Menu
Vijf dingen die je moet weten over de finale

Vijf dingen die je moet weten over de finale

Ajax treft woensdag om 20:45 uur Manchester United in de UEFA Europa League-finale. In aanloop naar deze wedstrijd van het jaar zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over beide clubs op een rij

1. Close call van United
Ajax and Manchester United zijn elkaar twee keer eerder tegengekomen in Europees verband. De onderlinge statistieken spreken in het voordeel van The Red Devils. In 1976/1977 werd het een ‘close call’ in de eerste ronde van de UEFA Cup. De weg naar de volgende ronde lag vrij voor Ajax, na een 0-1-zege in Amsterdam. Het bleek niet genoeg, want de Engelsen vochten zich in de return naar de volgende ronde (2-0). 

De meest recente ontmoeting stampt uit het seizoen 2011/2012, toen Davy Klaassen en Daley Blind geen tegenstanders, maar teamgenoten waren. In beide ontmoetingen bleek het thuisvoordeel niks waard, want twee keer pakte de uitploeg de volle buit. De Engelsen gingen wederom door, want zij scoorden een treffer meer dan de Amsterdammers (0-2). 

Ji-Sung Park (links) en Jan Vertonghen waren de aanvoerders in 2012.
Ji-Sung Park (links) en Jan Vertonghen waren de aanvoerders in 2012.

2. Mourinho vs Ajax
Ook José Mourinho kan vertrouwen putten uit de voorgaande ontmoetingen met Ajax. Als coach van Real Madrid kon hij beschikken over wereldsterren als Cristiano Ronaldo en Sergio Ramos, die zich allesbehalve inhielden tegen de Amsterdammers. Zes keer won ‘The Special One’ van Ajax, met een doelsaldo van 20 doelpunten voor en twee tegen. 

De Portugees heeft ook goede finale-statistieken. Hij trok al zijn drie voorgaande Europese finales aan het langste eind. Met Porto won hij in 2002/2003 de UEFA Cup en in 2003/04 de Champions League. Met Internationale, inclusief een Wesley Sneijder in topvorm, won hij in 2009/10 de Champions League. Alleen Giovanni Trapattoni, Bob Paisley, Alex Ferguson and Nereo Rocco (allemaal vier) wonnen meer. 

Mourinho (links) in gesprek met Frank de Boer in 2012.
Mourinho (links) in gesprek met Frank de Boer in 2012.

3. Jonkies van Ajax
Ajax - Manchester United wordt ook een duel tussen jong talent en ervaren kracht. De gemiddelde leeftijd van Ajax dit Europa League-seizoen is 22 jaar en 173 dagen. Met Matthijs de Ligt en Justin Kluivert (17 jaar) als meest jonge talenten. Manchester United is met 26 jaar en 292 dagen een stuk ouder. Kleine noot: met voormalig Ajacied Zlatan Ibrahimovic (35) ontbreekt de meest ervaren speler uit het team. 

Peter Bosz heeft geen type Ibrahimovic van 35 jaar in de selectie, nog in de basis. Van de tien jongste basisopstellingen in de Europa League kunnen er negen op het conto van zijn ploeg geschreven worden. Alleen de jongste basiself kwam op naam van Racing Genk (21 jaar) in het gewonnen duel met Sassuolo (2-0). 

4. Klaassen passeert Van Basten?
Het is voor Davy Klaassen te hopen dat hij woensdag in Stockholm een doelpunt maakt. In de eerste plaats om zijn team aan de cup te helpen, maar in mindere mate ook voor een mijlpaal. De aanvoerder heeft nog een doelpunt nodig om Marco van Basten (11) te passeren op de Europese topscorerslijst van Ajax. Bij een hattrick passeert hij Stefan Pettersson, Gerrie Mühren en John Bosman (12 doelpunten) en kroont hij zich tot all-time-topscorer. 

5. Potentiële mijlpaal
Mocht Davy Klaassen met zijn hattrick de bekerwinst veiligstellen, dan wordt Ajax de eerste club die alle mogelijke Europese competities heeft gewonnen.  De Europa Cup I, de Champions League,
Europa Cup II, UEFA Cup en de Europa League. Daarnaast hebben alleen Real Madrid (13), Barcelona (12), AC Milan (9), Liverpool (8) en Bayern München (7) meer Europese prijzen in de kast staan.

Tekst: ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Pro Shots