Menu
'Vertrouwen uitstralen naar elkaar'

'Vertrouwen uitstralen naar elkaar'

Niklas Moisander is inmiddels niet meer weg te denken uit de defensie van Ajax. Een jaar nadat Jan Vertonghen vertrok heeft hij zich een prima vervanger getoond. Aanstaande dinsdagavond neemt hij het met Ajax in de UEFA Champions League op tegen AC Milan. Tijd voor een gesprek met de ervaren verdediger die deze zondag zijn 28ste verjaardag viert.

Bij de Finse nationale ploeg is hij het al een paar jaar gewend, maar begin september mocht Niklas Moisander voor het eerst ook de aanvoerdersband van Ajax om zijn bovenarm schuiven. In de Euroborg in Groningen trad de landskampioen aan zonder de geblesseerde vaste captain Siem de Jong, de net getransfereerde Christian Eriksen én Moisanders kompaan in de defensie Toby Alderweireld, die op dat moment weliswaar nog niet verkocht was aan Atlético Madrid, maar daarop vooruitlopend wel aan de kant werd gehouden. Hij kijkt er met bescheiden trots op terug. ,,Ik ben bij AZ ook een jaar aanvoerder geweest en ik merkte toen al dat ik graag die extra verantwoordelijkheid krijg. Ik voel dan nog nadrukkelijker dat ik niet mag verzaken, dat ik voorop moet gaan in de strijd.”

Zoals hij zelf een jaar geleden als opvolger van Jan Vertonghen werd ‘ingewerkt’ door Alderweireld, zal Moisander zich nu ontfermen over zijn nieuwe metgezel in het centrum van de verdediging. ,,Wie mijn nieuwe partner ook is, wij gaan dat met zijn tweeën zo goed mogelijk proberen in te vullen, zo simpel is het. Ik heb alle vertrouwen in de jongens die naast mij kunnen spelen. De afgelopen weken was dat Stefano Denswil. Met Joël Veltman heb ik vorig seizoen natuurlijk al een duo gevormd, maar hij is nu herstellende van een knieblessure. En dan hebben we ook Mike van der Hoorn nog. Genoeg opties. Het belangrijkste zal zijn om snel goede afspraken te maken en automatismen te ontwikkelen. Van elkaar weten wat je in welke situatie gaat doen. En vertrouwen uitstralen naar elkaar.”

Niklas Moisander vormde vorig seizoen een succesvol verdedigingsduo met de inmiddels vertrokken Toby Alderweireld. Niklas Moisander vormde vorig seizoen een succesvol verdedigingsduo met de inmiddels vertrokken Toby Alderweireld.

De 35-voudig international verheugt zich op de tweede Champions Leaguewedstrijd met Ajax van dit seizoen. De thuiswedstrijd tegen AC Milan wordt zijn dertiende duel op het allerhoogste Europese podium. Tot dusver kwam hij vijf keer met AZ in actie op CL-niveau. Bij Ajax staat de teller op zeven wedstrijden in de Champions League. Het vormt een mooi contrast met 2006 toen hij Ajax voor FC Zwolle verruilde. Destijds was hij nog niet klaar voor duels op het absolute topniveau. Inmiddels is hij dat des te meer.

Trots, vereerd en zielsgelukkig was hij dan ook toen Ajax hem begin vorig seizoen terughaalde. Het voelde als een beloning voor zes jaar hard werken, zes jaar investeren. Met hangende pootjes was hij eerder uit Amsterdam vertrokken, na een vruchteloze periode in de jeugdopleiding. ,,Mede door een zware knieblessure heb ik me in die eerste jaren nooit echt kunnen manifesteren. Ik was hier als jonge jongen in een nieuw land, en ik kon een jaar lang niet doen waarvoor ik gekomen was: voetballen. Daarna bleek ik mentaal niet sterk genoeg om terug te knokken. Er was ook heel veel concurrentie, van uitstekende spelers, zodat ik niet eens in de buurt van het eerste elftal kwam.” Hij besloot twee stappen terug te doen, naar Zwolle, de club die destijds nog het voorvoegsel ‘FC’ voerde. ,,De Niklas Moisander die toen uit Amsterdam vertrok, was een jongen zonder veel zelfvertrouwen, iemand die niet wist wat de toekomst hem zou gaan brengen.”

Het was zijn drive, zijn wil om te slagen als profvoetballer, die hem in Nederland hield. ,,Een ander had het misschien mentaal niet kunnen opbrengen en was teruggegaan naar Finland. Ik stond er ook voor het eerst alleen voor. Mijn tweelingbroer Henrik, met wie ik als zeventienjarige naar Ajax was gekomen, ging wel terug naar huis. Dat maakte het er niet gemakkelijker op voor mij.” In Zwolle, in de relatieve luwte van de Eerste divisie, bloeide Moisander langzaam op. De Fin kreeg het vertrouwen van trainer Jan Everse, die hem na een paar foutjes gewoon bleef opstellen en hamerde op het fysieke aspect van verdedigen: niet alleen maar de chique oplossingen zoeken, maar ook keihard kunnen zijn in de persoonlijke duels als dat zo uitkomt.

De twee seizoenen in Zwolle waren van doorslaggevende betekenis voor zijn loopbaan en zijn ontwikkeling, zegt Moisander. ,,Als ik daar geen transfer naar AZ had afgedwongen, was het echt einde verhaal geweest voor mij in Nederland. Dan was ik alsnog teruggegaan naar Finland.”

Tekst: Ajax.nl/Maarten Dekker
Foto's: Pro Shots