Menu
Vertonghen leidt Ajax naar winst

Vertonghen leidt Ajax naar winst

Ajax won zondagmiddag na een overtuigende tweede helft met 3-0 van Vitesse. Jan Vertonghen kroonde zich tot man van de wedstrijd met twee treffers. Door de tweede thuisoverwinning van het seizoen zet Ajax weer een stap omhoog in de Eredivisie.

Jan Vertonghen tekent met een geplaatst schot voor de 3-0. Jan Vertonghen tekent met een geplaatst schot voor de 3-0.

Het elftal dat Marco van Basten het veld instuurde was op één plek gewijzigd ten opzichte van de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht. De grieperige Urby Emanuelson werd vervangen door Robbert Schilder. Het niveau van die wedstrijd werd in de eerste helft niet gehaald. Voormalig hoofd opleiding van Ajax Hans Westerhof zwaait nu met de scepter bij Vitesse en had zijn huiswerk goed gedaan. Westerhof, afgelopen woensdag nog worstelend met de amateurs van Ajax zaterdag in de KNVB Beker, liet zijn manschappen een cordon optrekken rondom de zestienmeter en daar had Ajax het aanvankelijk bijzonder lastig mee. ,,Ons baltempo was veel te traag en bovendien leden we erg veel balverlies”, vertelde Van Basten. ,,Nee, het was niet voldoende wat we in de eerste helft lieten zien.”

Desondanks kreeg Ajax voldoende mogelijkheden om de score te openen. Eyong Enoh was wederom verzekerd van een basisplaats en beschaamde dat vertrouwen van Van Basten niet. Opnieuw was de Kameroener, samen met Jan Vertonghen, oerdegelijk op het middenveld. Enoh leek in de 26ste minuut 1-0 te maken, maar zijn verwoestende schot werd gekeerd door eerst Piet Velthuizen en daarna de lat. Ook Luis Suarez zorgde zo nu en dan met een fraaie solo voor gevaar, maar tot grote kansen leidde het niet. Bij een van de spaarzame uitvallen van Vitesse was het bijna raak. Vlak voor de rust kon Nicky Hofs van dichtbij volleren, maar zijn inzet ging ruim over het doel van Maarten Stekelenburg.

Om wat meer verrassing in zijn ploeg te brengen verving Van Basten Jeffrey Sarpong na de rust met Dario Cvitanich. Dat ingrijpen leverde direct al een enorme kans op voor de Argentijn, die een voorzet snoeihard inkopte, maar Velthuizen bracht spectaculair redding. ,,Dario bracht wat meer schwung in ons elftal”, vond zijn trainer. Wie daar ook voor zorgde was Suarez. Zijn vaste bewaker, Jeroen Drost, was hem in de 61ste minuut kwijt toen Gregory van der Wiel hem in een korte combinatie zocht. De Uruguayaan kwam oog in oog te staan met Velthuizen en dat betekende direct de openingstreffer voor Ajax: 1-0. ,,Door die goal was eindelijk de ban gebroken. Eigenlijk kwam Vitesse er in de tweede helft nauwelijks nog aan te pas”, aldus Van Basten.

Precies een kwartier later was het weer raak, dankzij een ontketende Vertonghen. Door de voorsprong van de thuisploeg liet Vitesse meer gaten vallen op het middenveld. En daar maakte de Ajax-middenvelder dankbaar gebruik van toen hij het strafschopgebied van Vitesse binnensnelde om de bal te ontvangen. Vertonghen bleef knap op de been om vervolgens met een droge knal de 2-0 te maken. Niet veel later was het wederom Vertonghen die scoorde na een prima combinatie met Klaas Jan Huntelaar. ,,De doelpunten van Jan waren een lust voor het oog”, loofde Van Basten zijn middenvelder. ,,Hij speelt ontzettend volwassen, ondanks dat hij pas 21 is. Dat hij ook nog eens kan scoren, is een mooie meevaller”, sprak de voormalig topspits met een knipoog.