Menu
Vier Ajacieden op stage met Oranje

Vier Ajacieden op stage met Oranje

In het kader van Oranjes voorbereidingsprogramma op het WK 2010 belegt bondscoach Bert van Marwijk twee extra trainingsstages op de accommodatie van Golden Tulip Victoria in Hoenderloo. Deze trainingsactiviteiten vinden plaats op 10/11 mei en 13/14 mei. Voor de tweede activiteit zijn vier spelers van Ajax (Stekelenburg, Van der Wiel, De Zeeuw en Anita) uitgenodigd.

Tijdens deze tweedaagse stages traint de technische staf van het Nederlands elftal met een groep (kandidaat-) internationals, die het seizoen bij hun club inmiddels heeft afgesloten en geen (internationale) competitie- en/of bekerverplichtingen heeft. Uitgangspunt bij de samenstelling van de geselecteerden voor de twee stages is dat de spelers tenminste één week vrij hebben voordat Oranje de WK-voorbereiding in Seefeld begint op woensdag 19 mei.

Donderdag 13 en vrijdag 14 mei

Ibrahim Afellay (PSV), Vurnon Anita (Ajax), Otman Bakkal (PSV), Sander Boschker (FC Twente), Edson Braafheid (Celtic), Wout Brama (FC Twente), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Eljero Elia (HSV), Orlando Engelaar (PSV), Jeremain Lens (AZ), David Mendes da Silva (AZ), André Ooijer (PSV), Robin van Persie (Arsenal), Stijn Schaars (AZ), Maarten Stekelenburg (Ajax), Piet Velthuizen (Vitesse), Ron Vlaar (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax), Demy de Zeeuw (Ajax).

Bij de eerste trainingsstage op maandag 10 en dinsdag 11 mei doen er geen spelers van Ajax mee.

Van Marwijk beslist dinsdag 11 mei over de voorlopige WK-selectie, bestaande uit dertig spelers. Van deze groep vallen uiteindelijk zeven spelers af. De definitieve lijst, bestaande uit twintig veldspelers en drie keepers, moet vervolgens uiterlijk dinsdag 1 juni bij de FIFA worden ingeleverd.

Uitsluitend in geval van ernstige blessures mag bondscoach Bert van Marwijk na 1 juni nog wijzigingen aanbrengen in zijn spelersgroep. De regels schrijven voor dat een speler die deel uitmaakt van de groep van 23 alleen vervangen mag worden vóór het eerste groepsduel van het betreffende land. De doktoren van de medische commissie van de FIFA beslissen uiteindelijk of een speler al dan niet vervangen mag worden.

Jong Oranje

KNVB-coach Cor Pot heeft 29 spelers opgenomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje. De Oranjebeloften beleggen op 13 en 14 mei een tweedaagse trainingsstage in Doorwerth en reizen daarna af naar Portugal waar in de Algarve twee oefeninterlands tegen het thuisland op het programma staan. Het eerste duel met de Portugezen wordt op dinsdag 18 mei in Vila Real San António gespeeld, terwijl de tweede ontmoeting op vrijdag 21 mei in Parchal plaatsvindt. De aftrap van beide interlands is om 17.15 uur lokale tijd.

Jong Oranje gebruikt deze activiteiten ter voorbereiding op de beslissende fase van de kwalificatiestrijd voor het EK 2011 in Denemarken. Alle zes tot dusver gespeelde groepsduels werden gewonnen, waardoor Nederland koploper is in groep 4 en nagenoeg zeker is van de play-offs. Na de zomer speelt Jong Oranje nog twee kwalificatieduels op vreemde bodem, tegen Liechtenstein en Spanje, voordat in oktober de play-offs op het programma staan.

Er zijn twee Ajacieden in de voorlopige selectie opgenomen. Siem de Jong en keeper Sergio Padt hebben een voorlopige uitnodiging van Pot ontvangen. Ook de verhuurde Ajacieden Daley Blind (FC Groningen), Mitchell Donald (Willem II) en Jan-Arie van der Heijden (Willem II) zijn uitgenodigd. Dinsdag 11 mei wordt de definitieve selectie bekendgemaakt.

Tekst: Ajax.nl/KNVB
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst