Menu

Vijf Ajacieden bij Nederland - Tsjechië

Nederland speelt zaterdag voor de zevende keer in de historie tegen Tsjechië. Het zal voorlopig ook niet de laatste keer zijn, want ook voor de kwalificatieduels richting WK 2006 zijn beide landen weer aan elkaar gekoppeld. Bij het duel zitten liefst vijf van de zes Ajacieden die op het EK actief zijn, bij de selecties.

Negen maanden geleden troffen Tsjechië en Nederland elkaar voor het laatst. Nadat Oranje in eigen huis niet verder was gekomen dan 1-1 moest in Praag EK-kwalificatie worden afgedwongen. Het lukte niet. Met 3-1 waren de Tsjechen veel te sterk en was Oranje veroordeeld tot het spelen van barrageduels.

Van de zes eerdere ontmoetingen lukte het Oranje één keer om de Tsjechen te kloppen. Dat was tijdens het EK van 2000. Het was de openingswedstrijd van Nederland in de Amsterdam ArenA. Geen enkele van de Ajacieden die zaterdag actief zullen zijn, kwamen op dat wedstrijdformulier terecht. Oranje won die 11e juni, omdat Frank de Boer pal voor tijd een strafschop benutte.

Dit EK in Portugal is Tsjechië goed begonnen met een krappe overwinning op Letland. Nederland startte met het gelijkspel tegen Duitsland en op de Oranje-formatie lijkt vooraf een grotere druk te staan dan op de equipe van Grygera en Galásek.

Het blijft tot laatste moment gissen naar het elftal waarmee Oranje aantreedt voor het belangrijke duel tegen Tsjechië. Bondscoach Advocaat wilde de opstelling zoals
gebruikelijk niet kwijt, maar zou wel eens kunnen kiezen voor Bosvelt (of Reiziger) om Nedved uit te schakelen en daarmee de angel uit de Tsjechische ploeg te trekken. De weer fitte Seedorf en Robben lijken rijp voor een basisplaats.
De Tsjech Brückner was net zo weinig spraakzaam als Advocaat. Zeker is wel dat hij Bolf mist. De verdediger is ziek en kwam niet mee naar Aveiro. De kans is groot dat Tsjechië behoudender begint dan tegen Letland (2-1), met Koller als enige spits. Bij winst zijn de Tsjechen zeker van de kwartfinale.

Nederland moet eigenlijk ook winnen. Bij een nieuw gelijkspel kan de moeilijke situatie ontstaan dat drie ploegen in groep D in punten gelijk eindigen en dat de onderlinge resultaten gaan tellen.

We zullen het zaterdagavond zien welke van de vijf Ajacieden in actie komen en wie zich tot winnaar mag kronen. De wedstrijd begint om 20.45 uur.