Menu
Vink geniet van 'proces en toptalent'

Vink geniet van 'proces en toptalent'

Jong Ajax besloot deze week een roerig seizoen met de laatste officiële wedstrijd tegen Jong AZ. Ondanks de 1-2 nederlaag blikte Jong Ajax-trainer Gery Vink met een goed gevoel terug op de voorbije maanden. ,,We zitten in een proces’’, aldus Vink, die het seizoen begon als trainer van Ajax A2.

De promotie van Frank de Boer van de A1 naar Ajax 1, bracht eind 2010 een heuse trainerscarrousel op gang op de Toekomst. De sportief zwaar teleurstellend verlopen eerste seizoenshelft zorgde ook bij Jong Ajax voor verandering. Albert van der Dussen en Bryan Roy maakten bij Jong Ajax plaats voor eindverantwoordelijke Vink en zijn assistent-trainer Yannis Anastiou. Bij de A2 keerde Dick de Groot terug in de jeugdopleiding. Sinds zijn overstap in januari geniet Vink van het werken bij de Beloftes. Jong Ajax is niet zozeer leuker, maar vooral anders dan het werken met A-junioren.

,,Bij de A2 heb je niet de beste spelers’’, legt Vink het in de catacomben van sportcomplex de Toekomst uit. ,,Het zijn jongens die een bepaalde tussenstap maken. Bij de A1 en Jong Ajax heb je te maken met toptalenten. Vooral de Jong Ajacieden zitten in de eindfase en worden klaargestoomd voor het eerste elftal. De eisen liggen daardoor, en ook bij de A1, een stuk hoger. Voor mijzelf en mijn filosofie als trainer is dat een prikkel omhoog. De nieuwe situatie geeft mij ook een nieuw perspectief.’’

Gery Vink wijst Jong Ajax de weg in de laatste officiële wedstrijd van dit seizoen, tegen Jong AZ. Gery Vink wijst Jong Ajax de weg in de laatste officiële wedstrijd van dit seizoen, tegen Jong AZ.

Jong Ajax won op de ranglijst terrein sinds Vink en Anastasiou de Beloften trainen. Vink omschrijft de werksfeer in de voorbije maanden als prettig. ,,De tweede seizoenshelft was uitstekend. Ook al hebben we niet alles gewonnen’’, blikt de trainer terug. Na een povere eerste seizoenshelft, waarin Jong Ajax diep daalde op de ranglijst, werd in 2011 de lijn omhoog ingezet. De verbeterde resultaten ten spijt, zagen Vink en Anastasiou de tekortkomingen van hun nieuwe groep.

Vink: ,,We hebben vooral voorin onze probleempjes gehad. Dat zie je ook terug in de uitslagen. Weinig ‘grote’ uitslagen, veel 1-0 of 2-1. Als je de kansen makkelijker benut, voetbal je zelf ook lekkerder.’’ Het seizoen van Geoffrey Castillion is wat dat betreft exemplarisch voor het seizoen van Jong Ajax. Het seizoen van de talentvolle spits werd grotendeels overschaduwd door blessureleed. Uiteindelijk was de aanvaller slechts enkele maanden fit en inzetbaar.

,,Het was te vaak nét niet’’, vat Vink de tweede seizoenshelft in zes woorden samen. ,,We scoorden dus vaak moeilijk. Bij fasen werd vrij aardig gevoetbald, maar soms was het gewoon ook minder goed.’’ Het gebrek aan een scorende spits raakte de groepssamenstelling. Met Tom Boere (nu nog Ajax A1) hoopt Jong Ajax volgend seizoen meer ‘doelpuntrijk’ geluk te beleven. Castillion mag zijn kans grijpen als spits in de A-selectie.

De doorstroming is onderdeel van ‘het proces’. Vink noemt specifiek Ricardo van Rhijn als positief voorbeeld in dit, voorbije seizoen. De verdediger heeft zich uitstekend ontwikkeld. Tegen Shimizu S-pulse bracht de Leidenaar het zelfs tot zijn officieuze debuut in de hoofdmacht. Een ontwikkeling als die van Van Rhijn stemmen een trainer of opleider content. Ook Vink geniet van het werken met toptalent.

Na de uiteindelijke zesde plek in de Eredivisie voor Beloftenploegen richt Jong Ajax het vizier op een afsluitend internationaal toernooi in Hong Kong. Van 10 tot en met 16 mei maken de Beloften hun opwachting in het Oosten. Volgend seizoen hoopt de voormalige jeugdtrainer weer met een (deels) vernieuwd Jong Ajax aan het werk te gaan. ,,Ik hoop dat ik de afgelopen maanden zichtbaar ben geweest’’, besluit Vink. ,,En ik hoop ook dat deze groep dan meer in balans zal zijn. Ik heb in elk geval een contract voor volgend seizoen. Ik heb nog niet gehoord dat ik volgend jaar geen trainer van Jong Ajax zal zijn.’’

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Gery Vink: ,,Ik hoop dat ik de afgelopen maanden zichtbaar ben geweest.’’ Gery Vink: ,,Ik hoop dat ik de afgelopen maanden zichtbaar ben geweest.’’