Menu
Vertonghen wil groeien als linksback

Vertonghen wil groeien als linksback

Jan Vertonghen is dit seizoen langzaam uitgegroeid tot de vaste linksback van Ajax 1. Zijn nieuwe positie in de verdediging bevalt de Belg steeds beter. ,,Ik kan hier wel een paar jaar spelen.”

Vertonghen wordt steeds beter als linksback. Vertonghen wordt steeds beter als linksback.

Ruim elf maanden geleden boorde Jan Vertonghen zijn werkgever Ajax twee belangrijke punten door de neus, door met RKC Waalwijk in eigen huis met 2-2 gelijk te spelen tegen de kampioenskandidaat. De Belgische huurling maakte die bewuste paaszondag één van de Brabantse treffers en heerste op het middenveld. Hoe duur het puntverlies van de Amsterdammers was, bleek drie weken later toen de ploeg van toenmalig trainer Henk ten Cate één doelpunt tekort kwam voor de dertigste landstitel in de geschiedenis van de club.

Sinds die lentedag is er veel veranderd. RKC speelt in de Jupiler League, Ten Cate is werkzaam bij Chelsea en Vertonghen is teruggekeerd bij Ajax. De 20-jarige Belg is zelfs uitgegroeid tot een vaste waarde in het elftal van trainer Adrie Koster, de opvolger van de in oktober vertrokken Ten Cate. Onder het bewind van de Zeeuwse oefenmeester gedijt de Rode Duivel naar eigen zeggen prima.

Het belangrijkste verschil tussen Koster en diens voorganger is volgens Vertonghen de onderlinge communicatie. ,,Ten Cate deed alles op een drukke manier met heel veel gevoel en emotie er in. Koster is iets meer een man van de dialoog. Hij staat open voor discussie.” De tot linkervleugelverdediger omgeturnde middenvelder geeft aan meer baat te hebben bij het harmoniemodel van zijn huidige coach. ,,Maar ik vond Ten Cate ook een goede trainer. Hij was tactisch echt heel goed. Dat meen ik. Ik ontwikkel me onder Koster beter, maar ik weet niet hoe het was gelopen als ik bij Ten Cate linksback had gestaan. Ik heb onder hem alleen tegen Kozakken Boys op die plaats gespeeld. Een wedstrijd later stond ik er weer naast.”

Jan Vertonghen is onder Adrie Koster uitgegroeid tot basisspeler. Jan Vertonghen is onder Adrie Koster uitgegroeid tot basisspeler.

Zijn nieuwe positie in de verdediging bevalt Vertonghen steeds beter. ,,Ik kan hier nu wel een paar jaar spelen.” Daarom wil hij zich onder de nieuwe trainer Marco van Basten, die vanaf 1 juli de scepter zwaait in de Amsterdam ArenA, verder ontwikkelen op die plek. De linkspoot verheugt zich zeer op de samenwerking met de huidige bondscoach van Oranje. ,,Ik ken hem niet persoonlijk, maar ik hoor goede verhalen”, zegt de jongeling over zijn toekomstige leermeester, die hij nimmer in het echt zag spelen. ,,Ik heb beelden gezien, maar nooit hele wedstrijden. Hij schijnt goed geweest te zijn”, grijnst de Belg met gevoel voor understatement.

Voordat Vertonghen de voorbereiding start van het nieuwe seizoen wacht hem met de beloftenploeg van België eerst de Olympische Spelen in Peking. Al is zijn deelname vanwege een dramatische klimaattest op de tocht komen te staan. ,,We moesten warmtetests doen en mijn hartslag sloeg een beetje op hol. Toen ik het masker op kreeg, was het afgelopen. Ik kreeg geen lucht meer en mijn hartslag ging omhoog. Ik moest stoppen. Het zou heel leuk zijn om mee te maken, maar als ik niet mee mag, kan ik me bij Ajax bewijzen voor de nieuwe trainer.”

De allereerste zorg voor Vertonghen is echter de competitiewedstrijd van zondag tegen Willem II. ,,We mogen absoluut nooit punten laten liggen thuis tegen Willem II, dat lijkt me logisch.” In het duel met de Tricolores ontmoet de verdediger waarschijnlijk zijn voormalige ploeggenoten bij Ajax Kenneth Vermeer, Rydell Poepon en Sergio Zijler. ,,Poepon zal ik waarschijnlijk wel tegenkomen als ik dan nog speel. Vermeer en Zijler zijn ook goeie jongens. Het zou leuk zijn om ze weer een keer terug te zien.”

Ajax.nl/Echo