Menu
Vermeer wil kans pakken

Vermeer wil kans pakken

Onmiskenbaar heeft Kenneth Vermeer de afgelopen seizoenen grote stappen in zijn ontwikkeling gezet. Door de blessures van Maarten Stekelenburg en Dennis Gentenaar verdedigt de 22-jarige doelman de komende weken het doel van Ajax. ,,Dit is mijn grote kans.”

De komende weken staat Kenneth Vermeer onder de lat bij Ajax. De komende weken staat Kenneth Vermeer onder de lat bij Ajax.

Ervaring opdoen. Zo luidde de boodschap van trainer Henk ten Cate voor Kenneth Vermeer tijdens de voorbereiding op het vorige seizoen. De Ajax-doelman ging akkoord en vond tijdelijk onderdak bij Willem II. In Tilburg werd hij als voetballer én als mens een stuk rijker. ,,Het was een mooie tijd”, vertelt de Amsterdammer. ,,Voor mij was het een unieke kans om wedstrijden op het hoogste niveau te spelen. Als jonge keeper leer je daar ontzettend veel van, ook op sociaal vlak. Ik heb veel vrienden overgehouden aan mijn periode in Tilburg.” In totaal kwam Vermeer tot zestien competitieduels voor de Tricolores. ,,Het ging erg goed, die lijn heb ik ook doorgetrokken naar de Olympische Spelen.”

Peking. Het is een onvermijdelijk onderwerp als het over de ontwikkeling van Kenneth Vermeer gaat. Waar voetbalminnend Nederland dacht dat het team van Foppe de Haan wel even een medaille binnen zou slepen, pakte het geheel anders uit. Het elftal functioneerde niet, overleefde ternauwernood de groepsfase om uiteindelijk in de eerste ronde van de knock-outfase ten onder te gaan tegen de latere Olympisch kampioen Argentinië. ,,Voor mij persoonlijk was het een fantastisch toernooi. Ik zat goed in mijn vel en was belangrijk voor het team. Onze teamprestatie was niet goed. Eigenlijk hebben we maar één goede wedstrijd gespeeld, tegen Argentinië. Juist die verloren we.”

Zo geliefd als Vermeer is door De Haan, de laatste stap naar het ‘grote’ Oranje is, ondanks de huidige keeperproblematiek, nog toekomstmuziek. ,,Dat de bondscoach nu Edwin van der Sar succesvol vraagt voor een tijdelijke terugkeer snap ik volkomen. Ook de keuze voor Henk Timmer en Michel Vorm is logisch. Michel heeft de laatste weken bij FC Utrecht veel minuten gemaakt en in de bekerwedstrijd tegen Ajax was hij de absolute uitblinker. Voor mij is het zaak om weer wedstrijden op een hoog niveau te spelen, daarna zien we wel weer verder.”

Vermeer: ,,Dit is mijn kans om me te laten zien." Vermeer: ,,Dit is mijn kans om me te laten zien."

Voor Vermeer kleefde er een groot nadeel aan zijn deelname aan het voetbaltoernooi in China. ,,Ik miste de hele voorbereiding van Ajax. Een week voor de openingswedstrijd met Willem II kwam ik pas terug, dan kun je niet verwachten dat een nieuwe trainersstaf een plaatsje voor je in de selectie inruimt.” Toch mocht de keeper van het Olympische elftal van Marco van Basten onder geen beding uitkijken naar een andere club. ,,Daar sprak veel vertrouwen uit”, erkent Vermeer. ,,Wel wist ik dat ik niet zomaar een plaats bij de eerste achttien zou krijgen. Met Stekelenburg en Gentenaar heb je natuurlijk niet de minste keepers als concurrent.”

,,Al een aantal jaar wacht ik op een kans. Die lijkt door de langdurige en vervelende blessures van Maarten en Dennis nu te komen. Zolang zij afwezig zijn, moet ik laten zien wat ik kan. Nu kan ik een aantal weken onafgebroken in het eerste elftal keepen. Ik moet deze grote kans pakken.” Aanstaande zondag zal Vermeer hoogstwaarschijnlijk zijn competitiedebuut voor Ajax maken in de uitwedstrijd bij sc Heerenveen. ,,Mijn eerste wedstrijd voor Ajax was tegen IK Start in de UEFA Cup. Toen viel Dennis Gentenaar geblesseerd uit.”

Opvallend genoeg vindt Vermeer zich twee jaar later weer terug in hetzelfde toernooi. Ook deze keer heeft de tegenstander, FK Borac, weinig illusies over een goede afloop. ,,Voor een keeper zijn dat weinig indrukwekkende wedstrijden. Je wordt nauwelijks getest. Ik verheug me op de poulefase van de UEFA Cup. Urby (Emanuelson, red.) vertelde over een paar mogelijke tegenstanders. Het kunnen mooie wedstrijden worden, maar de volgende ronde moet zeker haalbaar zijn."