Menu
Via Talentendagen naar Ajax 1?

Via Talentendagen naar Ajax 1?

De jaarlijkse Talentendagen staan voor volgende week weer op het programma. Liefs duizend spelers hopen zich in de voorjaarsvakantie in de kijker te spelen bij de Ajax-trainers en zich zo via alle jeugdteams op te werken tot Ajax 1. En soms lukt het! Want er zijn aansprekende voorbeelden genoeg van voetballertjes die zich in het verleden aanmeldden voor de Talentendagen en jaren later in Ajax 1 kwamen. Zoals bijvoorbeeld Rafael van der Vaart, Gregory van der Wiel en Mitchell Donald.

Ook de vaste rechtsback van Ajax en van Oranje is op die manier bij de club binnen gekomen. In een interview met Ajax Magazine in juni 2007 vertelde Van der Wiel daarover: ,,Ik ging met mijn moeder mee naar de bank (ABN AMRO, red.) en ik was weer eens heel druk. Op een gegeven moment kwam die vrouw met een formulier voor de Talentendagen aanzetten: misschien is dit iets voor uw zoontje? Uit honderden kinderen werd ik uiteindelijk aangenomen. Ik weet nog dat ik de hele tijd aan het wachten was op de brief. Het is toch een droom van elke Amsterdamse jongen om bij Ajax te mogen spelen!'' En vanaf zijn achtste jaar speelde Gregory van der Wiel bij de jeugd van Ajax.

Voor Mitchell Donald geldt ongeveer hetzelfde verhaal. Hij haalde bij de Talentendagen als jong ventje eens de derde ronde. ,,En daarna kreeg ik alsnog een afwijzingsbrief", herinnerde hij zich in een interview uit maart 2007. ,,Gelukkig kwam er later nog een tweede brief dat ik wel mocht komen. Volgens mij was ik net met mijn moeder aan het stofzuigen. Ik herinner me dat ik heel erg blij was. Eindelijk mocht ik dat shirt aan dat ik alleen van televisie kende."

De jongens zijn al leergierig bij het informatiegesprek vooraf aan de test. De jongens zijn al leergierig bij het informatiegesprek vooraf aan de test.

Coördinator Henny de Regt heeft alles voor volgende week in kannen en kruiken. ,,De maandag en dinsdag zullen het drukste zijn en donderdag en vrijdag houden we dan over voor de allerkleinsten. Dan hebben we daar alle tijd voor, want je moet bij die kleintjes wel wat meer veters strikken! Vijf/zes jaar geleden hebben we er voor gekozen om alleen de allerjongste spelers aan de Talentendagen te laten deelnemen. Dus de eerste- en tweedejaars F-jes en de eerstejaars E-tjes. Want daar moeten twee nieuwe teams van worden geformeerd, de F1 en de E3. Alleen bij de keepers kijken we ook nog naar eerstejaars D."

Van die duizend kindertjes mogen alleen de allerbesten nog een keer terugkomen bij Ajax zodat er verder naar het talentje gekeken kan worden. Die dagen staan al vast, 9 maart is de eerste terugkomdag en 23 maart de tweede. Op die dagen komen ook de grootste talenten van de talentendag op locatie terug. ,,We hebben in oktober in samenwerking met Almere City FC daar een talentendag gehouden", vertelt De Regt enthousiast. ,,Daar kwamen wel vijfhonderd kinderen op af. Dat is ons zo goed bevallen, dat we willen kijken of er misschien uitbreiding naar drie locaties mogelijk is. Zodat we in het voorseizoen samen met Ajax Camps & Clinics terug kunnen keren naar de locaties, zoals we dat vroeger ook deden."

Heini Otto, tweede van links, is van de talentenscout tijdens de open dagen. Heini Otto, tweede van links, is van de talentenscout tijdens de open dagen.

Tijdens de Talentendagen staat het rond de velden vol met scouts én met jeugdtrainers van Ajax. Onder hen ook al jaren Heini Otto, trainer van de D2. ,,De Talentendagen blijft ook voor ons trainers altijd een feest. Het is geweldig om mee te maken. De kinderen zijn enthousiast, de ouders. We kijken er erg naar uit. De spelertjes zijn zo bloednerveus dat ze soms de helft vergeten. Wij proberen ze natuurlijk altijd te helpen."

Ondertussen moet er natuurlijk ook wel gescout worden. De trainers lopen gewapend met een formulier met nummers en kleuren langs de velden. ,,We kijken vooral naar het plezier dat de kinderen hebben of ze hun medespelers ook willen helpen. We zijn met zoveel scouts en trainers zodat ons die dag heel weinig ontglipt."

Opgeven voor de Talentendagen 2011 kan niet meer. Op maandag 21, dinsdag 22 februari, donderdag 24 en vrijdag 25 februari wordt de Toekomst overspoeld met talentjes in de dop.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst