Menu
Vermeer wil titel snel binnenhalen

Vermeer wil titel snel binnenhalen

Kenneth Vermeer stond dit seizoen alle Eredivisiewedstrijden onder de lat. De 26-jarige doelman oogt ontspannen, praat makkelijk en kijkt uit naar de slotfase van de competitie. ,,Ik heb het liefste dat we zo snel mogelijk kampioen worden. Dus als het kan zondag al.”

Als Ajax zondag ook van FC Twente wint, dan heeft de club twaalf wedstrijden op rij winnend afgesloten. ,,Dat is mooi aantal”, beaamt Kenneth Vermeer die zelf dit seizoen al tien clean sheets op zijn naam heeft staan. ,,Het is, denk ik, lang geleden dat we zoveel wedstrijden op rij hebben gewonnen. We gaan er zondag vol tegenaan om de twaalfde binnen te slepen.”

Mooie bijkomstigheid is dat Ajax momenteel de beste reeks neerzet van alle Europese clubs. FC Barcelona haakte afgelopen zaterdag na de nederlaag tegen Real Madrid af. ,, Ik was er niet mee bezig, dat wij de beste reeks hadden als Barcelona zou verliezen. Ik was wel voor Barça, maar het mocht niet baten. Ik ben voetballiefhebber en over het algemeen speelt Barça het beste voetbal, maar daar win je dus niet altijd mee; zagen we dinsdag ook. En het gaat uiteindelijk om de overwinning en de prijzen. Als ik dat naar Ajax projecteer, dan ging het bij ons ook niet alle wedstrijden mooi. Maar als je kijkt naar de laatste periode, dan hebben we toch wel een stijgende lijn te pakken, waarbij we bij vlagen ook goed voetbalden."

Vermeer vervolgt: ,,Het keerpunt was misschien wel de uitwedstrijd bij Manchester, omdat niemand verwacht dat je daar zou winnen. Onze trainer hamerde er wel op dat we konden winnen en ook door zouden kunnen bekeren. We wisten wat er mogelijk was, maar over het algemeen win je niet bij Manchester United. Maar wij speelden daar goed voetbal en dat was een houvast voor de rest van het seizoen. We wisten dat we niet verslagen waren voor de titel, maar het was alleen zaak dat we zouden winnen. Iedereen speelde nog onderling en liet punten liggen. Wij hebben vertrouwen gehouden om vol voor de titel te gaan. Ik heb altijd gezegd dat acht punten achterstand niet veel is. Het lijkt veel, maar als je twee, drie wedstrijden wint ben je bij; mits de concurrentie punten laat liggen. En dat deden ze ook. Zo konden wij stap voor stap aansluiten.”

Tien <i>clean sheets </i> heeft Vermeer dit seizoen al achter zijn naam. Tien clean sheets heeft Vermeer dit seizoen al achter zijn naam.

Vorig seizoen stond Vermeer na de laatste wedstrijd tegen Twente met de schaal in handen. Dit seizoen is het gevoel - mocht het zover komen - niet hetzelfde. ,,Vorig jaar was het voor mij heel anders. Toen voelde het meer als een beloning voor mijzelf dat ik nog mocht keepen. Ik kwam terug van een blessure en Maarten raakte geblesseerd. En dat was puur een beloning dat ik mocht keepen op het hoogste niveau. Nu heb je een heel seizoen gespeeld, al is het nog niet zover. In 2008-2009 heb ik onder Van Basten ook heel veel gekeept. In 2009-2010 speelde ik bijna niet, alleen tegen AZ en vorig jaar dus zes eredivisieduels omdat Maarten geblesseerd raakte. Ik bleef gemotiveerd, omdat je met kwalitatief goede keepers op het veld staat."

Als we naar dit seizoen kijken en de twee seizoenshelften vergelijken dan valt het verschil in tegentreffers op: 23 om 11. Vermeer heeft daar wel een verklaring voor: ,,Het team heeft nu meer zekerheid. In de eerste helft hadden we te maken met blessures en schorsingen. Maar nu staat het team er. Er is een basis. In het begin waren we nog niet op elkaar ingespeeld. Nu weet iedereen wat we aan elkaar hebben. Het loopt makkelijk. Ook als er een nieuwe jongen in het team kwam, ging dat goed. Die ging mee in de flow . We moeten Ricardo en Daley een groot compliment geven. Ze hebben zich moeiteloos in het team gespeeld."

De afgelopen weken stond in het teken van wedstrijden winnen, zodat er met een ruime marge naar Enschede kon worden afgereisd. Het heilige moeten is er af. Is dat niet lastig? ,,Nee, we willen het zo snel mogelijk afsluiten. De focus blijft hetzelfde. Hoewel je niet hoeft te winnen zondag, wil ik het liefst zo snel mogelijk kampoien worden. Het zou zonde zijn dat te vergooien, we hebben er zoveel energie en kracht in gelegd. Dan moet je op dezelfde voet doorgaan en het seizoen goed afsluiten. Maar ik denk dat Twente ook wil winnen, zij spelen ook om de bovenste plaats. Ik weet niet of ze het open gaan gooien en vol op de aanval gaan spelen. Dat lijkt me niet. Ze zullen vanuit de organisatie spelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we een goede wedstrijd spelen, die hopelijk met winst wordt afgesloten. Dat zou het een mooi scenario zijn als Feyenoord en AZ gelijkspelen. Zo niet, dan moet het woensdag tegen VVV. Met vijftigduizend man op tribune. Dat heb ik vorig jaar meegemaakt. Dat was zo mooi, onbeschrijfelijk. Als het zondag niet is, dan kan het woensdag ook. Dat is ook niet verkeerd. Maar ook VVV moet je niet onderschatten. Daarom zeg ik 'we willen de competitie zo snel mogelijk afsluiten'.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst