Menu
Vertonghen verwacht mooie topper

Vertonghen verwacht mooie topper

Verlost van alle transfergeruchten en een blessure aan het linkerbovenbeen richt Jan Vertonghen zich de komende tijd op het drukke wedstrijdschema van Ajax. De Belgische aanvoerder ziet de eerste competitietopper van het seizoen tegen PSV in elk geval met vertrouwen tegemoet.

Vertonghen heeft ongevraagd een paar drukke weken achter de rug. Allereerst werd hij bijkans horendol van de vragen over zijn toekomst. ,,De vraag of ik wel of niet bij Ajax zou blijven is echt wel honderd keer gesteld”, licht de 24-jarige Belg toe. ,,Al moet ik zeggen dat de geruchten over Inter, Arsenal en Valencia ook niet meehielpen. Als die er niet waren geweest had ik ook veel minder hoeven te ontkrachten.”

Daarnaast liep Vertonghen in de voorbereiding op deze jaargang een blessure op aan zijn linkerbovenbeen, waardoor hij onder meer de eerste competitieduels met De Graafschap en sc Heerenveen aan zich voorbij moest laten gaan. Ondanks een kleine terugslag tijdens zijn verblijf bij de Belgische nationale ploeg is de verdediger weer fit. ,,Ik heb alleen even een serie wedstrijden nodig om weer op mijn topniveau te komen”, stelt de Ajacied. ,,Vooral gezien de komende drukke periode die ons wacht. Bovendien hebben de andere jongens er al minstens tien wedstrijden opzitten, terwijl ik er pas een stuk of vijf achter de rug heb. Dat is te weinig.”

,,Ik heb even een serie wedstrijden nodig om weer op mijn topniveau te komen." ,,Ik heb even een serie wedstrijden nodig om weer op mijn topniveau te komen."

Juist vanwege het drukke programma van zijn club is Vertonghen hard bezig de opgelopen achterstand in te halen. Na de ouverture in de Champions League tegen Olympique Lyon staat zondag in Eindhoven alweer de topper tegen PSV op het programma. Een ontmoeting waarvan de Vlaming hoge verwachtingen heeft. ,,Ik denk dat het een heel mooie wedstrijd wordt, een soort FC Twente - Ajax van vorig jaar. Dat was toen een clash tussen de kwalitatief twee beste teams van de Eredivisie.”

Hoewel de Eindhovenaren slechts de vijfde plaats op de ranglijst bezetten met drie punten minder dan koploper Ajax weet Vertonghen dat een zege in Eindhoven bepaald geen sinecure is. ,,PSV heeft gewoon altijd een goed team. Ze zijn ook een stuk sterker dan vorig jaar. Ik denk dat de driehoek Toivonen-Wijnaldum-Mertens het gevaarlijkst is. Als die doorkomen heb je een probleem, maar als we de middenvelders met de rug naar ons doel kunnen houden zie ik het positief in.”

Vorig seizoen sleepte Ajax in het Philips Stadion met moeite een 0-0 gelijkspel uit het vuur. ,,Ik kan me herinneren dat ik toen echt boos was na de wedstrijd”, aldus de international. ,,Vooral omdat wij echt moesten winnen met het oog op het kampioenschap. Nu is het geloof wel anders en gaan wij domineren, denk ik.”

Dat PSV deze zomer met Dries Mertens en Timothy Derijck twee nieuwe Belgen aantrok maakt het treffen voor Vertonghen nog iets specialer. ,,Absoluut. Ik heb er onlangs even met Dries over gesproken en ook hij kijkt er heel erg naar uit.” Vertonghen zal het Brabantse gras voor het eerst betreden met de aanvoerdersband om zijn arm. Iets wat de opvolger van de naar AS Roma vertrokken Maarten Stekelenburg met trots vervuld. ,,Dat is geweldig en een hele eer. Helemaal als we in de ArenA aan de warming-up beginnen, dan krijg ik echt kippenvel. Al mijn vrienden en kennissen zijn supporter van Ajax. Ook zij vinden het ook fantastisch.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst