Menu

Vermoeid Ajax blijft op zeven goals steken

Drie is teveel. Het aloude spreekwoord leek zaterdagmiddag op de voetballers van Ajax van toepassing. Waren de wedstrijden tegen Tubantia en MSC in de dubbele cijfers geëindigd, tegen Colmschate wilde het niet vlotten met de score. Bij 0-7 stokte de teller en kwam er een einde aan een week trainingskamp in Overijssel. Zaterdagavond zette chauffeur Toon de spelersbus met de vermoeide Ajacieden weer af bij de ArenA.

Shota Arveladze was door trainer Co Adriaanse aanvoerder gemaakt, Andy van der Meijde en Jesper Gronkjaer genoten op de vleugels de voorkeur boven Kevin Bobson en Wamberto, Tomas Galasek opereerde vanuit het centrum en Cedric van der Gun en John O'Brien stonden op het middenveld met Richard Witschge in de vrije rol voor de verdediging. Ferdi Vierklau, Petri Pasanen en Tim de Cler waren in de laatste linie geposteerd en Fred Grim mocht weer onder de lat.

Blessuregevallen kende Adriaanse ook in zijn selectie. Dani (knie) en Richard Knopper (lies) waren tegen Colmschate geen opties. Met Knopper gaat het beter. 'Het valt wel mee. Ik denk dat ik maandag of dinsdag wel weer met de groep mee kan trainen, zodat ik woensdag eventueel weer kan spelen.' Tomas Galasek raakte zaterdagmiddag geblesseerd aan het hoofd. Dani was in De Lutte geblesseerd geraakt aan zijn knie. Maandag wordt het gewricht van de Portugees door de scan gehaald.

Ajax startte rustig tegen de eersteklasser uit Deventer-Oost. Pas in de negende minuut viel het eerste doelpunt na een fraaie combinatie tussen O'Brien en Arveladze. De gelegenheidsaanvoerder legde de bal panklaar neer voor Van der Meijde en hij faalde niet, 0-1.

Colmschate maakte Ajax snel duidelijk dat het niet bijeen was gekomen om collectief naar de slachtbank te worden geleid. Vanuit een hechte structuur bleven de voormalige hoofdklasse-voetballers zeer gedisciplineerd en verzorgd spelen, waar het matte Ajax het heel lastig mee had. Bij de Amsterdammers stokten de combinaties veelvuldig en kwam er te weinig tempo in het spel. Wel waren sommige indiviudele acties om in te lijsten. Een prima bal van Van der Meyde van links naar rechts over de breedte bereikte Gronkjaer die direct uithaalde en Ajax op 0-2 zette. Toen waren er wel al 25 minuten gespeeld.

Ook Grim werd door de thuisploeg een aantal maal op de proef gesteld. Hans Maalderink kopte zeer goed in, maar Grim bracht ternauwernood redding. Arveladze verzilverde kort daarop een pass van Pasanen waardoor Ajax op 0-3 kwam in de 34e minuut. Toen raakte Galasek geblesseerd en speelde Ajax de rest van de eerste helft met tien man uit omdat de wissels zich warm aan het lopen waren op een ander veld. Die omstandigheid verschafte Colmschate de ruimte gevaarlijk te worden, maar ook Sander Poll zag zijn prima inzet stijlvol gekeerd door Grim.

Dat het een zware week was geweest, kon Ajax ook in de tweede helft niet verbloemen. Wel had Adriaanse zes verse krachten ingebracht. Joe Didulica verving Grim, Yakubu kwam op de plaats van Vierklau, Tom Sier op de plaats van De Cler, Wamberto rechtsbuiten voor Van der Meijde, Gronkjaer was gewisseld ten faveure van Bobson en Brutil Hosé nam plaats in de spits met Arveladze in zijn rug.

De doelpunten in de tweede helft waren van bijzondere schoonheid. Twee keer scoorde Hosé, een keer liep Arveladze pijlsnel in na een corner van Bobson (0-5), maar de fraaiste treffer van de middag kwam op naam van Witschge. Hij soleerde mooi door de Deventer-defensie en besloot zijn actie met een wonderschone stift. Met een 0-7 eindstand nam een vermoeid Ajax afscheid van de Veluwe.

Maandag staan de Ajacieden op het trainingsveld in Amsterdam, met André Bergdolmo, Cristian Chivu en Bogdan Lobont weer in de gelederen.

Over Petri Pasanen heeft de technische staf nog geen beslissing genomen. De Fin keert zondagochtend weer terug naar zijn geboorteland en wacht daar af of Ajax met hem verder wil.

Colmschate-Ajax 0-7 (0-3)
0-1 Van der Meyde 9'
0-2 Gronkjaer 25'
0-3 Arveladze 34'
0-4 Hosé 50'
0-5 Arveladze 65'
0-6 Witschge 78'
0-7 Hosé 85'