Menu
Vertrouwen is terug bij Andersen

Vertrouwen is terug bij Andersen

Soms zegt een beeld meer dan duizend worden. Aan alles viel af te lezen dat zijn schitterende treffer tegen Heracles Almelo bevrijdend werkte voor Lucas Andersen, die een seizoen van uitersten doormaakt bij Ajax. ,,Misschien was dat doelpunt wel het laatste zetje dat ik nodig had om over een drempel te komen.”

Andersen is een speler van het grote verlangen. Als de Deen aanzet is er altijd de hoop dat er iets moois gaat gebeuren. Na de winterstop kon Andersen de voetballiefhebbers echter nauwelijks meer bekoren. Hij kreeg ook niet vaak de kans, want Frank de Boer posteerde hem de bank.

Dat was een vreemde gewaarwording voor de jongeling, die de eerste seizoenshelft niet uit de basiself was weg te denken en op weg leek naar een definitieve doorbraak. ,,Zo voelde ik het zelf ook”, stelt Andersen. ,,De eerste seizoenshelft was goed, vond ik. Ik heb goede prestaties geleverd, natuurlijk ook mindere, maar het ging met mijn ontwikkeling de goede kant op.”

Van een belangrijke basisspeler werd Andersen de tweede seizoenshelft een redelijk anonieme bankzitter. ,,Ik ben ziek geweest, maar ook mijn prestaties op het veld waren misschien niet goed genoeg. Andere jongens kregen de kans, en deden het goed, waardoor ik mij moest bewijzen op het trainingsveld.”

De Boer vergeleek de situatie van Andersen vorige week al eens met die van broer Ronald in de beginfase van diens carrière. De rechtsbuiten wist aanvankelijk zijn hoge niveau van de trainingen niet te door te zetten in wedstrijden. Iets dat De Boer ook erkende bij Andersen. Daarom viel het goed te verklaren dat de opluchting bij Andersen groot was na zijn schitterende treffer tegen Heracles.

,,Dat was heel belangrijk, want zo’n goal geeft zelfvertrouwen”, stelt Andersen. ,,Zeker omdat ik moet bewijzen dat ik een basisplek verdien. Ik ben weer terug, doe het goed op het trainingsveld en voel me lekker. Ik kijk alweer uit naar zondag.”

Nicolai Boilesen rent op Andersen af om het te feliciteren met zijn goal tegen Heracles. Nicolai Boilesen rent op Andersen af om het te feliciteren met zijn goal tegen Heracles.

Andersen geeft toe dat hij de afgelopen maanden wel eens aan zichzelf twijfelde. Dat is logisch voor een jonge speler in tijden van tegenspoed. ,,Na zo’n lastige periode moet je het weer opnieuw opbouwen. Ik moet een volgende stap maken en ben aan het uitzoeken hoe dat te doen. Er staat veel druk op Ajax. Je moet jezelf na een mindere wedstrijd dan niet de grond in praten. Ik probeer een modus te vinden waarbij ik op mentaal gebied het beste in een wedstrijd zit, maar ook daarbuiten.”

Het moge duidelijk zijn, Andersen is een denker. Hij probeert rust in zijn hoofd te krijgen en heeft daarbij veel aan landgenoten als Niki Zimling en Lasse Schöne, oudere spelers die het klappen van de zweep kennen. ,,We praten elke dag met elkaar. Over hun carrières, maar ook over de mijne. Zij hebben tien jaar meer ervaring en hebben dingen meegenomen, waarvan ik kan leren.”

Een verschil met Schöne is dat Andersen al op jonge leeftijd bij een topclub is beland. De druk ervaart Andersen niet als een last. ,,Om een betere speler te worden, moet je daarmee leren omgaan. Ik denk dat veel spelers, waaronder ik, het beste spelen onder druk en onder hoge verwachtingen. Je wilt grote wedstrijden spelen, waarop alle ogen gericht zijn. Dat krijg je alleen maar bij topclubs.”

Andersen gaat een drukke zomer tegemoet, want hij speelt met Denemarken het EK onder de 21 jaar in Tsjechië. De Ajacied acht de Denen kansrijk. ,,We hebben een goed team. In de kwalificatie hebben we mooi voetbal gespeeld, veel goals gemaakt en er weinig tegen gekregen. Ik hoop, net als bij Ajax, belangrijk voor het team te zijn en mooie dingen te kunnen laten zien.”

Een succesvol jeugd-EK moet de opmaat zijn tot een succesvol volgend seizoen. ,,Ik wil dan laten zien wie de echte Lucas Andersen is. Ik heb dat in sommige wedstrijden al getoond, maar nog niet over een langere periode. Ik voel me goed en wil dat uitbouwen naar volgend seizoen. Dat doe je op trainingen en in wedstrijden en door extra dingen voor jezelf te doen. Ik probeer ook sterker te worden en dat gaat hopelijk resulteren in meer doelpunten en assists. Vaak ging het in de laatste fase mis, die laatste vijf procent bij het afwerken. Dat moet beter.”

Hoewel het seizoen anders liep dan gehoopt en verwacht heeft Andersen er lering uit getrokken. ,,Het was moeilijk, maar ik ben mentaal sterker geworden en heb veel geleerd. Ik heb ook een nieuw contract binnen en weet waar ik me de komende jaren op kan richten.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst