Menu
Viergever: 'Het kan hier spoken'

Viergever: 'Het kan hier spoken'

Heden en verleden vloeien onontkoombaar samen als Ajax aantreedt tegen Panathinaikos. Vooral de zoete herinneringen aan Ajax’ zege op Panathinaikos in de Europa Cup I-finale van 1971 doemen als vanzelf op. Het heden mag dan misschien minder heroïsch zijn; aan de Griekse voetbalambiance kan het donderdag niet liggen. Nick Viergever toonde zich vatbaar voor de atmosfeer in en rondom het Apostolos Nikolaidis Stadion.

Ajax en Panathinaikos troffen elkaar in de historie drie keer eerder in officieel verband. Maar nooit eerder was het 16.003 plekken tellende Apostolos Nikolaidis Stadion het strijdtoneel. De finale van 1971 spreekt uiteraard het meest tot de verbeelding. Op het neutrale Wembley won Ajax met 2-0 en veroverde de club zijn eerste Europa Cup voor Landskampioenen, de voorloper van de huidige Champions League. In 1996 troffen beide clubs elkaar wel in Athene maar opnieuw niet in het ‘Apostolos’. Het grotere Stadio Spiros Louis was de plek waar de clubs elkaar troffen in de return van de halve finale van Champions League. Ajax won, met 0-3.

Trots
Ondanks die nederlagen zijn de Grieken nog altijd vooral trots op het inmiddels 45 jaar oude hoogtepunt uit de clubhistorie. Zwart-wit foto’s in de catacomben en retroshirts in de clubwinkel  verwijzen naar de hoogtijdagen van begin jaren zeventig. 

Viergever: ,,We moeten Panathinaikos zo lang mogelijk onder druk zetten."
Viergever: ,,We moeten Panathinaikos zo lang mogelijk onder druk zetten."


De sportieve hiërarchie is sinds 1971 volkomen veranderd. Panathinaikos is niettemin nog altijd een club vol passie en trots. De talloze muurschilderingen in en rondom het Apostolos Nikolaidis getuigen  van een onblusbare liefde van de fans voor hun club. ,,Het ziet eruit dat het hier kan spoken’’, verwoordde Nick Viergever zijn eerste indrukken in de catacomben van het Panathinaikos-stadion. De verdediger deed zijn verhaal in de basketbalhal die dienst deed als perszaal.

Klavertje drie
Omringd door graffiti en clubemblemen (het klavertje drie) leek Viergever ook op voorhand te genieten van de ambiance. ,,Je weet dat de Griekse fans fanatiek zijn. Dat verwacht je hier ook. Al zal het wel afhangen van hoe wij de wedstrijd maken. We moeten druk durven zetten, sterk zijn aan de bal en zorgvuldig in de passing. We moeten Panathinaikos zo lang mogelijk onder druk zetten.’’

Waar Viergever vooral oog etaleerde voor het heden, gaf Peter Bosz ook blijk van historisch besef. Het leeftijdsverschil tussen trainer en speler, zorgt eigenlijk automatisch ook voor een ander perspectief. De Apeldoorner was een kleine jongen toen Ajax en Panathinaikos streden om de Europa Cup I. ,,Beide clubs hebben een geweldige geschiedenis. Denk alleen al aan de EC 1-finale die ze samen speelden’’, liet Bosz het bewonderend klinken. Ziet hij het ooit nog gebeuren dat Ajax en Panathinaikos een nieuwe gooi kunnen doen naar Europese heerschappij? ,,Als je nu ziet dat de opzet van de Champions League opnieuw wordt veranderd, dan wordt het ook steeds moeilijker aansluiting te krijgen met de top. Maar als je anders durft te denken, moet je incidenteel de grote landen kunnen verrassen. Structureel zal dat moeilijk worden, maar incidenteel moet dat kunnen.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst