Menu
Vertonghen: 'Het draait om concentratie'

Vertonghen: 'Het draait om concentratie'

Ajax neemt het zondag voor de derde keer dit seizoen op tegen NAC. Na twee nederlagen is het nu tijd voor een zege. ,,We moeten heel geconcentreerd te werk gaan”, weet Jan Vertonghen.

Jan Vertonghen is mee opgekomen, maar stuit op Sammy Kuffour. Jan Vertonghen is mee opgekomen, maar stuit op Sammy Kuffour.

Het is de voorlaatste training voor NAC - Ajax. De oefensessie van vrijdag wordt afgesloten met een partijtje elf tegen elf. Jan Vertonghen is, zoals we inmiddels zijn gewend, ingedeeld bij de ‘basisgroep’. Als linksback houdt hij het verdedigend goed dicht. Af en toe komt hij mee naar voren en probeert hij zich langs Sammy Kuffour te worstelen. Het mee opkomen: dat is het moeilijkste van zijn positie. ,,Daar moet ik nog aan werken”, zegt de Belgisch international als de oefensessie erop zit. ,,Ik moet steeds diepgaan. Dat vereist een ontzettend goede conditie en ook weer een ander inzicht. Als linksback heb je heel andere looplijnen dan wanneer je bijvoorbeeld op het middenveld speelt. Je moet constant aan de zijlijn blijven.”

Zondag in Breda staat hij hoogstwaarschijnlijk weer op het wedstrijdformulier bij de eerste elf namen. De Vlaming is dit seizoen uitgegroeid tot één van de vaste waarden van het elftal. ,,Het heeft even geduurd, maar nu lijkt het er inderdaad op dat ik basisspeler ben”, zegt hij bescheiden. ,,Door allerlei omstandigheden ben ik op die linksbackpositie terecht gekomen. Dat is wel apart want ik heb altijd veel op het middenveld of centraal achterin gespeeld. Ik moet nog veel leren en ontdekken als linksachter, maar ik wel het idee dat ik op die plek nu het beste tot mijn recht kom.”

Jan Vertonghen is eerder bij de bal dan Leonardo. Jan Vertonghen is eerder bij de bal dan Leonardo.

Ajax verloor dit seizoen twee keer van het onverwacht sterke NAC. Begin december, toen Ajax nog trotse koploper was van de Eredivisie, ging het mis in de ArenA: 1-3. Vertonghen leidde het verlies in met een eigen doelpunt. In de 25ste minuut werkte hij een voorzet van Kurt Elshot achter Maarten Stekelenburg. Half januari was de ploeg van Ernie Brandts opnieuw te sterk voor Ajax. NAC won in eigen stadion het bekerduel met 4-2. ,,En de derde ontmoeting zal ook weer lastig worden”, blikt Vertonghen vooruit op de confrontatie van zondag. ,,NAC doet het gewoon heel goed dit seizoen. Ze geven achterin weinig weg, hebben met Rogier Molhoek en Ron Stam een stevig middenveld en zijn via de counter ook aanvallend ontzettend gevaarlijk.”

Vertonghen is goed op de hoogte van de aanstaande tegenstander. De Belg weet dat zondag een belangrijke rol voor hem en zijn collega’s in de Ajax-defensie is weggelegd. ,,Achterin zullen we negentig minuten lang geconcentreerd te werk moeten gaan. Als dat lukt moeten we kunnen winnen want voorin pikken we toch wel altijd onze doelpuntjes mee.”