Menu

Vermoeid Ajax behaalt goed resultaat in Apeldoorn

In een niet al te aantrekkelijke wedstrijd tegen AGOVV wist Ajax toch een goed resultaat te boeken. Tegen de ploeg uit Apeldoorn stond na negentig minuten een score van 0-7 op het bord. Stanley Menzo zat voor het eerst als trainer op de bank bij de ambitieuze club, die over een jaar betaald voetbal wil spelen. Rafael Van der Vaart kreeg tijdens de warming-up last van een spier in zijn kuit en werd gespaard door Koeman.

AGOVV werd door een aantal mannen opgericht van wie de vrouwen een zangkoor vormden. De afkorting staat voor Algehele Geheelonthouders Voetbalvereniging. Tien jaar later kregen de heren al dorst en veranderden zij de naam in Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder.

Ronald Koeman probeerde tegen AGOVV een aantal spelers op andere posities dan we tot nu toe hebben gezien. Vanwege de blessures van Witschge, Pienaar en Van der Vaart, speelde Van der Gun ook de eerste helft achter de spitsen. Seedorf speelde het hele duel als linker middenvelder. Galásek en Van Halst wisselden elkaar af als rechter middenvelder. Maxwell heeft nog last van zijn schenen en kwam niet in actie. Machlas bekeek het duel eveneens van de bank, Winter had zaterdagochtend het trainingskamp verlaten voor een wedstrijd met het wereldelftal.

Al na drie minuten in de eerste helft had Mido de kans om Ajax op een vroege voorsprong te zetten. De Egyptenaar wilde het echter te mooi doen, het lobje ging net over. Twee minuten later kreeg AGOVV een klein kansje, het schot van Meekels ging net naast. Het beloofde een wedstrijd te worden met veel kansen voor beide partijen, maar dat viel tegen. Het tempo lag te laag voor een boeiend duel. AGOVV, Nederlands kampioen van de amateurs, was echter wel veel sterker dan de twee voorgaande tegenstanders.

Na ruim een kwartier raakte Tim de Cler geblesseerd aan zijn voet. Toen Nigel de Jong warm was gelopen, kwam hij in het veld voor de verdediger. ,,Ik had al een bult op mijn voet. Ik schopte tegen de onderkant van de schoen van mijn tegenstander, dat deed erg pijn. In de rust heb ik er ijs op gehad, maar het doet nog steeds pijn. Morgen kijken we verder wat het precies is”, aldus De Cler.

Na achttien minuten opende Van der Gun de score. Uit een corner kopte hij de Amsterdammers naar 0-1. De Hagenaar had inmiddels van positie gewisseld met Wamberto. De Braziliaan ging achter de spitsen spelen, Van der Gun verhuisde naar de linkerkant. Het liep nog steeds niet lekker bij de Ajacieden. Pas na een half uur kon Ajax meer druk zetten. Tien minuten voor tijd werd Mido gewisseld, Zlatan nam zijn positie in de spits in. Koeman: ,,Ik vond Mido niet goed. Iedereen kan vermoeid zijn, maar dan nog moet je maximaal je best doen. Ik vond niet dat hij dat deed, daarom heb ik hem gewisseld.”

Enkele minuten nadat de Zweed in het veld was gekomen, kreeg hij een enorme kans. Zlatan maakte zelf de actie, haalde uit, maar de paal stond in de weg. In tweede instantie schoot Van der Meyde eveneens op de paal. Een minuut later scoorde Seedorf zijn tweede doelpunt in de voorbereiding en de tweede voor Ajax tegen AGOVV.

Vlak voor rust hielp net als in de twee voorgaande oefenwedstrijden, de tegenstander zijn gasten een handje. Nuesink wilde een voorzet blokkeren. De bal kwam voor de thuisploeg wat onfortuinlijk tegen zijn been, waardoor die het eigen doel vond. De tweede helft veranderde het spelbeeld niet veel. Met Ikedia op de rechterflank kwam er iets meer snelheid in de voorhoede. Het duurde evenwel een klein kwartier voor het eerste doelpunt na rust. Wamberto nam een voorzet door het midden aan, versnelde en maakte het simpel af.

Een kwartier voor tijd werd de score nog verhoogd, Van der Gun en Ikedia tilden de stand naar 0-6. Van der Gun kopte de bal hard richting doel, die onderkant lat raakte. Een gedeelte van het publiek telde het doelpunt al, de overige supporters waren nog niet overtuigd. Voor de zekerheid joeg de aanvaller de terugkomende bal nog eens richting net.

Vlak voor tijd bepaalde Bergdølmo door een penalty de eindstand op 0-7. Van der Gun werd neergehaald in het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Kruis de bal op de stip legde.

Trainer Koeman kon niet erg tevreden zijn over het spel van zijn ploeg. ,,Het was geen goede wedstrijd van onze kant. Ik denk dat de vermoeidheid ons aardig parten speelde. Maar ik zie het als een vorm van training en wederom hebben de meeste spelers gedaan wat ze moesten doen en dat is het maximale eruit halen”, verklaarde de oefenmeester het spel van Ajax.

De trainer van AGOVV was, ondanks het verlies, wel tevreden. Menzo: ,,Wij zijn pas sinds woensdag aan het trainen. Ik had maar een kleine selectie tot mijn beschikking, een aantal spelers is geblesseerd, een aantal is nog op vakantie. De opdracht was de schade zoveel mogelijk te beperken en dat is aardig gelukt. We gebruikten deze wedstrijd vooral om conditie op te doen, want je weet dat als je tegen Ajax speelt dat je veel moet lopen. Ik vond het erg leuk tegen mijn oude cluppie te spelen. Er waren wat mensen die ik al een lange tijd niet had gezien die ik nu weer gesproken heb.”