Menu

Vier dispensatiespelers in Beloftencompetitie

Tijdens de introductie van een Beloftencompetitie liet de KNVB weten per jaar het aantal dispensatiespeler terug te schroeven. Maar daar is de bond na overleg met de clubs van afgestapt. Met ingang van dit seizoen mogen tweede elftallen vier dispensatiespelers opstellen, die in of voor 1981 zijn geboren.

‘Het bleek dat veel clubs personele problemen kregen vanwege de limiet van twee dispensatiespelers boven de 23 jaar,’ aldus een woordvoerster van de KNVB.

Van Basten juicht de verandering toe: ‘Het tweede elftal is een opstap naar het eerste. Als jij als jonge jongen speelt tussen of tegen de ervaren profs zal de stap naar het eerste gemakkelijker worden, omdat het niveau van de eigen competitie hoger ligt. Het is aan de technische staf van de verscheidene teams te voorkomen dat er te veel spelers van de A-selectie in een Jong elftal staan of dat spelers niet gemotiveerd rondlopen. Want dat is de angst. Ik vind het een goed initiatief vier dispensatiespelers toe te staan. De KNVB is misschien bang dat er weinig jeugdspelers doorkomen, maar ik denk dat het omgekeerde het geval is. Het gaat er niet om dat er elf jeugdspelers doorkomen van wie zeven uiteindelijk in het amateurvoetbal belanden, het gaat erom dat diegenen die wel doorkomen, het niveau aankunnen.’