Menu
Vertonghen groeit in rol als aanvoerder

Vertonghen groeit in rol als aanvoerder

Jan Vertonghen (24) is inmiddels een half jaar aanvoerder van Ajax. Na het vertrek van Maarten Stekelenburg nam hij afgelopen zomer de band van hem over. Op de eerste dag van het trainingskamp in Brazilië praat hij over zijn rol in de groep. ,,Ik ga niet de aanvoerder spelen, daar houd ik niet van.”

Het trainingsveld van Palmeiras ligt er deze zondag uitnodigend bij. Aan het einde van de Braziliaanse middag lokt de temperatuur Vertonghen als eerste naar buiten. Hoewel, niet helemaal als eerste, want Frank de Boer heeft iets eerder kwartier gemaakt. Coach en aanvoerder zijn even onder elkaar. Er wordt gepraat en gelachen. Het woord Champions League valt. Maar dan eist de bal alweer snel hun aandacht op. De verdedigers van toen en nu testen de grasmat. De kiem voor een succesvolle trainingsweek in Zuid-Amerika is gelegd.

Zijn vroege entree op het trainingsveld heeft volgens Vertonghen niets met zijn rol als aanvoerder te maken, zo bekent hij na afloop van de training. ,,Ik ben gewoon een liefhebber. We moesten pas een half uur later trainen, dus vandaar dat veel spelers al wat eerder naar buiten gingen. Even een balletje hooghouden. Lekker toch? Anders zit je toch maar binnen.” En dan: ,,Ik neem gewoon mijn verantwoordelijkheid, maar dat heeft niet zozeer met die band te maken. Het heeft denk ik veel meer te maken met de tijd die ik hier al bij Ajax zit. Dat heeft uiteraard invloed op mijn rol in de groep.”

Jan Vertonghen luistert naar Frank de Boer. Jan Vertonghen luistert naar Frank de Boer.

Vertonghen maakt een frisse indruk. En dat terwijl hij een paar uur eerder pas het vliegtuig verliet na een reis van in totaal zestien uur. ,,We hebben onder perfecte omstandigheden kunnen reizen. Dan kom je ook goed op de plaats van bestemming aan. Dankzij het luxe vliegtuig heb ik heerlijk kunnen slapen. Dat helpt allemaal mee aan een ideale voorbereiding op een week als deze. Als we niet zo’n perfecte reis hadden gehad, moet je er toch vaak een dag of meer van herstellen. Voor mij is dat nu in ieder geval niet het geval. Ik ben fit en wil deze week in São Paulo nog fitter worden. De 19e moeten we er meteen staan tegen AZ. Zo’n sfeer heerst er ook wel in de groep.
Gewoon vol gas trainen en met elkaar een duidelijk doel voor ogen hebben. Daar houd ik wel van.”

Sinds hij vorig jaar augustus de aanvoerdersband van Maarten Stekelenburg overnam, is hij in de rol van captain gegroeid, zo vindt Vertonghen. Hij wil vooral op natuurlijke wijze de leider zijn. Kortom; gewoon zichzelf zijn. ,,Ik ga niet de aanvoerder spelen, daar houd ik niet van. Ik probeer het in te vullen op een manier die voor mij en het team het beste is. Dat betekent dat ik altijd eerst moet zorgen dat ik het zelf in het veld afdwing. Pas daarna kan ik andere jongens corrigeren als dat nodig is. Ik denk dat ze dat ook wel accepteren van me.”

De vraag is hoe lang Vertonghen nog Ajax’ kapitein blijft. De band zit hem goed, maar tot wanneer blijft hij nog in Amsterdam? Een half jaar geleden zei de Belgische verdediger na een zomer vol transfergeruchten dat hij ‘lekker nog een jaartje in Amsterdam zou blijven’. Met een lach: ,,Ik blijf dus sowieso nog een half jaar.” En dan serieus: ,,Ik zie wel wat er komt. Iedereen weet dat ik ambities heb, maar ik heb ook weer niet de ultieme drang om in de zomer weg te gaan. Ik wil graag een keer hogerop, maar het kan ook zo maar zijn dat ik hier bij Ajax mijn contract uitdien.”

Volg Ajax in Brazilië op de voet via Ajax.nl, Ajax TV, Facebook, Twitter @AFCAjax, Hyves en Google+. De verrichtingen van Ajax zijn ook in het Portugees te volgen, waardoor Ajax-fans in Brazilië niets van het bezoek van de landskampioen hoeven te missen.

Tekst en foto's: Ajax.nl/Daan Germans