Menu
Vertonghen vol vertrouwen naar Groningen

Vertonghen vol vertrouwen naar Groningen

Jan Vertonghen beseft als geen ander hoe belangrijk het is de eerste wedstrijden na de winterstop zonder kleerscheuren door te komen. De 21-jarige Ajacied nam zondag met zijn team de eerste lastige horde in Nijmegen door met 2-4 van NEC te winnen.

Jan Vertonghen duelleert met Koen van de Laak tijdens de editie van dit seizoen in de Amsterdam ArenA. Jan Vertonghen duelleert met Koen van de Laak tijdens de editie van dit seizoen in de Amsterdam ArenA.

Het tweede examen wacht komende zondag als Ajax in de Euroborg aantreedt tegen FC Groningen. ,,Als we deze weken goed doorkomen, kan er iets moois gebeuren aan het einde van het seizoen", kijkt Vertonghen alvast met een schuin oog naar een eventuele landstitel. ,,Groningen is ook een goed team waarmee we het altijd lastig hebben. Maar het is niet zo dat we daarvan niet kunnen winnen."
De Amsterdammers missen in het hoge noorden in elk geval de nieuwe aanvalsleider Dario Cvitanich, die tegen NEC vanwege twee gele kaarten voortijdig naar de kant moest. ,,Hij houdt altijd twee man bezig en hij scoorde veel de laatste tijd", roemt de Belg zijn Argentijnse ploeggenoot. ,,Het is jammer dat we hem moeten missen, maar dat valt wel op te vangen met de kern die we hebben."
Vertonghen zal in Groningen, naar het zich laat aanzien, geregeld Marcus Berg tegen het lijf lopen. De Zweed is ook dit seizoen met dertien treffers verreweg de gevaarlijkste aanvaller in de selectie van de Groningers. ,,Berg is inderdaad een goede spits", aldus de Rode Duivel. ,,Hij is voetballend niet zo heel sterk aanwezig, maar hij kan altijd zowel met links, rechts als met zijn hoofd uit het niets scoren. Dat wordt opletten geblazen."
Jan Vertonghen feliciteert Rasmus Lindgren met de openingstreffer in de Euroborg vorig seizoen. Jan Vertonghen feliciteert Rasmus Lindgren met de openingstreffer in de Euroborg vorig seizoen.

Eerder dit seizoen boekte Ajax in eigen huis een benauwde 1-0-zege op de ploeg van trainer Ron Jans. Doordat Ajax twee weken daarvoor met 5-2 had verloren in en tegen Heerenveen, stond er veel druk op het duel in de Amsterdam ArenA. ,,Dat klopt", graaft Vertonghen in zijn geheugen. ,,We kwamen met 1-0 voor en hebben het toen een beetje uit handen gegeven. We kunnen nu in tegenstelling tot de eerste maanden van dit seizoen wel langere tijd dwingend spelen."
De centrale verdediger beaamt dat sinds de aanstelling van coach Marco van Basten vooral het niveau op de trainingen is gestegen. ,,Het gaat allemaal wat pittiger, sneller en harder. Dat merk je wel", zegt hij. ,,Er wordt veel gerichter getraind. De trainer weet wat hij wil. Hij werkt ergens naar toe en iedereen voelt dat hij daarvan deel uitmaakt, ook de reserves. Iedereen wil iets bereiken met het elftal en ervoor werken."
Zelf is Vertonghen bezig aan een goed seizoen. Hij verdrong zelfs zijn vriend en ploeggenoot Thomas Vermaelen van diens positie centraal achterin. ,,Hier komen ook andere kwaliteiten van mij beter tot zijn recht", aldus de international. ,,Het is misschien wel mijn positie voor de toekomst. Thomas Vermaelen is niet iemand die je er even uitspeelt. Het is even anders gelopen en dat had ik nooit durven hopen."
Ook over de prille samenwerking met de nieuwe aankoop Rob Wielaert is Vertonghen zeer te spreken. ,,Ik ben onder de indruk van hem. Hij neemt de hele verdediging op sleeptouw. Hij is echt een aanwinst voor ons."