Menu
Vertonghen kijkt uit naar Wembley

Vertonghen kijkt uit naar Wembley

Nog een wedstrijd rest Jan Vertonghen tot zijn vakantie. Maar wat voor één. De Ajacied speelt zaterdag met België op Wembley tegen Engeland. Afgelopen vrijdag was hij nog aanvoerder van de Rode Duivels. Of hij ook in Londen in de basis staat, valt te bezien. ,,We kijken allemaal uit naar die wedstrijd. Thomas Vermaelen en Vincent Kompany zeker omdat zij in Engeland voetballen. Daarom denk ik dat zij wel fit zijn. Maar dat zal deze week duidelijk worden”, aldus de Ajax-aanvoerder.

Nadat Vertonghen het kampioensfeest met Ajax uitgebreid had gevierd en met de club nog een paar dagen had nagenoten in Barcelona meldde hij zich weer op de Toekomst. ,,Daar heb ik nog een aantal dagen individueel getraind met René Wormhoudt”, vertelt een ontspannen Vertonghen. ,,Vervolgens ben ik een paar dagen naar mijn vriend Tom de Mul (voormalige Ajacied, red.) in Sevilla gegaan. Hij is al langere tijd geblesseerd en zit nu aan het einde van zijn contract daar. Daarna ben ik nog twee dagen in Amsterdam gebleven en toen kwamen we met het Belgisch elftal bij elkaar.”

Daar trof hij een nieuw, maar vertrouwd gezicht voor de groep. ,,Ja, het belangrijkste in die week was dat Marc Wilmots de nieuwe trainer was. We hebben de dagen gebruikt om aan elkaar te wennen. Erg moeilijk om weer te focussen was het niet, want zo lang waren we er toch ook weer niet uit geweest. We hebben rustig getraind en opgebouwd tot Montenegro.”

België speelde afgelopen vrijdag die oefenwedstrijd in Brussel met 2-2 gelijk. Direct na afloop kwam Vertonghen als aanvoerder voor de camera van Sporza. Blij was hij niet, chagrijnig wel. ,,Het was zo zonde dat we die wedstrijd uit handen gaven. En dat is vaker gebeurd. Daarom was ik daar best chagrijnig over. We moeten er iets op vinden om zoiets niet meer te laten gebeuren. Maar zoiets gebeurt ook, omdat we steeds in verschillende samenstelling spelen. Nu waren Thomas Vermaelen, Daniël van Buyten en Vincent Kompany geblesseerd.”

Vertonghen: ,,Ik ben blij dat ik Belg ben. Ik ben trots op mijn land." Vertonghen: ,,Ik ben blij dat ik Belg ben. Ik ben trots op mijn land."

Daardoor droeg de nieuwe trainer Marc Wilmots de aanvoerdersband over aan Jan Vertonghen. ,,Het was niet de eerste keer dat ik aanvoerder was. Ik heb de band een keer overgenomen van Vermaelen toen hij werd gewisseld. Voor mij is het een grote eer dat ik aanvoerder was. Daar spreekt vertrouwen uit.”

Toch is Vertonghen in het Belgisch team allerminst zeker van een basisplaats. De pech voor hem is dat Kompany (aanvoerder bij Manchester City), Thomas Vermaelen (ster bij Arsenal) én Daniël van Buyten (verliezend finalist met Bayern München in de Champions League) allemaal concurrenten op zijn positie zijn. Was hij Nederlander geweest, dan had hij waarschijnlijk een vaste stek centraal in de verdediging gehad. ,,Dat weet je toch niet”, is de 25-jarige Rode Duivel bescheiden. ,,Nederland heeft wel een beter team als België. Maar ik ben blij dat ik Belg ben. Ik ben trots op mijn land.”

Het land dat (weer) een eindronde aan zijn neus voorbij ziet gaan. Alle pijlen zijn nu gericht op het WK 2014 in Brazilië. In de voorbereiding op de kwalificatiewedstrijden treft België zaterdag EK-deelnemer Engeland op Wembley. ,,Ik hoor daar fantastische verhalen over van Thomas Vermaelen en Vincent Kompany”, is Vertonghen enthousiast bij het vooruitblik naar het voetbalmekka. ,,De sfeer, het geluid. Het schijnt prachtig te zijn. Ik heb in Engeland tegen Manchester United en Aston Villa gespeeld. De fans zitten heel dicht bij het veld. De sfeer is goed, er is veel respect. Het is super. Engeland is hét voetballand bij uitstek. De manier waarop voetbal wordt beleefd is positief. In Engeland heeft iedereen het over voetbal. Natuurlijk hoop ik dat ik speel om Wembley. De komende week wordt duidelijk of Kompany en Vermaelen fit zijn. Maar zeker zij willen daar erg graag spelen, dus ik verwacht dat ze wel fit raken. Speel ik niet, dan is het vooruitzicht dat ik negentig minuten later vakantie heb ook wel lekker. Dat deze twee interlands nog na het lange seizoen bij Ajax kwamen, vind ik eigenlijk perfect. Anders is de vakantie wel heel lang."

In de vakantieperiode komt zijn transfer mogelijk rond. ,,Ik zie het wel. Zelf ben ik in Portugal op vakantie. Ik zal niet dagelijks op de hoogte worden gehouden. Maar ik hoor het uiteraard als er belangrijke dingen gebeuren.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (top) PROSHOTS/ Photo News