Menu
Via Oranje en Neeskens naar Ajax

Via Oranje en Neeskens naar Ajax

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In de Ajax-media komen de supporters aan het woord over hún Ajax. In deze aflevering vertelt Borislav Peltekov uit Bulgarije wat Ajax voor hem betekent.

Borislav “Bobby” Peltekov. Borislav “Bobby” Peltekov.

Supporter: Borislav “Bobby” Peltekov
Leeftijd: 42 jaar
Woonplaats: Sofia, Bulgarije
Seizoenkaarthouder: Helaas niet, want ik woon in Bulgarije. Hoewel ik al heel lang fan van Ajax ben, heb ik maar een keer de gelegenheid gehad om in de Amsterdam Arena een wedstrijd te bekijken.

Fan van Ajax sinds:
,,1974, het WK in West-Duitsland. Het Nederlands elftal speelde daar erg mooi voetbal en ik was meteen fan van Johan Neeskens. Het Oranje van toen had natuurlijk veel Ajax-invloeden. Neeskens was ook een Ajacied. Ik ben vanaf toen allerlei spullen gaan verzamelen over Ajax en Oranje: kaarten, speldjes, boeken; dat doe ik nog steeds. En onlangs heb ik van een Nederlandse vriend het nieuwste Ajax-shirt gekregen. Ik denk dat ik de enige in Bulgarije ben met dat shirt."

Met wie kijk je naar de wedstrijden van Ajax:
,,Soms met mijn dochters of mijn vrouw, die zijn door mij allemaal Ajax-fan geworden. We hebben hier Kabel Rink TV, die geven Eredivisiewedstrijden door en heel vaak Ajax. Ze hebben ook een contract met Ajax TV, dus dat kunnen we vaak zien en dat is erg leuk. Zo hebben we een beetje het gevoel dat we erbij zijn. Laatst nog die wedstrijd tegen Heerenveen gezien, dat was minder prettig. Ook een slechte scheidsrechter trouwens!"

Mooiste Ajax-moment:
,,De Champions Leaguefinale in 1995 was natuurlijk een hoogtepunt. Maar het eerste echte moment was voor mij de finale van de Europa Cup II in 1987. Die heb ik gezien op een Servisch kanaal. Dat was echt een mooi moment."

Mooiste Ajax-doelpunt:
,,De omhaal van Marco van Basten tegen FC Den Bosch. Prachtig hoe die bal de bovenhoek inging."

Favoriete Ajax-speler op dit moment:
,,Klaas Jan Huntelaar. Omdat hij een goede doelpuntenmaker is, maar ook omdat ik vorig seizoen een keer met mijn dochters naar de training van Ajax ben gaan kijken en Huntelaar toen een heel vriendelijke indruk maakte. Hij gaf ons handtekeningen en ging met ons op de foto. En er waren toen zoveel mensen die hetzelfde wilden, maar hij bleef heel aardig."

Favoriete Ajax-speler uit de historie:
,,Johan Neeskens! Ik was acht jaar toen ik hem voor het eerst zag spelen en was meteen verkocht. Vlak daarna komen Frank en Ronald de Boer. Ik heb ze ontmoet in Qatar, toen zij daar speelden en ik daar was als basketbalscheidsrechter. Ze waren zeer aardig en natuurlijk waren het fantastische voetballers."

Favoriete club naast Ajax:
,,CSKA Sofia in Bulgarije. In het buitenland Liverpool, vooral in het verleden, en Barcelona, vanwege de Ajax-connectie en de andere Nederlanders."

Ajax is voor mij...
,,De club van mijn jeugd die altijd dé club voor me is gebleven."