Menu
Vertonghen volgt de Tour op de voet

Vertonghen volgt de Tour op de voet

Jan Vertonghen is bij Ajax de absolute kopman als het om wielrennen gaat. De 24-jarige Belg probeert de Tour de France op de voet te volgen. Hij heeft alleen de pech dat hij iedere keer met Ajax op trainingskamp is tijdens de Tour. Aan de hand van vijf dilemma’s verklaart de verdediger zijn liefde voor wielrennen.

1. Voetbal of wielrennen?

,,In België is wielrennen bijna groter dan voetbal. De passie voor wielrennen wordt je als kind al van jongs af aan meegegeven. Daardoor vind ik naast voetbal ook wielrennen een geweldige sport. De populariteit van de wielersport heeft alles te maken met het succes van Belgische renners. Ook nu doen ze het nog steeds heel goed. Dat maakt het voor mij ook een stuk leuker om naar te kijken. Het is alleen wel balen dat we tijdens de Tour de France altijd op trainingskamp zijn. Vaak trainen we dan ook aan het einde van de middag, precies op het moment van de ontknoping van de etappe. Zodra ik het trainingsprogramma krijg, leg ik dat altijd naast het schema van de Tour de France. Het is dan altijd te hopen dat we tijdens de mooiste bergetappes ’s middags niet hoeven te trainen. Die etappes blijven altijd prachtig om te zien.”

2. Nederlandse of Belgische tv?

,,Voor wat betreft wielrennen is de keuze simpel: dan volg ik alles via de Belgische zenders. Ik kijk altijd met veel plezier naar die wielertalkshows ’s avonds. Die programma’s zijn heel mooi gemaakt. Ook tijdens de etappes stem ik altijd op de Belg af. Commentator Michel Wuyts is echt waanzinnig goed. Hij kan bij wijze van spreken aan de sokken al zien welke renner het is. Op de Nederlandse televisie is toch net even anders. Voetbal kijk ik trouwens wel altijd bij de NOS. In België hebben ze meer verstand van wielrennen en in Nederland weten ze meer van voetbal.”

,,Ik volg de Tour de France het liefst via de Belgische televisie." ,,Ik volg de Tour de France het liefst via de Belgische televisie."

,,Het is trouwens wel zo dat wielrennen pas echt leuk wordt als je het er met iemand over kan hebben. Dat mis ik in Nederland nog wel eens. Bij Ajax weten Mats Rits, Toby Alderweireld en Siem de Jong ook wel iets van de Tour, maar zij zijn toch minder fanatieke wielerfans dan ik. Danny Blind is trouwens wel een echte liefhebber. Met hem kan ik nog wel eens weddenschappen aangaan. Vroeger thuis in België zat ik bij wielerwedstrijden altijd samen met mijn vader en broers voor de televisie. Dat was een mooie traditie. Nu probeer ik via mijn laptop alle filmpjes op de Belgische sportsites te kijken, maar in het buitenland worden die video’s helaas geblokkeerd. Gelukkig hebben we dan de Belgische kranten nog. Via Het Nieuwsblad blijf ik goed op de hoogte.”

3. Philippe Gilbert of Jurgen Van den Broeck?

,,Dan kies ik voor Jurgen Van den Broeck. Ik baalde enorm toen hij afgelopen zondag uitviel. Hij had echt op het podium in Parijs kunnen eindigen. Nu hij niet meer meerijdt, betrap ik mezelf erop dat ik het de afgelopen dagen toch wat minder heb gevolgd. Anders was ik absoluut blijven kijken. De prestaties van Philippe Gilbert zijn natuurlijk ook mooi. Hij heeft een etappe gepakt, in het geel gereden en draagt nu de groene trui. Daarnaast heeft de Belgische Omega Pharma-Lotto-ploeg met André Greipel ook al een zege behaald, dus in totaal staat de teller voor België op twee gewonnen etappes. Als Gilbert het groen tot Parijs kan vasthouden, hebben we het als België fantastisch gedaan. Dat zeg ik trouwens als liefhebber, want ik ben geen wielerkenner. Ik ben meer een liefhebber die denk dat hij er soms iets van snapt.”

4. Voetballers of wielrenners?

,,Over het verschil in mentaliteit tussen voetballers en wielrenners worden vaak vergelijkingen gemaakt. Toch denk ik dat je beide sporten niet met elkaar kan vergelijken. Natuurlijk is het mooi dat renners die helemaal in de kreukels liggen alsnog weer doorgaan. In het voetbal kan dat echter niet. Een blessure is een blessure. Voetballers moeten altijd honderd procent geven, want ze moeten ook in de 90e minuut nog een beslissende pass kunnen geven of een verdedigende actie kunnen maken. Bij wielrennen is dat toch anders. Daar kan je meer berekenend te werk gaan. Als je weet dat je nog ruim binnen de tijdslimiet zit, kan je het je permitteren om tien minuten later te finishen. Ook kunnen ploeggenoten sneller iets voor je oplossen. Kijk maar naar Johnny Hoogerland. Twee dagen na zijn val houdt hij de bolletjestrui doordat Marcato in de bergen alle punten van de concurrentie afsnoepte. Daardoor kon Hoogerland die voor hem zware etappe uitrijden zonder vooraan te hoeven rijden.”

,,Ik denk trouwens wel dat wielrenners dieper kunnen gaan dan voetballers. Laatst heb ik nog een maximaaltest op de fiets gedaan. Toen kwam ik tot 12,5 minuut. Wielrenners houden dat denk ik wel twintig minuten vol. Uiteindelijk heb je dat in het wielrenner ook wel meer nodig dat je dieper kan gaan. In die sport tellen de details nog meer dan in het voetballen. Een grammetje vet meer of minder kan beslissend zijn in de Tour. Daarom zou ik denk ik ook geen goede wielrenner zijn tussen al die dunne, kleine gastjes. Daar heb ik niet het juiste postuur voor.”

5. Tour de France of wielerklassiekers?

,,Grote wielerrondes en Klassiekers zijn allebei prachtig om te volgen. Natuurlijk is de Tour de France de grootste en meest bekende ronde, maar ook de Giro d’Italia is geweldig. Vorig jaar ben ik samen met teammanager David Endt bij de proloog in Amsterdam gaan kijken. Daar zag ik toen mijn oude klasgenoot Jos van Emden (Johan Cruyff University, red.) van de Raboploeg nog in actie. Hij eindigde die dag hoog in het klassement. Dat was mooi om te zien. Ook met onze commercieel directeur Henri van der Aat heb ik het wel eens over zijn tijd bij de Raboploeg gehad. Het lijkt me geweldig om een grote ronde of een wielerklassieker van dichtbij mee te maken. Hopelijk komt dat er nog eens van.”

Tekst: Ajax.nl/ Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Vertonghen herstelt in Duitsland van zijn liesblessure. Vertonghen herstelt in Duitsland van zijn liesblessure.