Menu
Verrassend NAC op bezoek

Verrassend NAC op bezoek

Ajax speelt zondag voor de veertigste keer een thuiswedstrijd in de eredivisie tegen NAC Breda. Ajax doet dat als koploper, NAC staat verrassend zevende.

De Amsterdammers boekten in de historie voor eigen publiek 32 keer een zege. De grootste zege op de Bredanaars stamt uit het seizoen 1968-1969. De mannen van trainer Rinus Michels lieten in de tweede wedstrijd van het seizoen weinig heel van de gasten uit Breda: 8-1.
In de historie bleef Ajax - NAC vijf keer onbeslist. Het laatste gelijkspel komt uit het seizoen 2005-2006 (1-1). Twee keer verliet de Noad Advendo Combinatie de hoofdstad met een overwinning. De laatste Ajax-nederlaag stamt uit 2001-2002: 1-3.

Ajax speelde zich in de laatste ontmoeting met NAC naar een 2-0-overwinning. Op ‘vrijdag de dertiende’ (april 2007) tekenden Kenneth Perez en Ryan Babel voor de treffers. John Heitinga vormde met Thomas Vermaelen het sterke centrale verdedigingsduo. De Amsterdammers stonden geen tegentreffers toe.

Perez benutte voor de rust een penalty, na hands van NAC-speler Sander van Gessel. Na een dik uur spelen schoof ook Babel de bal beheerst tegen de touwen. Twee wedstrijden voor het einde van het reguliere seizoen mochten de Amsterdammers zich even koploper noemen. Twee weken later kwamen de Amsterdammers welgeteld een doelpunt tekort voor het kampioenschap.

Zondag zal Ajax er goed aan doen vooral de 27-jarige Matthew Amoah in de gaten te houden. De Ghanese aanvaller is na een tweejarig Duits avontuur bij Borussia Dortmund terug in Nederland en stond in zijn Vitesse-tijd meerdere malen aan de basis van een nederlaag voor Ajax. Of hem dat dit weekeinde zal lukken is maar zeer de vraag want NAC won van de laatste vijf gespeelde duels in de Eredivisie alleen van FC Utrecht. De voor- en achterhoede van de ploeg van trainer Ernie Brandts houden elkaar redelijk in balans met veertien goals voor en vijftien tegen.

Een tegenvaller voor Ernie Brandts is de absentie van Anthony Lurling. De loopbaan van Lurling kende zijn ups en downs. Via FC Den Bosch waar hij vier uitstekende jaren beleefde, kwam hij bij sc Heerenveen. Ook in Friesland wist hij te bekoren want met dertig goals in twee seizoen was zijn waarde groot. Feyenoord nam hem over, maar in Rotterdam ging het niet helemaal naar wens en Lurling vertrok naar NAC. Via RKC, FC Köln en FC Den Bosch keerde hij aan het begin van dit jaar weer terug in Breda. Nu is hij echter geblesseerd aan de knie. Tegen Roda JC, vorige week vrijdag, kon hij met pijnstillers nog een uur spelen, maar dat gaat zondag niet gebeuren.

In het vorige weekeinde hielden NAC en Roda JC elkaar in een niet hoogstaande wedstrijd in balans, 0-0. Kansen waren er nauwelijks in het vechtduel. Ajax daarentegen klopte vorige week Vitesse met 4-1 en is met 37 doelpunten verreweg de productiefste ploeg van de Eredivisie.

Ajax - NAC, de laatste vijf keer:

2002-2003: 2-2
2003-2004: 2-0
2004-2005: 6-2
2005-2006: 1-1
2006-2007: 2-0


De wedstrijd zondag live op je pc zien?
Ga dan naar de website van Planet Voetbal. >>