Menu
'Verplicht om goed af te sluiten'

'Verplicht om goed af te sluiten'

Ajax heeft woensdagavond aan een punt genoeg om officieel kampioen te worden. Daags voor de kampioenswedstrijd tegen VVV-Venlo blikte Frank de Boer vooruit op het treffen met de nummer 16 van de Eredivisie. Derk Boerrigter mist de wedstrijd wegens rugklachten die hij afgelopen zondag in het uitduel met FC Twente opliep.

Frank de Boer keek niet blij toen hij zijn spelers dinsdagochtend op de club zag komen. Daags na de vrije Koninginnedag gold de afsluitende training op weg naar VVV ook nog een beetje als uitlooptraining van de wedstrijd tegen FC Twente. ,,Ik heb gezegd dat ze Koninginnedag op gepaste wijze mochten vieren. Toch viel het vanochtend allemaal niet mee, daar hoe je geen voetbalanalyticus voor te zijn. Hopelijk levert de slechte generale woensdag een goede wedstrijd op.”

Toby Alderweireld bleef tijdens Koninginnedag de hele dag binnen. De centrale verdediger kreeg afgelopen zondag bij FC Twente een muntje tegen zijn hoofd. ,,Hij heef gister veel hoofdpijn gehad, maar kon vanochtend gelukkig weer met een goed gevoel opstaan”, wist De Boer nadat hij Alderweireld voorafgaand aan de training had gesproken.

Met het naderen van de landstitel stond de persconferentie ook deels in het teken van terugblikken. ,,Ons seizoen was vrij wisselvallig wegens de vele blessures. Daardoor hebben we lange tijd niet een vaste samenstelling kunnen spelen. De laatste tijd kon dat gelukkig wel weer. Dan zie je ook dat de automatismen groeien.” Dat Ajax voor het zoveelste jaar op rij in de tweede seizoenshelft aanmerkelijk beter presteert dan voor de winterstop, blijft volgens De Boer lastig te verklaren. ,,Maar als we er ieder jaar kampioen mee worden, dan teken ik er uiteraard voor.”

Derk Boerrigter mist de kampioenswedstrijd tegen VVV-Venlo wegens rugklachten. Derk Boerrigter mist de kampioenswedstrijd tegen VVV-Venlo wegens rugklachten.

De coach van de aanstaande landskampioen noemt de wedstrijden tegen Manchester United (uit) en PSV belangrijke ijkpunten in het kampioensjaar. ,,Toen ontstond er in de spelersgroep het besef dat we tegenstanders negentig minuten lang onze wil kunnen opleggen. Na die wedstrijden hebben we dat continu vastgehouden.” Het andere uiterste was de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, waarin Ajax begin februari de laatste competitienederlaag leed. ,,Na die wedstrijd dacht ik wel: als het nu nog een keer gebeurt, is het gedaan met de titel. Gelukkig hebben we de draad toen weer opgepikt.”

De Boer stelt hoge eisen aan de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Hij wil woensdag rond 21:50 uur met de schaal in zijn handen staan. In het geval van een nederlaag zou Ajax de titel nog een week moet uitstellen tot de uitwedstrijd tegen Vitesse. Aan dat scenario denkt uiteraard niemand met de thuiswedstrijd tegen VVV voor de boeg, waarbij Ajax aan een punt genoeg heeft. ,,We zijn het aan onszelf en de supporters verplicht om het seizoen goed af te sluiten. Het zou treurig zijn als we woensdagavond tegen VVV slecht spelen en dan even later met de schaal staan. Dat verdienen onze fans niet.”

VVV heeft volgens De Boer niets te verliezen in de ArenA. ,,Ze staan op de zestiende plaats en moeten twee keer winnen om de play-offs te ontlopen. En dan zijn ze ook nog afhankelijk van ADO. Ik hoop dat VVV er een wedstrijd van wil maken in de ArenA, maar het zal er uiteindelijk wel op neer komen dat we veel op hun helft te vinden zijn. Dat geeft niet, want dat zijn we gewend. Een ding is in ieder geval zeker: je kan de wedstrijd niet op 50 procent en ook niet op 90 procent spelen. In voorbereiding op deze wedstrijd hebben we beelden van AZ - VVV laten zien. Die wedstrijd had zomaar in 3-3 kunnen eindigen. Het zegt veel over VVV dat ze het ook AZ lastig kunnen maken.”


Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voorspel de uitslag van Ajax - VVV bij Toto en win tot 70 x je inleg!