemde Vermeer in februari namelijk nog de keeper die het beste in zijn profielschets voor het Nederlands Elftal past. In hoeverre houdt Vermeer zelf rekening met een eventuele uitverkiezing voor de WK-selectie? ,,Je weet het natuurlijk nooit, voor mij is het zaak om in ieder geval nog wat wedstrijden te spelen. Hopen mag natuurlijk altijd!”


Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst