Menu

Vermoeid Ajax wint Total Cup

Ajax speelde zondagmiddag de tweede wedstrijd tijdens het verblijf in Zuid-Afrika. Tegen Moroka Swallows werd het 2-2, Ajax kwam tot twee keer toe op voorsprong, maar kon geen overwinning forceren. De Amsterdammers maakten, op enkele fases in de eerste helft na, geen sterke indruk. ,,We waren niet fris'', vond Koeman.

Voor rust controleerde Ajax de wedstrijd voor het grootste gedeelte. Rosales, die voor het eerst sinds de winterstop voor Ajax in actie kwam, had het eerste kansje voor de gasten. Heitinga en Charisteas hadden eveneens kleine kansjes maar wisten niet te scoren. Dat deed Mitea wel na een klein halfuur spelen. De Roemeen werd door Wesley Sneijder door het midden aangespeeld en kwam alleen op keeper Hendricks af. Mitea slalomde om hem heen, kapte vervolgens nog een verdediger uit en schoof de bal in de korte hoek.

Daarna kreeg de thuisploeg de overhand, mede omdat bij Ajax de puf eruit was. ,,Na de eerste helft was iedereen moe”, verklaarde Koeman. We zitten nu aan het einde van de week en dan is het logisch dat de meesten vermoeid zijn.” Maar dat was eigenlijk geen goed excuus. De wedstrijd vergde niet alleen veel van Ajax. Marako Swallows speelde zaterdagavond, nog geen vierentwintig uur voor de wedstrijd tegen Ajax, een competitiewedstrijd onder veel mindere omstandigheden. ,,Het veld was dramatisch, het was veertig graden en we hebben net een terugreis van zeven uur achter de rug”, vertelde coach Gavin Hunt na afloop.

Enkele minuten voor rust toonde McNab geen spoor van vermoeidheid, toen hij de gelijkmaker scoorde uit een vrije trap. De verdediger van Maroka Swallows schoot over de grond zuiver in de linkerhoek, Vonk had het nakijken: 1-1.

Na rust werd Angelos Charisteas vervangen door Ryan Babel. ,,Charisteas was niet fris, hij was heel moe en voelde zich niet honderd procent en dat zag je in zijn spel. Desondanks hebben we hem een helft laten staan omdat hij wat achterstand heeft”, legde Koeman uit. Een kwartier nadat de Griek was gewisseld kwamen nog acht andere Ajacieden het veld in. Alleen Wesley Sneijder en Hans Vonk bleven staan.

De vele wissels kwamen het spel ook niet ten goede. Ajax ging met twee spitsen spelen en kwam nauwelijks aan opbouwen toe. Toch scoorden de Amsterdammers, en weer uit een dood spelmoment. Sneijder nam de corner vanaf de rechterkant en Yannis Anastasiou werkte de bal vervolgens achter de keeper.

Ook Maroka Swallows had intussen een aantal nieuwe spelers binnen de lijnen gebracht, waarvan één de naam Motaung op zijn shirt droeg, maar die eigenlijk McDonald Mukantsi heet. Deze middenvelder, die op proef is bij de Swallows, profiteerde van balverlies van Ajax, waar Emanuelson eigenlijk had een vrije trap mee had moeten krijgen. Maar de scheidsrechter zag er geen overtreding in en liet doorspelen. Mukantsi nam de bal mee, haalde uit vanaf een meter of vijfentwintig voor het doel van Vonk en zag de bal zo de linkerkruising in vliegen: 2-2.

De thuisploeg had, ondanks het zware etmaal dat ze achter de rug had, meer dan genoeg energie over en joeg op de winnende treffer. Met een overwinning zou het team uit Johannesburg namelijk drie punten verzamelen en daarmee zou het het mini-toernooitje om de Total Cup winnen, aangezien Ajax maar de helft van de te verdienen punten kreeg. Vlak voor tijd was het weer Mukantsi die gevaarlijk was, maar dit keer bracht de lat redding voor Ajax en bleef het gelijk, waardoor Ajax de cup mee naar huis mag nemen.

,,Ze hebben goed gespeeld”, oordeelde Koeman over de tegenstander. ,,Wij hadden pech dat die vrije trap van hun erin ging en de scheidsrechter de overtreding op Emanuelson bij het tweede tegendoelpunt niet bestrafte. Zij hadden evenwel ook last van vermoeidheid, dus hebben ze het gewoon goed gedaan. We wisten van tevoren dat het niet makkelijk zou worden tegen ze te spelen. Ze hebben technische, snelle spelers en zijn fysiek sterk. Het is jammer dat we gelijkspeelden, want je wil natuurlijk altijd winnen. Desondanks was het een goede ervaring voor ons, om tegen een team van een ander continent te spelen. We hebben een goed kamp gehad in Afrika. Morgen hebben we nog twee laatste trainingen en dan keren we weer terug naar huis. Daar is het heel wat kouder, maar daar is wel onze familie”, aldus de trainer.