Menu
Vermoeidheid speelt Ajax parten

Vermoeidheid speelt Ajax parten

Ajax besloot een prima verlopen trainingskamp in Schotland met een nederlaag tegen Falkirk FC: 2-1. Na twee loodzware trainingsweken bleek de vermoeidheid Ajax’ grootste tegenstander. Falkirk boekte niettemin een verdiende zege.

Thomas Vermaelen kopt. Thomas Vermaelen kopt.

,,De benen wilden niet doen, wat de geest hen ingaf.’’ Ajax-trainer Henk ten Cate hoefde niet lang te denken over een van de oorzaken voor de nederlaag in Falkirk. In het met 3.378 toeschouwers (waarvan 116 Ajax-supporters) bezette Falkirk Stadium maakten de Ajacieden een povere indruk. De sporen van twee, elkaar vrijwel opeenvolgende, trainingskampen waren overduidelijk zichtbaar. Alle in de afgelopen twee weken geleverde voebalarbeid vertaalde zich zaterdagmiddag naar vermoeidheid. Daags voor het treffen met Falkirk moesten de Ajacieden bijvoorbeeld nog tweemaal flink aan de bak.

,,Wij bereiden ons voor op 14 augustus, dan moeten we fit en scherp zijn’’, verklaarde Ten Cate. De trainer wilde er maar mee zeggen dat de groep in deze fase niet ontkomt aan vaak zware voetbalarbeid. ,,Vandaag waren we vaak net een stapje te traag. De bal werd meermaals niet goed ingespeeld, waardoor deze vaak achter de man belandde in plaats van ervoor.’’

De veertiende augustus staat in het teken van de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Champions League. Kwalificatie afdwingen voor het belangrijkste Europese clubtoernooi is van levensbelang voor de Amsterdammers. Zowel in De Lutte als in het Schotse Stirling werd dagelijks gedreven naar die eerste belangrijke wedstrijd van het nieuwe seizoen toegewerkt.

,,De wedstrijden die we tot de veertiende spelen zijn hooguit meetmomenten. We kunnen niet naar wedstrijden toewerken, we blijven gewoon hard trainen. Natuurlijk had ik hier liever gewonnen. Maar in principe gaat het daar in deze fase niet om. Het belangrijkste is om in vorm te komen. Na twee trainingskampen weet je dat de jongens vermoeid zijn. Ik merk dat ook aan mezelf. Na De Lutte en Schotland, ben ik zelf ook blij dat ik weer naar huis kan. En dan heb ik zelf niet eens zoveel fysieke arbeid hoeven leveren. Wat dat betreft hebben we ons er vandaag toch nog manmoedig doorheen geslagen.’’

Jurgen Colin speelde ondanks alle vermoeidheid toch een redelijke partij tegen Falkirk FC. De 26-jarige verdediger heeft in zijn stageperiode een redelijke indruk achtergelaten op de technische staf. ,,Het is niet ondenkbeeldig dat we Colin erbij halen’’, lichtte Ten Cate een tipje van de sluier op over de kans die Colin maakt op een contract. ,,Ik denk dat hij het goed heeft gedaan. Jurgen brengt degelijkheid en zekerheid. Wij zijn tevreden met hem.’’

De treffers van Liam Craig (kopbal na ruim een uur spelen) en invaller Chris Mitchell (van richting veranderd schot) moet Ajax maar snel vergeten. Ook het eerste Ajax-doelpunt van Laurent Delorge is vooral aardig voor de Belg zelf en de statistieken.

,,Falkirk verdiende het vandaag ook om te winnen’’, besloot Ten Cate zijn persconferentie. ,,Verder is ons trainingskamp hier in Schotland ook fantastisch geweest. We zijn hier prima ontvangen door heel aardige mensen. Het weer en de velden waren fantastisch. We hebben ons hier, kortom, prima voor kunnen bereiden.’’ En daar draaide de trip naar Schotland uiteindelijk toch om.