Menu

Vermoeid Ajax verliest oefenduel

De zware voorbereiding eiste zijn tol. Ajax verloor woensdag het ingelaste oefenduel tegen Lask Linz (1-0). 'We hebben verdiend verloren,' concludeerde Co Adriaanse na afloop. 'Je kon duidelijk zien dat we moe waren. We hebben de afgelopen dagen zwaar getraind en het Amsterdam toernooi heeft veel van de ploeg gevergd.' De ontmoeting met de Oostenrijkse Bundesliga-club kwam in de plaats van het duel tegen FC Groningen, dat op het laatste moment vanwege veiligheidredenen geen doorgang kon vinden.

Ajax startte ongeinspireerd tegen de Oostenrijkers, maar kwam wel onverdiend op achterstand. De thuisploeg kwam in de 25e minuut op voorsprong na een dubieuze beslissing. Een buiteling van de aanvaller van Lask in de zestien -omstanders zeiden later dat hij struikelde- werd door scheidsrechter Lehner beoordeeld als een overtreding. Ajax-doelman Lobont, die het gehele duel speelde, was kansloos op de penalty van Brenner.

Opvallend was dat reserve Peter Hoekstra weer enkele speelminuten was gegund. Tien minuten voor tijd verving de aanvaller Kevin Bobson, terwijl Tom Sier vanaf de bank toekeek. Adriaanse is duidelijk geweest over de positie van de voetballers. 'Ze weten dat ik alleen in nood een beroep op ze doe.'

Adriaanse kon in Oostenrijk geen beroep doen op zijn complete selectie. Arveladze en Vierklau bleven op het laatste moment licht geblesseerd achter in Amsterdam. Arveladze kreeg rust, Vierklau ondervindt last van zijn enkel.

Lichtpuntjes waren het officiele debuut van Quame Kwansah en de rentree van Tomas Galasek. De A1-junior Quansah, 17-jarig talent uit Ghana, werd tien minuten voor tijd ingebracht voor Richard Knopper. Galasek startte in de basis na enkele wedstrijden afwezig te zijn geweest vanwege een enkelblessure.

Ajax speelt nog twee duels voor de competitie begint, op 22 augustus tegen thuis tegen Fortuna Sittard. Op 12 augustus gaat Ajax op bezoek bij Coventry City. Op 16 augustus gaat de ploeg langs bij Quick Boys. Adriaanse zal in deze wedstrijden veel spelers moeten missen.

John O'Brien heeft een uitnodiging op zak van Team USA, dat op 15 augustus een WK-kwalificatiewedstrijd speelt tegen Barbados. Een dag later worden WK-kwalificatiewedstrijden gespeeld door Chivu en Lobont (thuis tegen Polen), Bergdolmo (uit tegen Finland) en Arveladze (uit tegen Iran).

Aron Winter is door de Fifa opgeroepen voor het Wereldsterrenteam dat op 16 augustus in Marseille een benefietduel speelt tegen Europees kampioen Frankrijk. Ook Frank Verlaat, die onlangs naar Werder Bremen vertrok, werd opgeroepen voor het sterrenelftal.Jesper Gronkjaer laat volgende week verstek gaan in de oefeninterland tegen de Faroer-eilanden, vanwege een gebroken teen. De Deen mist ook de voorbereiding van Ajax. De nieuwe aankoop Petri Pasanen zit zijn militaire dienst uit in Finland en wordt niet voor 20 augustus, wanneer Adriaanse op het Kick Off Festival de selectie presenteer, verwacht.

Lask Linz - AFC Ajax 1-0 (1-0)

1-0 Brenner 25'

Ajax
Lobont, Bergdolmo, Chivu, Witschge (67' Van der Gun), De Cler, Galasek, Knopper (80' Quansah), Winter, Van der Meyde, Hose, Bobson (80' Hoekstra).