Menu

Vijftiende editie Ajax - RKC

Voor de vijftiende keer in de geschiedenis wordt zaterdag Ajax - RKC Waalwijk gespeeld in competitieverband. Van de veertien voorgaande ontmoetingen in Amsterdam sloot de thuisploeg er liefst elf winnend af. Slechts een keer verloor Ajax en twee keer werd het een gelijkspel.

De grootste overwinning op de ploeg uit Waalwijk haalde Ajax in 1991. Het werd toen 5-1. Vorig seizoen moest Ajax ook een tegentreffer incasseren, de Amsterdammers wonnen met 3-1. Nikos Machlas, nu verhuurd aan het Spaanse Sevilla, scoorde tweemaal. Andre Bergdølmo maakte uit een penalty 3-1.

In Waalwijk eindigde de ontmoeting tussen RKC en Ajax eerder dit seizoen in een 1-1 gelijkspel. Een drumband in de rust die niet van het veld wilde, zorgde toen voor extra vermaak. Hoogendorp zette na rust zijn ploeg op voorsprong, nadat hij door Chivu buiten het strafschopgebied was neergehaald. De aanvoerder van Ajax kreeg een rode kaart en Hoogendorp schoot de vrije trap binnen. Het publiek roerde zich na de openingstreffer, waardoor scheidsrechter Temmink het spel stil legde en Ajax-coach Koeman samen met directeur Van Eijden het publiek tot kalmte probeerde te manen. Het was Maxwell tenslotte die met zijn eerste doelpunt van het seizoen een punt voor de Amsterdammers wist te redden. Al met al een roerige wedstrijd dus.

Ajax moet zaterdag van RKC winnen om in de race te blijven voor de tweede plaats in de competitie, die recht geeft op de voorronde van de Champions League volgend seizoen. RKC is nog vol in de race voor Europees voetbal. Afgelopen vrijdag boekten de Waalwijkers een belangrijke 3-1 overwinning op Willem II. De week ervoor verloor de de ploeg van Martin Jol in een spectaculaire wedstrijd met 4-3 in en van Utrecht.

Ajax herstelde zich na de uitschakeling tegen AC MIlan in de Champions League knap, door de zondag erna AZ te verslaan. Ronald Koeman kan komend weekend evenwel niet beschikken over Zlatan en Chivu, die vrijdagochtend respectievelijk vijf en drie wedstrijden schorsing over zich hoorden uitspreken. Jol heeft ook te maken met een schorsing, Van den Berg moet een duel vanaf de tribune bekijken.

Met twee ploegen voor wie de drie punten erg belangrijk zijn in de slotfase van de competitie, is het te hopen dat in Amsterdam zich meer spektakel binnen de lijnen van het het veld afspeelt, dan in Waalwijk in oktober erbuiten.